pisica

A VENIT IARNA! Pericole la tot pasul

Acum, când iarna a sosit, cu ploi reci și apoi cu zăpadă din belșug, pisicuțele noastre trebuie ferite de problemele care pot apărea în această minunată perioadă din an. Temperaturile scăzute, umezeala și produsele folosite pentru dezgheț pot pune mari probleme sănătății pisicilor, care vor necesita o îngrijire specială pe toată perioada iernii. Pentru pisicile care au acces și afară trebuie luate măsuri de siguranță, pentru a evita îmbolnăvirea sau diferitele probleme cauzate de frig și de umezeală.

Întreținerea zilnică nu trebuie neglijată, perierea blănii trebuie făcută foarte bine, chiar și la pisicile cu păr scurt, pentru că o blană îngrijită va izola corpul și va oferi o protecție foarte bună împotriva frigului. Hrana va fi de bună calitate și în cantitate mai mare, o dietă echilibrată asigurând caloriile în plus pentru menținerea căldurii corporale. Aceasta nu înseamnă că pisica va fi hrănită cu bunătățile de la masa de Crăciun, carnea de porc, de curcan, peștele, dulciurile, sosurile putând cauza probleme gastrointestinale destul de grave.

Multă lume nu realizează că ciocolata poate fi otrăvitoare pentru pisici. Semnele clinice ale otrăvirii cu ciocolată includ nervozitate, hiperexcitabilitate, vomă și diaree, putând duce la moartea pisicii. Cele mai periculoase sunt ciocolata neagră și cea de casă. Nici apa nu trebuie să lipsească în această perioadă, pericolul de deshidratare fiind același ca în perioadele foarte calde ale anului. Pisicile care au acces afară vor fi supravegheate și li se va reduce perioada de stat în aer liber. La intrarea în casă vor fi șterse cu un prosop sau uscate cu foenul în cazul în care blana este udă. Sarea folosită pentru topirea zăpezii este iritantă pentru lăbuțele si tractul gastrointestinal ale pisicii. Acordați atenție specială pernuțelor, curățându-le cu un prosop și cu apă călduță. Unul dintre produsele foarte periculoase pentru pisici este antigelul, un produs pe bază de glicol, care are gust dulce, miros foarte plăcut și care este extrem de toxic, ingerarea acestuia putând fi fatală. Curățați orice scurgere de antigel de la mașină, iar dacă pisica a înghițit totuși antigel, contactați de urgență medicul veterinar, tratamentul trebuind început imediat, pentru reducerea afectării rinichilor acesteia.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

În perioadele foarte reci ale iernii poate apărea hipotermia, atunci când pisica nu își poate menține temperatura corpului la valori normale. În cazuri medii, pisica începe să tremure și va intra într-o stare de letargie, iar pe măsură ce hipotermia avansează, mușchii înțepenesc, ritmul inimii și cel respirator încetinesc, iar pisica nu mai reacționează. Pulsul va fi mai slab, pupilele dilatate, culoarea mucoaselor va fi palidă sau albăstruie, iar temperatura corpului va fi mult sub cea normală.. Măsurile ce se impun în acest caz sunt învelirea pisicii în pături, dacă este posibil cu o sticlă cu apă caldă sau o pernă electrică. Dacă aceste măsuri nu sunt de ajuns, se va contacta veterinarul, care va monitoriza ritmul cardiac și va administra, dacă este necesar, fluide calde intravenos. Netratată, hipotermia poate fi fatală.

În cazul în care pisica este expusă vântului foarte rece, pot apărea degerăturile, vârfurile urechilor și al cozii fiind cele mai expuse. În cazul degerăturilor, zona afectată este decolorată, pielea poate fi pală sau albăstruie inițial și roșie aprins sau neagră după ce s-a dezghețat. Dacă observați că pisica are degerături, duceți-o într-o cameră caldă și umeziți zonele afectate cu apă călduță, nu fierbinte, timp de 15-20 de minute. Aceasta va topi cristalele de gheață și va porni circulația sângelui.

Nu frecați zona degerată, pentru a nu răni țesuturile afectate! După ce luați aceste măsuri, contactați veterinarul pentru tratarea ulterioară a eventualelor răni sau infecții. Pisicile sunt foarte inventive când vine vorba de găsirea unui loc călduros pe timpul iernii. Din păcate, unele dau dovadă de o ingeniozitate ieșită din comun și vor descoperi motorul cald al mașinii dumneavoastră, chiar după ce ați parcat. Pentru a evita o tragedie, bateți în capotă ÎNAINTE de a porni motorul sau, pur și simplu, claxonați! Pentru exemplarele care trăiesc exclusiv în interior, trebuie să puneți la dispoziție, în locurile unde dorm, câteva pernuțe pentru a le asigura confortul necesar.

Chiar și la pisicile cu păr lung, blana nu este de ajuns pentru a le proteja, așa că pernuțele sau carpetele sunt necesare. De altfel, pisica persană, tocmai datorită blănii lungi, este mai sensibilă și poate răci mult mai ușor decât ne așteptăm. Nasul scurt o predispune la afecțiuni respiratorii, așa că la primele semne de răceală (nas înfundat, strănuturi) este bine să contactați veterinarul pentru tratarea bolii și să înlăturați cauza care a dus la îmbolnăvire. Asigurați de asemenea pisicii un loc cu o temperatură ambientală mai ridicată, ferit de curent, și nu o lăsați să iasă afară!

În perioada sărbătorilor, bradul de Crăciun poate fi periculos pentru pisici, pentru că acele de brad, beteala, ața cu care sunt legate globurile și panglicile pot produce probleme în cazul în care sunt înghițite. Nu îi acordați pisicii acces la aceste obiecte! Tot în această perioadă, este bine ca pisica să aibă un loc mai liniștit, în care poate sta atunci când casa este plină de musafiri, deoarece zgomotul și agitația o pot stresa foarte tare.

În speranța că aceste mici sfaturi vă vor feri de probleme și de vizite neprogramate la veterinar, vă dorim să petreceți sărbătorile de iarnă fericiți, alături de pisicile care ne fac zilele și nopțile mai pline și fără de care existența noastră ar fi de neînchipuit.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.