stethoscope1

O jucărie deteriorată poate fi letală pentru un câine!

De cele mai multe ori spânii de câini îi tratea pe actia ca pe proprii copii, oferindu-le jucării şi mâncăruri speciale. Trebuie însă precizat aceste jucării trebuie schimbate deoarece, atunci când se deteriorează, pot constitui un adevărat pericol pentru animalul dumneavoastră. Bucăţile desprinse din aceste obiecte pot fi înghiţite de căţei, provocându-le un blocaj intestinal sau se pot opri pe esofag, împiedicându-i să mai poată mânca sau chiar respira.
Acesta a fost şi cazul lui Atila, un Bichon frise de 4 luni. Stăpânii acestuia au observat, întorcându-se acasă de la serviciu, că Atila era extrem de agitat şi speriat, încercând mereu săşi introducă lăbuţa în cavitatea bucală. După aproximativ o jumătate de oră, timp în care proprietarii au încercat să-l ajute fără niciun rezultat, au chemat medicul veterinar. Când a ajuns, căţelul era epuizat şi extrem de agitat, nelăsând pe nimeni să se apropie de el.
La un prim consult medicul a simţit, la palparea esofagului, o zonă dureroa şi a înţeles ceva era blocat la acest nivel. Intervenţia în acest caz presupune anestezierea animalului, descoperirea esofagului, incizia acestuia, îndepărtarea salivei şi conţinutului alimentar din lumen, cu ajutorul unor tampoane sterile, după care se extrage precaut cu pensa corpul străin. Acesta s-a dovedit a fi un fragment dintr-o jurie extrem de uzată, dar pe care se pare că Atila o prefera celorlalte. După ce a curăţat marginea plăgii, medicul a suturat esofagul şi apoi celelalte straturi până la piele, unde se pune un tub de dren. Operaţia a fost relativ uşoară căci animalul a suportat cu bine anestezia şi nu a ridicat probleme în timpul intervenţiei chirurgicale.
Tratamentul post-operator presupune dietă absolută timp de 24 de ore, după care i se oferă câinelui alimente lichide în cantităţi mici. În timpul dietei absolute i s-a perfuzat glucoză şi vitamine pentru susţinerea organismului. Pentru prevenirea infecţiei se administrează antibiotice şi antiinflamatorii, pe cale generală câteve zile, în funcţie de evoluţia plăgii.
Câinele şi-a revenit complet după jumătate de oră de la operaţie, dar un timp a fost jenat de tubul de dren, pe care a încercat de câteve ori să-l înderteze. De aceea i s-a pus un colier special, pentru a nu-i permite să ajungă cu botul la locul operaţiei.
Proprietarii de câini trebuie să aleagă cu multă grijă jucăriile pe care le cumpără acestora, astfel încât să nu existe posibilitatea ca ele să se descompună şi să poa fi înghiţite. Iar dacă în timp jucăriile se deteriorează, ele trebuie înlocuite pentru a nu se ajunge la astfel de accidente.