masaj 4

Masajul terapie pentru trup și suflet (I)

Masajul este foarte la modă printre iubitorii de câini, aceștia recunoscându-i avantajele medicale, dar și pe cele afective, care influențează pozitiv comportamentul canin. Atingerea animalului, sau îmbrățișarea reprezintă un lucru esențial pentru el. Acest comportament amintește câinelui de linsul mamei în perioada când era pui și, astfel, se creează o legătură emoțională cu proprietarul.

În timpul anilor 1950, Universitatea din Wisconsin a condus o cercetare care a demonstrat că a fi atins este vital pentru sănătate. Puii, separaţi la naştere de mama şi de fraţii lor, deşi bine hrăniţi, au suferit de grave probleme comportamentale şi fizice. Concluzia oamenilor de ştiinţă a fost că animalele şi oamenii au nevoie de contacte fizice pentru a fi bucuroşi şi sănătoşi. Doctorul Stanley Coren, profesor în psihologie şi specialist în dresaj, sugerează ca toţi membrii familiei să atingă sistematic, în fiecare zi, câinele şi să-i vorbească blând în acelaşi timp.
Când câinele este aşezat înaintea ta, mângâie-l peste tot, cu ambele mâini. Începi cu gâtul, spatele, părţile laterale, apoi pieptul şi labele din faţă. La sfârşit, când câinele stă în picioare, treci la masarea labelor din spate şi la coadă. Acest procedeu nu durează decât un minut, sau chiar mai puţin. În unele perioade, el poate fi înlocuit de toaletaj.
Din punct de vedere practic, această acţiune permite descoperirea unor schimbări în ceea ce priveşte starea fizică a câinelui, prezenţa ticurilor sau a puricilor etc.
Istoric vorbind, nu se masau decât câinii de curse sau cei de vânătoare. O sculptură egipteană prezintă o scenă de masaj, iar o pictură din secolul XV ilustrează masajul câinilor de vânătoare.
În zilele noastre, masajul este considerat excelent pentru condiţia fizică a animalului. În plus, este un mod de a-i arăta atenţie câinelui care, adesea, rămâne singur aproape toată ziua. De asemenea astfel se calmează un exemplar nervos.

Care sunt binefacerile masajului
Pentru câinele activ, masajul ameliorează tonusul şi, în caz de contracţii musculare şi de spasme, masajul este suveran. Masajul creşte circulaţia sangvină şi, atunci când câinele înaintează în vârstă, aceasta descreşte capacităţile de mişcare. Pentru câinele fără activitate, este o formă de exerciţiu care stimulează sistemul nervos.