caine jucandu-se2

Joacă-te cu câinele tău

Joaca este o activitate deosebit de plăcută şi de importantă pentru câinele tău. Ea îi dezvoltă simţul echilibrului, afectivitatea, îl ajută să se menţină proaspăt şi mereu tânăr din punct de vedere fizic şi psihic. A te juca zilnic cu câinele tău este o adevărată plăcere. Această activitate plăcută atât pentru tine cât şi pentru el îl învaţă să te respecte, să-şi învingă temerile şi nu în ultimul rând să fie receptiv la lucrurile noi.

În afara rolului evident de divertisment, joaca îi aduce prietenului tău o mai bună înţelegere a rolului său în ierarhia familială. Deci putem spune că acesta contribuie într-un mod plăcut la o bună educaţie.

Joaca – o activitate utilă

Încă de la vârsta de 4 săptămâni, puiul începe să se deplaseze singur şi să se joace cu fraţii, surorile şi cu mama lui.

Într-adevăr, muşcând în joacă pe ceilalţi membrii ai familiei puiul învaţă cum trebuie să-şi stăpânească presiunea maxilarelor şi totodată descoperă că se poate juca şi fără să fie agresiv sau să sară pe partenerul de joacă.

Astfel, putem spune că jocul are un rol educativ indispensabil pentru a nu avea un câine periculos pentru societate.

Prin joc, câinele, are posibilitatea de a învăţa comenzile de bază (“vino”,“aici”,”jos”, “şezi”) amuzându-se în acelaşi timp. În plus, activitatea ludică permite o poziţionare clară a acestuia în ierarhia şi în sânul familiei.

În timpul jocului, stăpânul trebuie să ştie să-i impună anumite limite. El este de fapt cel care decide când se va opri joaca. În cazul unui comportament neadecvat al câinelui acesta va fi sancţionat prin comenzile “nu”şi/sau prin oprirea partidei de joacă.

 

Jocurile sunt indispensabile echilibrului câinelui tău şi deci al sănătăţii sale. Un câine care nu are ocazia să se joace se plictiseşte, suferă de singurătate şi are deseori un comportament destructiv. Un câine care refuză să se joace poate fi bolnav sau poate avea tulburări de comportament în relaţia cu stăpânul.

Când trebuie să te joci cu câinele tău?

Poţi să te joci cu câinele atunci când acesta are dispoziţia necesară pentru această activitate. Şi să fii sigur că are metode proprii prin care să te facă să înţelegi că doreşte acest lucru. Nu te juca cu un câine operat sau cu o căţea aflată în perioada de gestaţie. De asemenea, evită să te joci cu el imediat după ce a mâncat pentru a evita riscul producerii unor tulburări digestive.

Joaca – un pas spre echilibru

Câinele are nevoie zilnic de activitate:
-locomotorie: plimbări, sărituri, înot, agility, alergare;
-vocală: lătrat;
-masticatorie: mese regulate, să roadă oase.
-intelectuale: diferite jocuri şi căutări de obiecte.

Dacă una din activităţile de mai sus este diminuată, trebuie dezvoltată alta pentru se păstra un echilibrul. Dacă un câine nu are activitate, va inventa cu siguranţă una prin care să se poată menţine în formă. Aşa că, să nu te miri dacă va lătra aiurea sau îţi va roade diferite obiecte din casă.

Dacă un câine are nevoie de 5 ore de activitate pe zi, este plimbat o oră şi mănâncă în 5 minute, îi rămân 3 ore şi 55 de minute pe care trebuie să le consume cumva, de exemplu 3 ore latră şi 55 de minute roade un fotoliu. Acest exemplu este unul aproximativ şi este dat pentru a te face să înţelegi că un câine are nevoie de activitate, are nevoie să facă ceva inteligent. Câinele este un animal de grup, căruia îi place să întreprindă anumite activităţi cu alţi câini sau cu stăpânul său.