caine anxios

De ce se tem câinii de… singurătate? (I)

Câinii sunt fiinţe foarte sociabile care adoră compania stăpânilor. Însă, unii dintre ei, în momentul în care rămân singuri devin foarte stresaţi, suferind de aşa numita teamă de singurătate.

Determinarea factorului care-i provoacă frica va fi, pentru mulţi proprietari, punctul esenţial pentru reuşita tratamentului.Un câine care este din punct de vedere genetic predispus la anxietate, sau care a fost insuficient socializat în decursul dezvoltării sale, nu va răspunde probabil repede şi bine la tratament.
Cele mai cunoscute reacţii ale unui astfel de câine sunt:
– sapă, zgârie, muşcă din uşi şi geamuri în încercarea de a-şi regăsi stăpânii;
– latră şi plânge în speranţa că, auzindu-l, aceştia se vor întoarce;
– îşi face nevoile peste tot.

Nu se ştie sigur de ce unii câini se manifestă aşa, iar alţii nu. Este important de ştiut cauzele care le provoacă un astfel de comportament.
Principalele motive sunt:
– câinele nu a mai fost lăsat singur acasă;
– câinele a petrecut mult timp în compania stăpânului;
– câinele este luat de la un adăpost;
– a avut loc o schimbare în familie (plecarea unui copil, schimbarea de domiciliu, modificarea programului, venirea în casă a unui nou animal sau a unei persoane necunoscute).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Cum îţi dai seama că animalul tău suferă de teama de singurătate?
Pentru că sunt multe motive asociate cu teama de singurătate, este esenţial să-i corectezi comportamentul prin tratament. Dacă marea majoritate sau o parte din aceste afirmaţii sunt adevărate, câinele are o problemă comportamentală.
ccomportamentul său se agravează când este lăsat singur acasă;
– te urmăreşte din cameră în cameră;
– comportamentul se agravează chiar dacă este lăsat singur o perioadă mică de timp;
– devine depresiv şi anxios când te pregăteşti să pleci de acasă;
– nu-i place să stea singur nici măcar în curte.

Trucuri pentru cazurile simple:
Pentru o problemă simplă de anxietate poţi utiliza următoarele tehnici:
– când soseşti acasă, ignoră câinele timp de câteva minute, apoi, cu calm, mângâie-l uşor;
– când pleci, lasă lângă el un obiect de-al tău de îmbrăcăminte;
– stabileşte un semn: un cuvânt sau un gest pe care să-l foloseşti ori de câte ori pleci, prin care să înţeleagă că te întorci curând. Câinii învaţă de obicei să asocieze semnele cu absenţele scurte ale stăpânilor. De exemplu, când duci gunoiul, câinele ştie că nu lipseşti mult şi nu devine anxios. Mai puteţi utiliza ca semne: un aparat de radio sau un televizor deschis, un os sau o jucărie.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.