caine anxios2

De ce se tem câinii de… singurătate? (II)

Trucuri pentru cazurile mai grave:
Tratamentul primar pentru cazurile grave este un proces sistematic prin care câinele este obişnuit treptat să stea singur.
– începe prin a face gesturile normale unei plecări (ia cheile, pune haina pe tine), apoi aşează-te din nou jos. Repetă aceste gesturi până când câinele nu va mai reacţiona urât;
– mergi până la uşă, deschide-o apoi revin-o în casă;
– deschide uşa, păşeşte afară apoi revin-o în casă;
– în final, păşeşte afară, închide uşa după tine, apoi revin-o imediat; încet, încet câinele se va obişnui să fie singur preţ de câteva minute.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Procedează gradual, pas cu pas, repetând fiecare etapă până când câinele nu mai dă semne de stres (numărul repetiţiilor diferă în funcţie de gravitatea problemei). Dacă vreo etapă produce un răspuns negativ din partea câinelui, înseamnă că nu ai procedat corect. Revin-o la faza anterioară şi exerseaz-o până când câinele va da semne că este dispus să treacă la o altă etapă.
Dacă animalul începe să stea singur câteva secunde, măreşte treptat perioada. Dacă-l găseşti calm la întoarcere repetă exerciţiul. Dacă devine nervos, aşteaptă până se linişteşte şi ia-o de la capăt.
Încearcă să lipseşti cât mai des însă nu mai mult de 10 minute. Stai cu el suficient de mult timp între perioadele de plecare pentru a se relaxa. Odată ce se obişnuieşte, măreşte perioada de timp la 30-90 minute.

Dacă prin toate aceste tehnici, problema nu se rezolvă ar fi bine să:
– consulţi un veterinar care poate să-i prescrie un tratament medicamentos. Acesta nu are scopul de a-l seda ci de a-i reduce stresul, soluţia fiind una temporară;
– îl laşi cu un prieten sau cu un vecin;
– îl iei cu tine la serviciu măcar o jumătate de zi.

Învaţă-l comenzile “şezi” şi “stai”:
Exersează aceste comenzi însă nu pedepsi niciodată câinele dacă nu te ascultă. Ideea este ca el să înveţe să stea calm într-un loc până te întorci. De exemplu, dacă te uiţi la televizor iar câinele stă cu tine, spune-i “şezi”şi pleacă din cameră. Când te întorci recompensează-l.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.