Border Collie x (Terrier x Shih-Tzu) bitch, Bliss, food-guarding

De ce își păzesc câinii mâncarea?

Paza hranei este un obicei întâlnit la majoritatea câinilor, dar care poate fi îndreptat dacă aveți puțin timp și răbdare. Pentru majoritatea animalelor bine hrănite, mâncarea nu este o resursă pe care este nevoie să o păzească. Câțiva factori, însă, pot influența acest comportament.

Influența proprietarului
Dacă un stăpân încurajează fără să vrea comportamentul înnăscut de ,,paznic” al câinelui, este foarte posibil ca acesta să capete şi obiceiul de a-şi păzi hrana. Mulţi stăpâni cred că pot să înlăture orice lucru (hrană sau obiecte) de la câinele lor, fără niciun fel de reacție a acestuia. Într-adevăr, este o practică pentru unii proprietari să îndepărteze lucruri de valoare, cum ar fi oase, urechi de porc şi altele, din castronul câinelui. În timp ce unii câini acceptă asta, fără să se opună, alţii vor protesta. Imaginaţi-vă că vi se oferă o bucată de ciocolată, vin sau mâncarea preferată şi apoi, brusc vi se ia din faţă. S-ar putea ca animalul să încerce să înhaţe obiectul dorit sau să mârâie în semn de protest. Proprietarul nu înţelege acest comportament şi uneori câinele este pedepsit fizic. În loc să înveţe că pedeapsa este cauza faptului că a mârâit, este foarte posibil ca animalul să asocieze pedeapsa cu osul respectiv sau cu faptul că se află în preajma proprietarului.

Desigur câinele îşi doreşte gustarea înapoi, deoarece înainte i s-a permis accesul la ea, deşi pentru scurt timp. Aşa că este puţin probabil ca el să evite osul respectiv pe viitor. În schimb, va învăţa că atunci când are hrană (os sau un alt obiect de ros), iar proprietarul se apropie de el, asta prevesteşte ceva rău. Deseori, câinele va încerca să-şi mute osul într-un loc sigur. Atunci stăpânul va încerca să-i arate câinelui cine este şeful, confiscându-i-l. În acel moment, câinele este complet confuz: nu va înţelege de ce stăpânul nu îi înapoiază osul imediat. El va înţelege doar că apropierea stăpânului ,,de proprietatea lui” înseamnă o pedeapsă şi confiscarea preţioasei sale comori. Cum va reacţiona el? Desigur, va mârâi şi-şi va păzi osul… Şi aşa se va întâmpla mereu.

Mai mulți pui – un singur castron
În cuiburile mari de pui când este folosit un singur castron, adesea căţeii învaţă să concureze pentru mâncare, şi acest comportament poate continua în viaţa de adult, dacă nu este corectat. Folosind mai multe castroane pentru căţei se poate reduce tendinţa de a deveni concurenți şi de asemenea, de a ascunde mâncarea.

Atragerea atenției
Pentru câinii plictisiţi sau slab stimulaţi, paza hranei poate fi o formă de divertisment şi un mod evident de a atrage atenţia. Aceşti câini fură mâncare din faţa stăpânului şi după aceea încep să o păzească.
În timpul mesei ei ignoră adesea mâncarea, dar mârâie dacă cineva încearcă să le atingă castronul. Bineîneţeles, pentru aceşti câini, cu cât vei încerca să le atingi bolul, cu atât îl vor apăra mai mult. Urmărit fiind în jurul casei de un stăpân supărat nu este perceput decât ca un joc amuzant. Dacă, în final, ei sunt prinşi şi pedepsiţi, data viitoare vor alerga mai tare!
Prevenirea și schimbarea comportamentului
Ca în cazul tuturor problemelor de comportament, prevenirea este mai bună decât tratamentul. Urmând aceste şmecherii de dresaj, puteţi preveni ca acest comportament să devină un obicei, sau, în cazul căţeilor care deja sunt posesivi convinşi, să-şi schimbe atitudinea.
Pentru ,,paznicii” declaraţi, acest antrenament trebuie făcut treptat şi crescut pe măsură ce nivelul de toleranţă al câinelui se îmbunătăţeşte.
Dați … nu luați!
Trebuie să învăţăm căţeii că apropierea unui proprietar de castronul lor are întotdeauna rezultate pozitive. Acest exerciţiu este simplu de realizat punând doar un sfert din raţia sa de mâncare în castron. Proprietarul trebuie să aştepte până ce animalul termină mâncarea şi priveşte în jur pentru mai mult, moment în care proprietarul este obligat să îi adauge următorul sfert de raţie. Acest lucru se repetă până ce întreaga raţie a fost administrată. După câteva repetări, proprietarul poate adăuga sfertul de raţie înainte ca, animalul să termine conţinutul bolului. Mai ales că păzeşte sau posedă hrana, căţelul trebuie să înveţe să se îndepărteze fericit pentru ca mai multă hrană să fie adăugată. O tactică similară poate fi folosită şi atunci când un căţel are un os sau ceva de mestecat. Este de preferat ca atunci când luaţi osul de la căţel, să vă apropiaţi calm şi după un anumit timp. Proprietarul trebuie să îi ofere în schimb un alt produs savuros (bucăţi mici de cârnat sau pui, de exemplu) şi apoi să se îndepărteze (tentativa nefiind făcută pentru a lua osul). Continuând de câteva ori, căţelul va învăţa să lase uşor ce stăpânea deja, prevăzând marea recompensă.

Controlul cu lesa
Folosirea unei lese prinse de zgardă îi permite proprietarului să întrerupă comportamentul nedorit şi să ghideze căţelul cu un minimum de efort.
Comanda ,,lasă”
Câinii nu se nasc, din păcate, programaţi pentru diferite comenzi. Pentru ca un câine să înveţe să ,,lase” trebuie să fie dresat cum să facă acest lucru. Lecţia trebuie să aibă o anumită răsplată pentru a-l determina să plece, altfel, el ar putea mai degrabă să ignore comanda, căci dacă ar face aşa ceva ar avea mai multe avantaje.
Când se începe antrenamentul, este simplu să ţii căţelul în lesă pentru a fi sub control. Apoi, stăpânul trebuie să hrănească animalul cu ceva delicios, din palmă, pentru a-i câştiga interesul. Data viitoare, recompensa este oferită când proprietarul dă comanda ,,lasă”, în timp ce simultan închide şi desface palma când căţelul încearcă să o ia.
Recompensa este oferită imediat, întregul procedeu continuând până când căţelul nu mai încearcă să ia hrana oferită, iar în acel moment căţelul trebuie felicitat cu entuziasm. După câteva secunde în care a ignorat mâncarea, trebuie să-i spuneţi căţelului ,,ia-o” şi să îi daţi recompensa.
Cu câteva repetări, chiar şi căţeii foarte tineri pot învăţa acest exerciţiu simplu. Odată ce comanda a fost învăţată în acest mod, recompensa poate fi schimbată din mână pe podea, procedeul fiind repetat în acelaşi mod. Eventual, stăpânul poate cere căţelului să ,,lase” şi, în schimb, să continue cu comanda ,,ia-o”, putând să-l răsplătească cu o altă recompensă, o jucărie sau cu o laudă.