ogari 1

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (I)

Greyhoundul, cel mai rapid dintre rasele de câini este, după Ghepard, al doilea mamifer de pe planetă ca şi acceleraţie. Apărută acum circa 6000-8000 de ani, această rasă s-a perfecţionat în vânarea animalelor cu păr (iepure, vulpe, lup, căprior, gazelă, etc). Aşadar, putem spune că totul a început cu mult, foarte mult înaintea concepţiei de curse de ogari. Unul din primele documente scrise care descrie în detaliu cursele de ogari, care la vremea aceea erau adevărate vânători, este lucrarea lui Flavius Arrianus „Vânătoarea de Iepuri” (anul 124 î.Ch.). Acesta explică cititorilor că scopul vânătorii nu este prinderea iepurilor, ci bucuria de a urmări cursa în sine: „un adevărat sportiv nu scoate ogarii pentru a distruge iepurii, ci doar de dragul competiţiei dintre ogar şi iepure”.

Preocupat de corectitudinea desfăşurării unor astfel de competiţii, Arrianus adaugă: „sub nici o formă nu se va da drumul ogarilor după iepure, decât după ce acesta va avea un bun avantaj şi nici nu se va folosi mai mult de doi ogari într-o cursă”. În aceeaşi lucrare Arrianus descrie şi cursele organizate de celţii bogaţi care, pentru a avea o cursă cât mai reuşită, îşi trimiteau slugile în zorii zilei să găsească iepurii cei mai în formă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

Dacă ar fi să facem un salt în istoria curselor de ogari ajungem în anul 1776, când apare primul club de curse deschis publicului larg. Până la acea dată, cursele de ogari, precum şi deţinerea ogarilor, erau apanajul nobilimii engleze. Acest club a fost întemeiat de Lordul Orford din Swaffham, ţinutul Norfolk, Anglia. Din acel moment, cursele de Greyhound au cunoscut o popularitate crescândă, asfel încât astăzi sunt răspândite pe tot globul.

În 1912 a apărut iepurele mecanic, inventatorul acestuia fiind americanul Owen Patrick Smith. Odată cu apariţia iepurelui mecanic industria curselor de ogari s-a dezvoltat continuu, astăzi cifra de afaceri în acest sport atingând multe miliarde de euro, dolari sau lire sterline.
În prezent, cursele de ogari se desfăşoară în două moduri foarte diferite. Şi anume sunt curse de ogari după iepure viu, curse în care concurează doar câte doi ogari pe cursă după un set de reguli care permit declararea învingătorului la sfârşitul cursei; acestea poartă denumirea de „coursing”; şi curse de ogari pe piste special amenajate, ovale, acoperite cu nisip sau iarba, care se desfăşoară după alte reguli şi în care pot participa între 6 şi 8 ogari depinde de ţara unde se desfăşoara cursă numite „racing”.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.