ogari 6

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (VI)

După cum vedeţi, acest sport este foarte complicat şi ocupă foarte mult din timpul antrenorilor având în vedere că sunt stadioane care organizează curse 5 seri pe săptămâna. Cursele încep de obicei la 19:30 PM şi se termina la 22:45 sau uneori la 23:30. În plus mai sunt şi cursele de antrenament şi aşa numitele curse „Bags” care se ţin dimineaţa de 2-3 ori pe săptămână doar pentru casele de pariuri. Doar cei mai pasionaţi dintre antrenori ajung să facă performanţa. Cei mai mulţi se plafonează şi după un timp pierd interesul pentru cursele „serioase”, open, acolo unde se sparg recordurile de pistă şi unde aleargă cei mai rapizi dintre ogari.

Doresc să menţionez doar 2 dintre cei mai buni antrenori ai ultimilor 15-20 de ani din UK. Aceştia sunt Nick Savva şi Charlie Lister. Pe lângă faptul că este considerat cel mai bun antrenor la ora actuală în Marea Britanie, Nick Savva, este şi un excelent crescător. Canisa lui, Westmead, a dat câştigătorii ultimilor 3 derbyuri engleze, antrenaţi bineînţeles de Nick: Westmead Hawk câştigător în 2005 şi 2006 şi Westmead Lord, câştigător pe 7 iulie 2007. Ambii ogari sunt în proprietatea lui Bob Morton, un important om de afaceri din Marea Britanie.

Charlie Lister se pare că este specializat în câştigarea derbyului scoţian de vreme ce a câştigat acest titlu de 2 ori consecutiv în ultimii 2 ani: în 2006 cu Fear Me iar în 2007 cu Fear Haribo. Totuşi, discutând cu Charlie, am aflat că cel mai rapid câine de curse pe care l-a antrenat vreodată (şi antrenează de vreo 45-50 de ani), a fost fenomenalul Some Picture. Acest Greyhound a câştigat derbyul scoţian şi pe cel englez în 1997 şi a ajuns până în finala derbyului irlandez în acelaşi an. Finala derbyului irlandez din 1997 nu a câştigat-o din cauza unei viroze. Some Picture este singurul Greyhound din istorie, până acum, care a reuşit să se apropie la doar 0,02 secunde de recordul pistei Wimbledon în timpul finalei Derbyului Englez. Cu alte cuvinte, acest ogar încă deţine cel mai bun timp cu care s-a câştigat vreodată finala derbuyului englez pe Wimbledon.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

În continuare aş dori să „spulber” câteva dintre miturile care încă mai trenează în credinţa populară despre ogari în general şi Greyhound în special.
1) Nu! Ogarul, Greyhoundul, nu are nevoie de multă mişcare. Este o rasă de viteză şi nu de anduranţă. 30-40 de minute/zi de mişcare sunt mai mult decât suficiente. Majoritatea timpului ogarul leneveşte pe canapea.
2) Sunt animale de companie excelente.
3) Sunt câini inteligenţi.
4) Se pot obişnui cu pisicile sau cu alte animale de companie.
5) Sunt deosebit de buni cu copiii.
6) Nu au boli trasmisibile genetic.
7) Nu sunt fragili, sunt chiar foarte robuşti, nu multe rase pot alerga la asemenea viteze, sau să vâneze animale ca: lup, vulpe, căprior, iepure.
8) Nu mănâncă mult.
În concluzie Greyhoundul, ogarii, sunt animale de companie excelente, chiar mai mult decât alte rase.

Câteva date tehnice şi cifre:
Lăţimea piste: între 6 şi 8 m.
Nisipul pistei are o granulaţie extrem de fină şi se adaugă argile şi uleiuri speciale pentru a conferi consistenţa perfectă şi un bun drenaj al apei.
Raza turnantelor: între 35 şi 50 de m.
Cicumferinţa pistelor: între 450 şi 500 de m aproximativ.
Greutatea ogarilor: 23-43 de kg.
Canise de top: Droopys (Irlanda), Westmead (UK), ZigZag (UK).
Cel mai bun mascul de reproducţie din 2002 până în 2007: Top Honcho cu aproximativ 8300 de descendenti, 21% din ei au câştigat curse de mare anvergură.
Viteza ogarilor: 16-17,5 m/s.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.