GREYHOUND, GREYHOUND, ENGLISH GREYHOUND

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (IV)

Până la vârsta de 11-12 luni, puiul de Greyhound, viitor atlet de performanţă, face ce fac toţi puii de câine: se joacă, creşte, se sociabilizează etc. În jurul vârstei de 12 luni, începe antrenamentul specific vieţii de alergător de mare viteză. La început, este învăţat să urmărească „iepurele”, în linie dreaptă şi apoi pe pista pe turnante. Acest proces se numeşte „schooling” ogarul fiind învăţat tot ceea ce trebuie să ştie: cum să plece din boxă, când să plece, să urmărească „iepurele”. De obicei, acest proces de învăţare durează 2-3 luni după care juniorul este plasat la un antrenor.

În Marea Britanie, antrenorii trebuie să aibă o licenţă care se înnoieşte în fiecare an şi se eliberează de NGRC pentru a putea să antreneze ogari şi să-i înscrie în curse. Licenţa se eliberează doar după ce antrenorul a primit 2-3 vizite din partea oficialilor NGRC care se asigură că antrenorul are facilităţile necesare pentru a asigura un trai bun şi o îngrijire corespunzătoare ogarilor antrenaţi de el. Totul este foarte bine standardizat, până şi dimensiunea kenelurilor şi calitatea materialelor de construcţie trebuie să întrunească anumite standarde pentru a putea primi o licenţă de antrenor, să nu mai vorbim de dotările de fizioterapie şi preparare a hranei care trebuie să fie la standarde înalte.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

După ce juniorul de greyhound a învăţat foarte bine ce are de făcut este supus unui test alcătuit din trei curse de probă, susţinute pe o pistă oficială la o distanţă de cel puţin 7 zile între curse, pe care trebuie să le efectueze în primul rând corect, adică fără să arate agresivitate faţă de câinii concurenţi în timpul cursei, să urmărească corect iepurele mecanic şi să scoată un timp cât mai bun în funcţie de care va fi gradat. În Marea Britanie şi Irlanda, iepurele mecanic se deplasează pe exteriorul pistei sistem numit „outside hare”, în SUA şi Australia, iepurele mecanic se deplasează pe interiorul pistei: „inside hare”.

Tot în timpul acestor 3 curse, trialuri, arbitrii cursei analizează modul de alergare a câinelui care poate să alerge pe exteriorul pistei „wide” larg, pe mijlocul pistei „midle”, sau pe interior „rails”. În funcţie de modul de alergare acesta va fi plasat în cursele viitoare într-o boxă de start de pe exteriorul pistei, 5 sau 6, mijlocul pistei 4 sau 3 sau în interiorul pistei 1 sau 2. Aceste măsuri sunt necesare pentru a evita coliziunea ogarilor în timpul curselor.

Niciodată un „wide runner” nu va fi plasat în boxa de start nr. 1 sau invers, un „railer” nu va fi plasat în boxa 6. Presupunând că a efectuat corect cursele de probă, timpii scoşi sunt analizaţi şi în funcţie de aceşti timpi ogarul este plasat într-o clasă de curse de la A1 la A10, A1 fiind clasa de dificultate cea mai crescută iar A10 clasa cu dificultate minima. Peste aceste clase de curse domină clasa curselor Open, în care participă doar cei mai rapizi dintre câinii unei ţări (exemplu de curse open: Derbyul Englez, Scoţian, Oaks). De obicei, un ogar de clasă inferioară poate ajunge în clasa superioară dacă este antrenat corespunzător. Adică mulţi câini din clasa A1, A2 ajung să alerge în Open şi invers.

După ce câinele a obţinut licenţa de participare la cursele oficiale acesta începe viaţa de sportiv. Rutina este cuvântul de ordine pentru câinii de curse. Cu cât rutina zilnică este mai bine pusă la punct, cu atât ogarul va performa mai bine.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.