GREYHOUND, GREYHOUND, ENGLISH GREYHOUND

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (III)

În Marea Britanie, cursele de ogari pe pistă au debutat în 1926, în Manchester, pe stadionul Belle Vue care încă mai funcţionează şi astăzi fiind unul din cele mai populare stadioane de curse de ogari din Marea Britanie. Acest sport este controlat şi administrat de English Greyhound Stud Book, The British Greyhound Racig Board şi, cel mai important, The National Greyhoud Racing Club înfiinţat în 1928 (NGRC). Acesta este un organism independent de interesele comerciale a celor care promovează cursele de ogari în Marea Britanie şi se preocupă doar de elaborarea şi aplicarea unor reguli care să apere bunăstarea psihică şi fizică a ogarilor precum şi interesele crescătorilor şi a antrenorilor.

În Australia, prima cursă după iepure mecanic s-a ţinut la Epping în New South Wales, în 1927. Organismele de control şi cele administrative ale acestui sport în Australia sunt The Australian Greyhound stud Book şi Australian Greyhound Racing Association, organisme similare cu cele din USA şi Marea Britanie.

Pe 18 aprilie 1927 s-a deschis prima pista de curse în Irlanda, la Belfast. După doar o lună s-a mai deschis o pistă în Dublin. În prezent, în Irlanda, sunt 17 piste de curse de ogari controlate, administrate şi promovate de Irish Greyhound Board şi Irish Greyhound Stud Book.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

Ce înseamnă „cursele de ogari”?
În 2006 am avut marea şansă de a descoperi fascinaţia acestui sport lucrând cu ogari, antrenori, crescători şi veterinari chiar la ei acasă, în Marea Britanie. Aici, cursele de ogari au o audienţă impresionantă. Cele mai importante curse ale anului sunt English Derby şi Scottish Derby, curse care au premiile cele mai mari şi unde participă între 50 şi 164 dintre cei mai buni ogari din Marea Britanie. Câştigătorul derbyului trebuie să treacă de calificări, sferturi de finală, semifinale iar în finală să fie primul clasat. Spre deosebire de Australia şi SUA, în Marea Britanie şi Irlanda, cursele se desfăşoară cu 6 câini odată, în Australia şi SUA se desfăşoară cu 8 câini odată.

Cum este viaţa unui Greyhound de curse, a antrenorului său şi, nu în ultimul rând, a proprietarului?
Câinele: totul începe din „curtea” crescătorului, din primele zile de viaţă, sau chiar mai devreme, din momentul concepţiei. Ţin să menţionez că cei mai buni crescători de câini de curse din emisfera nordică sunt irlandezi şi produc în jur de 20000 de pui anual. Aşadar, totul începe de fapt din momentul concepţiei când crescătorul serios, pasionat, studiază cu atenţie liniile de sânge ale genitorilor, face calcule de probabilitate, şi în final alege masculul potrivit pentru femela lui.

După ce s-a născut, puiul de ogar primeşte o îngrijire specială, hrană şi programe de deparazitare şi vaccinare după cele mai înalte standarde. Marii crescători cred că dacă „sari” sau „scapi” o singură etapă din dezvoltarea puiului, acest lucru poate să-i afecteze performanţa ulterioară. Concurenţa fiind acerbă, crescătorii nu se uită la bani când e vorba să ofere condiţiile cele mai bune de dezvoltare puilor de ogari. După împlinirea vârstei de 3 luni, puiul poate să ia două căi: fie este vândut, fie rămâne în canisă pentru a creşte forţa de reproducţie a acesteia. Prin urmare, aşa cum am spus, de cele mai multe ori este vândut unei persoane sau mai multor persoane care formează un sindicat.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.