ogari 2

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (II)

În momentul de faţă cele mai implicate ţări în sportul curselor de ogari sunt: SUA, Australia, Marea Britanie, Irlanda şi Noua Zeelandă. În ultimii ani, sportul acesta a cunoscut o dezvoltare foarte accentuată şi în ţările scandinave, Olanda, Danemarca, Belgia, Ungaria, Vietnam, Cipru, etc. Aşadar, după cum putem observa, imperiul Britanic a avut rolul cel mai important în răspândirea sportului. Tradiţia britanică şi-a spus cuvântul şi în ce priveşte acest sport.

Dar haideţi să vedem cum se organizează desfăşurarea acestui splendid sport şi ce înseamnă cu adevărat o cursă de ogari englezi. Poate vă întrebaţi de ce se fac curse de ogari preponderent cu ogari englezi, Greyhound? Ei bine, datorită vitezei incredibile pe care o pot dezvolta, între 60 şi 80 de km pe oră (depinde de suprafaţa pe care aleargă). Nicio altă rasă nu poate concura cu o asfel de viteză. Sigur că se organizează curse şi între alte rase de ogari (Whippet, Sloughi, Ogar maghiar, etc.) dar acestea se organizează mult mai rar şi la un nivel mult mai redus ca amploare decat cele de Greyhoud.

Pentru început, aş dori să menţionez că aceste curse de Greyhound sunt organizate şi supravegheate de cluburi de curse, profesioniste sau de amatori. În FCI sunt acceptate doar cluburi de curse de amatori care nu oferă câştiguri în bani. Cluburile de curse profesioniste dau câştiguri substanţiale în bani crescătorilor, antrenorilor şi mai ales proprietarilor exemplarelor câştigătoare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Cluburi FCI de curse de ogari există în aproape toate ţările membre FCI, la noi nu, dar sunt foarte puţin dezvoltate în comparaţie cu cele de curse profesioniste. Prin urmare, am să descriu de data aceasta, fără a avea pretenţia de a fi exhaustiv, sistemul de curse profesionist. Pentru început haideţi să vedem cum şi când au debutat aceste cluburi profesioniste de curse.

În SUA, totul a început odată cu invenţia lui Owen Patrick Smith (1912). Inventatorul iepurelui mecanic a facut posibilă organizarea curselor pe piste circulare (ovale) special amenajate. Aşadar, prima pista circulara din SUA a fost deschisă în 1919 în orasul Emeryville, California. Începând cu acel an, în SUA, industria curselor de ogari a cunoscut o continuă dezvoltare, astăzi existând peste 50 de stadioane care organizeaza doar curse de ogari pe tot teritoriul SUA.

Organismele care supraveghează şi controlează buna desfăşurare a acestui sport în SUA sunt National Greyhound Association şi American Greyhound Track Operators Association. Aceste organisme aplică un cadru de reguli foarte exacte şi bine puse la punct care au în vedere, în primul rând, bunăstarea psihică şi fizică a ogarilor. Premiile au ajuns în acest an la un apogeu istoric, finale de competiţii importante au ajuns să aibă ca premii peste un milion de dolari, premii fără precedent până în acest an. Cea mai mare parte a acestor premii se duc către proprietarii ogarilor.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.