218265049_8fc8fcf346_o

Câinele meu are paraziți! (I)

Odată cu venirea căldurii incidența parazitismului extern crește fulgerător, problemele clinice datorate acestora fiind uneori deosebit de grave cu un impact foarte puternic asupra stării generale de sănătate a cățelului.
Cei mai importanți paraziți externi la câine sunt puricii. Există trei specii Ctenocephalides canis, Ctenocephalides felis și Pulex iritans ele parazitând concomitent în același areal sau pe același individ.

Primele semne ale instalării parazitismului sunt reprezentate de pruritul intens (starea de mâncărime a pielii), starea de agitaţie a animalului, scăderea poftei de mâncare şi în cazurile mai grave, apariţia leziunilor la nivelul pielii, uneori infectate secundar cu diferite specii de bacterii.
De departe cea mai gravă afecţiune cauzată de infestaţia cu purici este “Dermatita alergică la muşcătura de purice”. Este vorba despre dermatita prin mecanism alergic sau hipersensibilitatea la muşcătura de purice, principala cauză a pruritului la câine. Alergenii care pot duce la manifestarea hipersensibilităţii la muşcătura de purice sunt conţinuţi în saliva paraziţilor şi inoculaţi în momentul hrănirii acestora cu sângele câinilor.

Pruritul (mâncărimea) este constant şi uneori foarte violent. Pruritul debutează de obicei de la baza cozii, apoi se extinde pe spate (în regiunea dorso-lombară), coapse şi pe abdomen. La animalele cu păr deschis la culoare se poate observa o colorare în ocru (galben) a părului din cauza salivei. La animalele cu păr des s-a observat apariţia unor leziuni dureroase acoperite de cruste cauzate probabil de autotraumatizarea din cauza pruritului. Uneori dermatita este generalizată, putând să mimeze o scabie sarcoptică (râie). În cazurile cu o evoluţie veche, se pot observa alopecie (căderea părului), piodermită (infecţia pielii) şi hiperpigmentare (închiderea la culoare a pielii).
Diagnosticul alergiei la înţepătura de purice este, în primul rând clinic şi epidemiologic. Diagnosticul de certitudine este alergologic.
Totodată să nu uităm că puricii sunt gazde intermediare pentru un parazit intern important la câini, şi anume Dypilidium caninum. Acest parazit este o tenie (vierme panglică), ouăle ei sunt ingerate de pureci, iar câinele în momentul în care se scarpină sau se linge înghite purecii cu tot cu ouăle de tenie.
Numeroasele specii de căpuşe existente la noi în ţară pun probleme deosebite atât prin efectele directe asupra individului cât mai ales prin bolile pe care le pot transmite. Principalele familii de căpuşe sunt Ixodes, Dermacentor, Boophilus şi Ripicephalus. Principalul areal al acestor paraziţi este reprezentat de zonele limitrofe ale pădurilor, zonele cu tufe sau iarbă înaltă, cu vegetaţie abundentă, umbroase şi cu umiditate crescută. În cazul infestaţiilor grave (cu număr crescut de paraziţi) din cauză că aceştia se hrănesc cu sângele gazdei se instalează o stare de anemie, uneori foarte gravă. Cu cât câinele este de talie mai mică şi de vârstă mai tânără cu atât este mai sensibil la atacul acestor paraziţi. O altă problemă apare în urma îndepărtării incorecte a căpuşelor. Dacă acestea nu sunt scoase complet şi rămâne capul parazitului în piele apar granuloamele de corp străin (noduli în grosimea pielii uneori suprainfectaţi), granuloame care uneori nu se mai pot îndepărta decât chirurgical.

puricelPuricii sunt cea mai cunoscută cauză de mâncărime şi de iritaţie a pielii la câini. Peste 50% din toate alergiile de piele la câini sunt cauzate de o reacţie puternică la saliva de purici. Semnele prezenţei puricilor sunt mâncărimea, mai ales la baza cozii, precum şi pete negre mici, ca nişte pete de murdărie. Pentru a vă convinge că această murdărie este produsă de purici, aşezaţi-o pe un tampon de vată umed. Murdăria de purici se va înroşi din cauza sângelui pe care îl conţine. O dată ce câinele a fost găsit cu purici, trebuie să vă trataţi toate animalele din casă precum şi camerele. Aspiraţi-vă covoarele şi aruncaţi imediat sacul de aspirator, pentru a evita clocirea ouălor de purici în acesta. În afara casei sunt multe produse naturale cu conţinut de nematode. Nematodele sunt viermi microscopici vii, pe care le mănâncă puricii sub formă de larve şi pupe, precum şi alţi dăunători. Daţi cu spray pe adăpostul câinelui, în special în locurile întunecate şi umede.