catel in cotet

Câinele afară

Câinele este cel mai bun prieten al omului, aşa că învaţă şi tu să devii cel mai bun prieten al lui. Pentru a fi companionul ideal, un câine nu are neapărată nevoie de dresaj ci de o educaţie adecvată, de o îngrijire coresponzătoare şi nu în ultimul rând de multă iubire.

Din nefericire, foarte multe persoane consideră acest animal inteligent şi credincios un paznic al proprietăţii şi al familiei. Nu puţini sunt cei care spun că un câine are datoria să latre şi să apere curtea, în schimbul unei bucăţi de pâine şi a unei ignoranţe totale. Dacă te hotărăşti să ţii câinele legat în curte gândeşte-te măcar să-i oferi un confort minim, puţină dragoste şi cât poţi de multă libertate. Câinele este o fiinţă care se ataşează şi se integrează foarte uşor într-o familie. Un câine vesel, simpatic, care este ţinut mult timp în lanţ devine nervos, nefericit şi anxios. Multe studii arată că un câine legat mult timp este mai predispus la agresivitate decât un câine liber. Dacă vrei să ai un câine de pază, nu trebuie să-l ţii în lanţ mult timp. Lipsa de libertate îl va face mai trist şi mai neascultător. Aşa că să nu te mire faptul că într-o bună zi să nu te vei mai înţelege nici tu cu el.

Soluţii pentru a nu lega câinele

Soluţii împotriva săpatului

-Înconjoară-i coteţul cu pietre, astfel nu va mai putea săpa sub el.
-Îngrădeşte grădinile de legume sau de flori cu gărduleţe şi pune-i la dispoziţie un loc cu nisip în care să se poată juca. Va învăţa repede că acela este locul în care are voie să sape.
-Du-l la cursuri de dresaj pentru a i se rezolva problemele de comportament.
-Sterilizează-l sau castrează-l, dacă nu ai făcut-o încă. Un câine sterilizat va sta mai mult timp acasă. Această operaţie este sigură şi va avea influenţă pozitivă asupra sănătăţii sale.
-Problemele de comportament ca lătratul excesiv sau săpatul sunt deseori rezultatul unei educaţii necorespunzătoare. Dă-i jucăriile adecvate şi participă şi tu cât de mult poţi la activităţile sale preferate.

Adăpostul trebuie să fie unul confortabil

Câinele are nevoie de un adăpost care să-l protejeze şi să-i ofere un confort minim. Deoarece trăieşte numai afară este în permanenţă expus unor pericole (de exemplu: temperaturile extreme şi atacurile altor animale). Pentru a fi protejat, pune-i la dispoziţie un coteţ, preferabil din lemn, bine construit şi amplasat. Încearcă să nu-l legi deoarece doar aşa se va putea salva de la pericolele care-l pândesc.

– Coteţul trebuie să fie suficient de mare pentru a-i permite câinelui să stea în picioare şi întins.
– Acoperişul trebuie să fie înclinat, impermeabil şi etanş, pentru a permite apei de ploaie să se scurgă spre exterior.
Coteţul ideal este cel care datorită dimensiunilor are proprietatea de a reţine căldura propriului corp.
-Intrarea în coteţ trebuie să fie suficient de largă pentru ca animalul să poată intra în el cu uşurinţă
-Dacă coteţul este din lemn, trebuie să fie amplasat la circa 5 centimetri deasupra solului pentru a nu putezi.
-În timpul iernii, acoperă intrarea cu o folie de plastic pentru ca animalul fi protejat de vântul rece . Nu folosi materiale textile deoarece acestea se umezesc şi îngheaţă.
-În timpul lunilor călduroase, coteţul trebuie să fie amplasat la umbră. Un coteţ care stă în soare se transformă imediat într-un adevărat cuptor iar câinele poate suferi un şoc termic.
-Pune-i apa şi mâncarea în vase pe care nu le poate răsturna.
– Asigură-te că are apă proaspătă în permanenţă, indiferent de anotimp.
-Dezinfectează cât poţi de des coteţul.

Dacă doreşti neapărat să ţii câinele legat, lasă-l cât mai mult timp liber.

Dacă este un câine stricător, care fură, sapă în grădină, sare gardul şi vrei să-l legi, nu-l ţine mult timp în lanţ.

-Nu uita că lanţul trebuie să fie lung de trei metri.
-Dacă-l legi, trebuie să-i pui la gât o zgardă din piele, în niciun caz nu-l lega direct cu lanţul sau cu o zgardă metalică.
-Asigură-te că are în jurul lui obiecte de care se poate spânzura.
-Dezleagă-l zilnic şi lasă-l să se plimbe sub atenta ta supraveghere.
Câinii cu păr lung suportă mai uşor temperaturile extreme, spre deosebire de cei cu păr scurt care sunt mai sensibili.
Dacă ai mai mulţi câini, nu uita că fiecare trebuie să aibă coteţul lui.