ogari 6

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (VI)

După cum vedeţi, acest sport este foarte complicat şi ocupă foarte mult din timpul antrenorilor având în vedere că sunt stadioane care organizează curse 5 seri pe săptămâna. Cursele încep de obicei la 19:30 PM şi se termina la 22:45 sau uneori la 23:30. În plus mai sunt şi cursele de antrenament şi aşa numitele curse „Bags” care se ţin dimineaţa de 2-3 ori pe săptămână doar pentru casele de pariuri. Doar cei mai pasionaţi dintre antrenori ajung să facă performanţa. Cei mai mulţi se plafonează şi după un timp pierd interesul pentru cursele „serioase”, open, acolo unde se sparg recordurile de pistă şi unde aleargă cei mai rapizi dintre ogari.

Doresc să menţionez doar 2 dintre cei mai buni antrenori ai ultimilor 15-20 de ani din UK. Aceştia sunt Nick Savva şi Charlie Lister. Pe lângă faptul că este considerat cel mai bun antrenor la ora actuală în Marea Britanie, Nick Savva, este şi un excelent crescător. Canisa lui, Westmead, a dat câştigătorii ultimilor 3 derbyuri engleze, antrenaţi bineînţeles de Nick: Westmead Hawk câştigător în 2005 şi 2006 şi Westmead Lord, câştigător pe 7 iulie 2007. Ambii ogari sunt în proprietatea lui Bob Morton, un important om de afaceri din Marea Britanie.

Charlie Lister se pare că este specializat în câştigarea derbyului scoţian de vreme ce a câştigat acest titlu de 2 ori consecutiv în ultimii 2 ani: în 2006 cu Fear Me iar în 2007 cu Fear Haribo. Totuşi, discutând cu Charlie, am aflat că cel mai rapid câine de curse pe care l-a antrenat vreodată (şi antrenează de vreo 45-50 de ani), a fost fenomenalul Some Picture. Acest Greyhound a câştigat derbyul scoţian şi pe cel englez în 1997 şi a ajuns până în finala derbyului irlandez în acelaşi an. Finala derbyului irlandez din 1997 nu a câştigat-o din cauza unei viroze. Some Picture este singurul Greyhound din istorie, până acum, care a reuşit să se apropie la doar 0,02 secunde de recordul pistei Wimbledon în timpul finalei Derbyului Englez. Cu alte cuvinte, acest ogar încă deţine cel mai bun timp cu care s-a câştigat vreodată finala derbuyului englez pe Wimbledon.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

În continuare aş dori să „spulber” câteva dintre miturile care încă mai trenează în credinţa populară despre ogari în general şi Greyhound în special.
1) Nu! Ogarul, Greyhoundul, nu are nevoie de multă mişcare. Este o rasă de viteză şi nu de anduranţă. 30-40 de minute/zi de mişcare sunt mai mult decât suficiente. Majoritatea timpului ogarul leneveşte pe canapea.
2) Sunt animale de companie excelente.
3) Sunt câini inteligenţi.
4) Se pot obişnui cu pisicile sau cu alte animale de companie.
5) Sunt deosebit de buni cu copiii.
6) Nu au boli trasmisibile genetic.
7) Nu sunt fragili, sunt chiar foarte robuşti, nu multe rase pot alerga la asemenea viteze, sau să vâneze animale ca: lup, vulpe, căprior, iepure.
8) Nu mănâncă mult.
În concluzie Greyhoundul, ogarii, sunt animale de companie excelente, chiar mai mult decât alte rase.

Câteva date tehnice şi cifre:
Lăţimea piste: între 6 şi 8 m.
Nisipul pistei are o granulaţie extrem de fină şi se adaugă argile şi uleiuri speciale pentru a conferi consistenţa perfectă şi un bun drenaj al apei.
Raza turnantelor: între 35 şi 50 de m.
Cicumferinţa pistelor: între 450 şi 500 de m aproximativ.
Greutatea ogarilor: 23-43 de kg.
Canise de top: Droopys (Irlanda), Westmead (UK), ZigZag (UK).
Cel mai bun mascul de reproducţie din 2002 până în 2007: Top Honcho cu aproximativ 8300 de descendenti, 21% din ei au câştigat curse de mare anvergură.
Viteza ogarilor: 16-17,5 m/s.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

pisici albe 1

ALBĂ CA… PISICA (I)

Pisicile albe au fost întotdeauna foarte admirate și apreciate, altfel decât surorile lor, pentru că păreau mai deosebite, mai nobile. Genetica însă reduce acest fenomen la o apariție obișnuită – nu este vorba de nimic special, ci, pur și simplu, de lipsa de culoare. Mai precis, în firul de păr nu sunt prezente granule de pigmenți care determină o anumită culoare. Există trei mecanisme genetice care duc la acest fenomen, mecanisme total diferite între ele.

PISICILE ALBINO
În cazul pisicilor albino, organismul nu produce deloc pigmenți sau îi distruge imediat după ce i-a produs. Acest tip de alb se propagă ca recesiv. Pisicile albino apar atunci când în codul genetic este prezentă perechea „ca/ca” (din care rezultă pisica cu ochii de culoare albastru foarte pal) sau perechea „cc” (din care rezultă pisica albă cu ochii roz – un albino „total”). Când vedem o pisică cu ochii roz, ne vom da seama imediat, fără să cunoaștem codul genetic, că este vorba de tipul albino, ceea ce nu putem să știm cu siguranță în cazul unei pisici cu ochii albastru pal.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

PISICILE BICOLOR (acoperite complet de suprafețe albe)
La aceste pisici, prezența albului se datorează genei „S” – responsabilă pentru apariția petelor albe și despre care o să vorbim mai pe larg cu altă ocazie. Pisicile la care este prezentă perechea „SS” (homozigote) sunt în general acoperite cu suprafețe albe mult mai mari decât cele cu perechea „Ss” (heterozigote). În cazul pisicilor care au o mare parte din blană albă și doar pe câteva zone mici prezintă o culoare diferită (de exemplu negru) sau pata cu desenul tabby, oamenii vor crede că este vorba despre o pisică albă care are o pată, când de fapt este invers – pisica este neagră, respectiv tabby, și este acoperită cu pete albe (unde albul predomină).

Câteodată, aceste pete acoperă toată blana pisicii și noi credem că avem de-a face cu o pisicuță complet albă, însă codul ei genetic este „bicolor”, total diferit de „pisica dominant albă”.

PISICA DOMINANT ALBĂ
Al treilea tip de alb la pisici este „albul adevărat”, acela în care, în codul genetic, apare gena „W” – responsabilă pentru culoarea albă. Această genă este dominantă, adică este suficient să fie prezentă în numai una dintre perechile de gene, pentru a determina culoarea albă a pisicii („Ww” sau „WW”).

Altfel spus, pentru ca o pisică să nu fie albă, trebuie să aibă ambele gene colorate, adica „ne-albe” („ww”) în perechea de gene responsabile de culoare. Doar în acest caz este posibil să iasă în evidență adevărata culoare pe care o poartă pisica (roșu, argintiu, tabby, culoarea siamezei etc.).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

pisica profipet

Și LA MULȚI ANI!

caine profipet

SĂRBĂTORI FERICITE!

pisica

A VENIT IARNA! Pericole la tot pasul

Acum, când iarna a sosit, cu ploi reci și apoi cu zăpadă din belșug, pisicuțele noastre trebuie ferite de problemele care pot apărea în această minunată perioadă din an. Temperaturile scăzute, umezeala și produsele folosite pentru dezgheț pot pune mari probleme sănătății pisicilor, care vor necesita o îngrijire specială pe toată perioada iernii. Pentru pisicile care au acces și afară trebuie luate măsuri de siguranță, pentru a evita îmbolnăvirea sau diferitele probleme cauzate de frig și de umezeală.

Întreținerea zilnică nu trebuie neglijată, perierea blănii trebuie făcută foarte bine, chiar și la pisicile cu păr scurt, pentru că o blană îngrijită va izola corpul și va oferi o protecție foarte bună împotriva frigului. Hrana va fi de bună calitate și în cantitate mai mare, o dietă echilibrată asigurând caloriile în plus pentru menținerea căldurii corporale. Aceasta nu înseamnă că pisica va fi hrănită cu bunătățile de la masa de Crăciun, carnea de porc, de curcan, peștele, dulciurile, sosurile putând cauza probleme gastrointestinale destul de grave.

Multă lume nu realizează că ciocolata poate fi otrăvitoare pentru pisici. Semnele clinice ale otrăvirii cu ciocolată includ nervozitate, hiperexcitabilitate, vomă și diaree, putând duce la moartea pisicii. Cele mai periculoase sunt ciocolata neagră și cea de casă. Nici apa nu trebuie să lipsească în această perioadă, pericolul de deshidratare fiind același ca în perioadele foarte calde ale anului. Pisicile care au acces afară vor fi supravegheate și li se va reduce perioada de stat în aer liber. La intrarea în casă vor fi șterse cu un prosop sau uscate cu foenul în cazul în care blana este udă. Sarea folosită pentru topirea zăpezii este iritantă pentru lăbuțele si tractul gastrointestinal ale pisicii. Acordați atenție specială pernuțelor, curățându-le cu un prosop și cu apă călduță. Unul dintre produsele foarte periculoase pentru pisici este antigelul, un produs pe bază de glicol, care are gust dulce, miros foarte plăcut și care este extrem de toxic, ingerarea acestuia putând fi fatală. Curățați orice scurgere de antigel de la mașină, iar dacă pisica a înghițit totuși antigel, contactați de urgență medicul veterinar, tratamentul trebuind început imediat, pentru reducerea afectării rinichilor acesteia.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

În perioadele foarte reci ale iernii poate apărea hipotermia, atunci când pisica nu își poate menține temperatura corpului la valori normale. În cazuri medii, pisica începe să tremure și va intra într-o stare de letargie, iar pe măsură ce hipotermia avansează, mușchii înțepenesc, ritmul inimii și cel respirator încetinesc, iar pisica nu mai reacționează. Pulsul va fi mai slab, pupilele dilatate, culoarea mucoaselor va fi palidă sau albăstruie, iar temperatura corpului va fi mult sub cea normală.. Măsurile ce se impun în acest caz sunt învelirea pisicii în pături, dacă este posibil cu o sticlă cu apă caldă sau o pernă electrică. Dacă aceste măsuri nu sunt de ajuns, se va contacta veterinarul, care va monitoriza ritmul cardiac și va administra, dacă este necesar, fluide calde intravenos. Netratată, hipotermia poate fi fatală.

În cazul în care pisica este expusă vântului foarte rece, pot apărea degerăturile, vârfurile urechilor și al cozii fiind cele mai expuse. În cazul degerăturilor, zona afectată este decolorată, pielea poate fi pală sau albăstruie inițial și roșie aprins sau neagră după ce s-a dezghețat. Dacă observați că pisica are degerături, duceți-o într-o cameră caldă și umeziți zonele afectate cu apă călduță, nu fierbinte, timp de 15-20 de minute. Aceasta va topi cristalele de gheață și va porni circulația sângelui.

Nu frecați zona degerată, pentru a nu răni țesuturile afectate! După ce luați aceste măsuri, contactați veterinarul pentru tratarea ulterioară a eventualelor răni sau infecții. Pisicile sunt foarte inventive când vine vorba de găsirea unui loc călduros pe timpul iernii. Din păcate, unele dau dovadă de o ingeniozitate ieșită din comun și vor descoperi motorul cald al mașinii dumneavoastră, chiar după ce ați parcat. Pentru a evita o tragedie, bateți în capotă ÎNAINTE de a porni motorul sau, pur și simplu, claxonați! Pentru exemplarele care trăiesc exclusiv în interior, trebuie să puneți la dispoziție, în locurile unde dorm, câteva pernuțe pentru a le asigura confortul necesar.

Chiar și la pisicile cu păr lung, blana nu este de ajuns pentru a le proteja, așa că pernuțele sau carpetele sunt necesare. De altfel, pisica persană, tocmai datorită blănii lungi, este mai sensibilă și poate răci mult mai ușor decât ne așteptăm. Nasul scurt o predispune la afecțiuni respiratorii, așa că la primele semne de răceală (nas înfundat, strănuturi) este bine să contactați veterinarul pentru tratarea bolii și să înlăturați cauza care a dus la îmbolnăvire. Asigurați de asemenea pisicii un loc cu o temperatură ambientală mai ridicată, ferit de curent, și nu o lăsați să iasă afară!

În perioada sărbătorilor, bradul de Crăciun poate fi periculos pentru pisici, pentru că acele de brad, beteala, ața cu care sunt legate globurile și panglicile pot produce probleme în cazul în care sunt înghițite. Nu îi acordați pisicii acces la aceste obiecte! Tot în această perioadă, este bine ca pisica să aibă un loc mai liniștit, în care poate sta atunci când casa este plină de musafiri, deoarece zgomotul și agitația o pot stresa foarte tare.

În speranța că aceste mici sfaturi vă vor feri de probleme și de vizite neprogramate la veterinar, vă dorim să petreceți sărbătorile de iarnă fericiți, alături de pisicile care ne fac zilele și nopțile mai pline și fără de care existența noastră ar fi de neînchipuit.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

ogari 5

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (V)

Antrenamentul: aşa cum probabil vă aşteptaţi, sunt foarte multe metode de antrenament şi combinaţii de atrenament, poate la fel de multe ca şi numărul de antrenori existent în Marea Britanie (câteva mii!). Un bun antrenor nu va antrena toţi ogarii la fel ci va personaliza antrenamentul pentru fiecare ogar în parte. Cele mai folosite metode sunt: alergatul la trap după bicicletă sau pe banda rulantă, galop pe o distanţă de maximum 250 de m, înotul, plimbarea în lesa. Ceea ce probabil nu ştiţi este faptul că aceşti super atleti nu au nevoie de un antrenament foarte intens, fiind câini de viteză şi nu de anduranţă, antrenamentul fizic nu se efectuează zilnic şi nu durează mai mult de 20 de minute/zi.

În acelaşi timp, tot mai mulţi antrenori acordă o atenţie deosebită antrenamentului psihic al ogarului. Socializarea puiului de ogar, liniştea mediului în care trăieşte, eliminarea factorilor de stres din mediu, creşterea încrederii în sine sunt toate aspecte ale antrenamentului psihic pe care trebuie să-l aibă în vedere antrenorul. Cei mai buni dintre antrenori excelează în primul rând în antrenarea psihică a ogarului. De cele mai multe ori un ogar susţine o cursă pe săptămână, o zi de antrenament/săptămână, 2-3 plimbări în lesă/săptămână, în rest se odihneşte şi face fizioterapie dacă e necesar, pentru tratarea micilor accidentări.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Hrana constituie un factor foarte important în atingerea condiţiei de performanţă maximă. Cei mai buni antrenori hrănesc ogarii cu produse naturale crude: carne (pui, vită, cal etc), oase, lapte, gălbenuş de ou, cereale (cornflakes etc.) la care adaugă suplimente minerale şi de vitamine. Totuşi, majoritatea ogarilor sunt hrăniţi cu formule speciale (hrană uscată), pentru ogari de curse. Părerea mea, dar şi a altora, este că performanţa maximă se poate atinge mai uşor hrănind ogarii cu carne cruda, lapte, gălbenuş de ou, cereale etc. Antrenorii trebuie să se asigure că în hrana administrată nu sunt urme de substanţe interzise.
În UK, regulile antidoping sunt foarte stricte.

Este interzisă prezenţa oricăror compuşi chimici în sângele ogarilor. Nici măcar antibiotice sau antiinflamatoare nu se pot administra unui ogar care participă la o cursa. În timpul eventualelor tratamente cu antibiotice sau orice alte medicamente, ogarii nu pot participa la curse. Este permisă administrarea doar a vitaminelor şi mineralelor ca supliment alimentar. Teste antidoping se fac la fiecare cursă aleator sau ţintit la exemplarele care fie au scos un timp cu mult mai bun decât media lor fie au avut un timp mult inferior performanţei obişnuite.

Cei mai mulţi antrenori preferă să hrăneasca ogarii de 2 ori/zi, dimineaţa şi seara, dimineaţa ogarii primesc de obicei lapte cu cereale iar seara primesc masa principală (carne sau hrană uscată). Ogarii care participă la curse nu primesc în ziua respectivă decât micul dejun, lapte cu cereale, până la ora cursei, urmând ca după cursă să primească şi masa principală. Cantitatea de hrană este cântărită zilnic pentru fiecare ogar în parte. Ogarii care au o variaţie mai mare de 1 kg de la o cursa la alta, în plus sau în minus, nu pot participa la cursă pentru a evita eventualele accidentări.

Îngrijirea medicală: toţi antrenorii trebuie să fie pe lista de clienţi a unui veterinar autorizat de NGRC. Fizioterapia se face de obicei de către antrenori cu aparatură specială, laser, ultrasunete, câmp magnetic, piscină pentru înot. Dar chiar şi fizioterapia se face de către antrenor doar la indicaţia medicului veterinar. Un alt aspect de care trebuie să ţină seama un bun antrenor este plasarea ogarului potrivit în cursa potrivită. Adică un bun antrenor nu va plasa niciodată un ogar într-o cursă pe care nu are şanse s-o câştige. Performanţa ogarilor este influenţată de foarte mulţi factori: bagajul genetic joacă rolul cel mai important, antrenamentul, hrana, dar nu în ultimul rând condiţiile atmosferice şi starea pistei. O pistă foarte udă dezavantajează câinii masivi, cu masa corporală mai mare pe când o pistă „dură”, rapidă, îi avantajează.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

pisica

AȘA SUNTEM NOI, PISICILE!

Pisica dumneavoastră este o singuratică sau adoră să își petreacă timpul alături de mai multe pisici? Este curajoasă sau, mai degrabă, sperioasă? De obicei se retrage și fuge sau îi place să iasă în evidență tot timpul și să fie în centrul atenției? Sau poate câte puțin din toate? Pentru a vă edifica, vă vin în ajutor următoarele opt descrieri ale personalității micilor feline.

Neînfricata – Frică, ce-i asta? (Viteazul cercetător nu cunoaște plictiseala!)
Grozav! Un ghiveci cu flori! Acesta este amănunțit cercetat de către micul ghemotoc de blană foarte curios, care, cu orice risc, încearcă să-și atingă scopul. Pentru acest gen de pisică, frica de nou și de necunoscut reprezintă o noțiune care nu există. Ea se interesează de absolut orice se întâmplă în jurul său, fiind întotdeauna curioasă. Felul său de a se purta nu denotă nici o urmă de timiditate.

Dacă acest tip de pisică ar fi în situația de a locui în apartament, atunci ar trebui să fie stimulată în permanență. Cu cât jucăriile, ascunzișurile, locurile de cățărare sunt mai diverse și mai noi, cu atât pisica va avea variația de care are atâta nevoie. Această pisică poate să își mențină și stăpânii la un grad ridicat de activitate, iar atunci când se plictise ște, tare mult ar vrea să se distreze, sau să fie distrată de aceștia. Mica hoinară se simte de asemenea foarte bine și în compania altor pisici sau animale, pentru că nu are nici o urmă de reținere. Pentru tovarășii de joacă, felul ei activ de a fi poate părea prea obositor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

Jucăușa – Umor este, dacă totuși se râde (Mereu există ceva bun de vânat!)
„Pisica aceasta nu mai crește odată? Are deja câțiva ani buni înscriși pe răbojul său de mâță și totuși nu are nimic serios în cap”. Reușește imediat să-și facă stăpânii să râdă copios – ca de exemplu atunci când vânează mingiuța de hârtie și se repede sălbatic la ea, sau când se află pe „ringul de luptă” și își atacă cu îndârjire jucăria preferată. În ciuda acestor ghidușii, jucăușa noastră își duce în mod regulat stăpânii la disperare.

Joaca pisicii este una nebună, fără minte, ceea ce poate duce la multe accidente prin casă (vaza de cristal de pe masă într-adevăr a ajutat-o la antrenament, păcat că nu mai e…). Dar prin felul pisicii de a fi, plin de viață, asemenea unui izvor de energie neprețuit, de fapt nici nu mai poți să rămâi prea mult timp supărat.

Marea fricoasă Se salvează cine poate!
Cum aude sunetul oalelor în bucătărie, fuge imediat și se ascunde sub canapea. Ce să mai spunem de telefon sau de televizor! În cazul străinilor, pisica este atentă din cale-afară și se apropie, în cazurile speciale, de-abia după o lungă perioadă de timp. Când este acasă și devine agitată, fuge și caută să se îndepărteze de ceilalți. Pentru a se simți în siguranță și a-și reveni, această „lașă” are nevoie de multe locuri unde să aibă posibilitatea să se ascundă. De aici va mai ieși numai după ce s-a liniștit și situația a devenit relaxată. Acest fel de pisică are nevoie de stăpâni foarte răbdători și sensibili la nevoile ei.

Singuratica – Singur(ă) împotriva tuturor
Cele mai multe pisici se simt minunat în compania semenelor lor. Excepția de la regulă o constituie singuratica. Ea nu vrea în jurul său nici un alt tovarăș să-i țină companie. Gândul că teritoriul său, stăpânii săi, jucăria sa, lemnul său de ascuțit gheruțele trebuie să fie împărțite cu o altă pisică sau, mai rău, cu mai multe, este total de neconceput. O premisă importantă în împlinirea stării sale de bine este aceea ca stăpânii să îi acorde atenție maximă. De aceea, nu trebuie să existe nici o clipă în care să îi lipsească din locuință jucăriile, locurile în care se poate ascunde și obiectele pe care se poate cățăra.

Acest tip de pisică poate avea de asemenea momente în care să dispară timp îndelungat, dar întotdeauna se întoarce, pentru că știe că i se respectă libertatea. Nu există nici un dubiu, singuratica nu vrea nici un fel de companie animală, mai ales impusă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

GREYHOUND, GREYHOUND, ENGLISH GREYHOUND

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (IV)

Până la vârsta de 11-12 luni, puiul de Greyhound, viitor atlet de performanţă, face ce fac toţi puii de câine: se joacă, creşte, se sociabilizează etc. În jurul vârstei de 12 luni, începe antrenamentul specific vieţii de alergător de mare viteză. La început, este învăţat să urmărească „iepurele”, în linie dreaptă şi apoi pe pista pe turnante. Acest proces se numeşte „schooling” ogarul fiind învăţat tot ceea ce trebuie să ştie: cum să plece din boxă, când să plece, să urmărească „iepurele”. De obicei, acest proces de învăţare durează 2-3 luni după care juniorul este plasat la un antrenor.

În Marea Britanie, antrenorii trebuie să aibă o licenţă care se înnoieşte în fiecare an şi se eliberează de NGRC pentru a putea să antreneze ogari şi să-i înscrie în curse. Licenţa se eliberează doar după ce antrenorul a primit 2-3 vizite din partea oficialilor NGRC care se asigură că antrenorul are facilităţile necesare pentru a asigura un trai bun şi o îngrijire corespunzătoare ogarilor antrenaţi de el. Totul este foarte bine standardizat, până şi dimensiunea kenelurilor şi calitatea materialelor de construcţie trebuie să întrunească anumite standarde pentru a putea primi o licenţă de antrenor, să nu mai vorbim de dotările de fizioterapie şi preparare a hranei care trebuie să fie la standarde înalte.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

După ce juniorul de greyhound a învăţat foarte bine ce are de făcut este supus unui test alcătuit din trei curse de probă, susţinute pe o pistă oficială la o distanţă de cel puţin 7 zile între curse, pe care trebuie să le efectueze în primul rând corect, adică fără să arate agresivitate faţă de câinii concurenţi în timpul cursei, să urmărească corect iepurele mecanic şi să scoată un timp cât mai bun în funcţie de care va fi gradat. În Marea Britanie şi Irlanda, iepurele mecanic se deplasează pe exteriorul pistei sistem numit „outside hare”, în SUA şi Australia, iepurele mecanic se deplasează pe interiorul pistei: „inside hare”.

Tot în timpul acestor 3 curse, trialuri, arbitrii cursei analizează modul de alergare a câinelui care poate să alerge pe exteriorul pistei „wide” larg, pe mijlocul pistei „midle”, sau pe interior „rails”. În funcţie de modul de alergare acesta va fi plasat în cursele viitoare într-o boxă de start de pe exteriorul pistei, 5 sau 6, mijlocul pistei 4 sau 3 sau în interiorul pistei 1 sau 2. Aceste măsuri sunt necesare pentru a evita coliziunea ogarilor în timpul curselor.

Niciodată un „wide runner” nu va fi plasat în boxa de start nr. 1 sau invers, un „railer” nu va fi plasat în boxa 6. Presupunând că a efectuat corect cursele de probă, timpii scoşi sunt analizaţi şi în funcţie de aceşti timpi ogarul este plasat într-o clasă de curse de la A1 la A10, A1 fiind clasa de dificultate cea mai crescută iar A10 clasa cu dificultate minima. Peste aceste clase de curse domină clasa curselor Open, în care participă doar cei mai rapizi dintre câinii unei ţări (exemplu de curse open: Derbyul Englez, Scoţian, Oaks). De obicei, un ogar de clasă inferioară poate ajunge în clasa superioară dacă este antrenat corespunzător. Adică mulţi câini din clasa A1, A2 ajung să alerge în Open şi invers.

După ce câinele a obţinut licenţa de participare la cursele oficiale acesta începe viaţa de sportiv. Rutina este cuvântul de ordine pentru câinii de curse. Cu cât rutina zilnică este mai bine pusă la punct, cu atât ogarul va performa mai bine.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

7-Cute-kid

PISOII, o provocare pentru copii (II)

Pisoiul poate fi, fără exagerare, un model. Și dacă el respectă orele de somn, mănâncă fără a face mofturi și se joacă, aceleași lucruri le va face și copilul. Realizând un salt în timp, putem discuta despre perioada în care copilul începe să învețe cum se construiesc relațiile interumane și ce rol are un pisoi în viața unei familii. Mai mult de atât, ne putem referi la responsabilitățile pe care este dispus să și le asume copilul în privința pisoiului. El se va ocupa necondiționat de prietenul său, se va preocupa să-i ofere o parte din timpul său, fără a aștepta să primească ceva în schimb și va fi întotdeauna dispus să se asigure că pisoiului nu îi lipsește nimic.

De altfel, aceste preocupări au corespondent în viața socială în care copilul urmează să pășească. El va ști că nu are numai drepturi, ci și responsabilități. Și, în plus, va înțelege că trebuie să le ofere ajutor semenilor săi atunci când au nevoie. Dacă ajungem la perioada școlarizării, putem adăuga că și aici pisoiul are un rol bine determinat. Dacă el poate învăța în fiecare zi ceva nou, atunci și copilul va face același lucru. Temele nu vor reprezenta o obligație, ci un segment al zilei ce trebuie tratat cu seriozitate.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Bineînțeles, nu trebuie neglijat nici timpul liber. Cu siguranță cei doi prieteni și-l vor petrece bucurându-se de fiecare clipă în care vor fi împreună. Este adevărat că vor face nenumărate năstrușnicii, iar aici trebuie să intervină părinții. Dacă celor doi prieteni li se va explica unde și de ce au greșit, aceștia își vor revizui comportamentul. Se poate spune că se maturizează împreună. Este adevărat că anumiți pisoi, aparent, nu iubesc copiii, dar explicația este simplă: în mod sigur, procesul lor de socializare nu este încheiat. Ceea ce nu înseamnă că, în timp, pisica nu se poate transforma în cea mai bună camaradă a mezinului. Cu atât mai mult cu cât îi acordă necondiționat întreaga sa atenție.

Pisoiul devine, pentru cel mai tânăr membru al familiei, partener în cadrul comunicării non-verbale. Urmărindu-i cu atenție preocupările, copilul accceptă să îl urmeze. Un pisoi este așadar companionul ideal. ªi în sprijinul acestei afirmații stau rezultatele pe care le are un copil căruia i s-a oferit posibilitatea de a avea o astfel de grijă. La școală este extrem de activ, stochează informațiile importante și alege soluțiile corecte, iar în cercul de prieteni devine lider, în sensul bun al cuvântului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

GREYHOUND, GREYHOUND, ENGLISH GREYHOUND

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (III)

În Marea Britanie, cursele de ogari pe pistă au debutat în 1926, în Manchester, pe stadionul Belle Vue care încă mai funcţionează şi astăzi fiind unul din cele mai populare stadioane de curse de ogari din Marea Britanie. Acest sport este controlat şi administrat de English Greyhound Stud Book, The British Greyhound Racig Board şi, cel mai important, The National Greyhoud Racing Club înfiinţat în 1928 (NGRC). Acesta este un organism independent de interesele comerciale a celor care promovează cursele de ogari în Marea Britanie şi se preocupă doar de elaborarea şi aplicarea unor reguli care să apere bunăstarea psihică şi fizică a ogarilor precum şi interesele crescătorilor şi a antrenorilor.

În Australia, prima cursă după iepure mecanic s-a ţinut la Epping în New South Wales, în 1927. Organismele de control şi cele administrative ale acestui sport în Australia sunt The Australian Greyhound stud Book şi Australian Greyhound Racing Association, organisme similare cu cele din USA şi Marea Britanie.

Pe 18 aprilie 1927 s-a deschis prima pista de curse în Irlanda, la Belfast. După doar o lună s-a mai deschis o pistă în Dublin. În prezent, în Irlanda, sunt 17 piste de curse de ogari controlate, administrate şi promovate de Irish Greyhound Board şi Irish Greyhound Stud Book.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

Ce înseamnă „cursele de ogari”?
În 2006 am avut marea şansă de a descoperi fascinaţia acestui sport lucrând cu ogari, antrenori, crescători şi veterinari chiar la ei acasă, în Marea Britanie. Aici, cursele de ogari au o audienţă impresionantă. Cele mai importante curse ale anului sunt English Derby şi Scottish Derby, curse care au premiile cele mai mari şi unde participă între 50 şi 164 dintre cei mai buni ogari din Marea Britanie. Câştigătorul derbyului trebuie să treacă de calificări, sferturi de finală, semifinale iar în finală să fie primul clasat. Spre deosebire de Australia şi SUA, în Marea Britanie şi Irlanda, cursele se desfăşoară cu 6 câini odată, în Australia şi SUA se desfăşoară cu 8 câini odată.

Cum este viaţa unui Greyhound de curse, a antrenorului său şi, nu în ultimul rând, a proprietarului?
Câinele: totul începe din „curtea” crescătorului, din primele zile de viaţă, sau chiar mai devreme, din momentul concepţiei. Ţin să menţionez că cei mai buni crescători de câini de curse din emisfera nordică sunt irlandezi şi produc în jur de 20000 de pui anual. Aşadar, totul începe de fapt din momentul concepţiei când crescătorul serios, pasionat, studiază cu atenţie liniile de sânge ale genitorilor, face calcule de probabilitate, şi în final alege masculul potrivit pentru femela lui.

După ce s-a născut, puiul de ogar primeşte o îngrijire specială, hrană şi programe de deparazitare şi vaccinare după cele mai înalte standarde. Marii crescători cred că dacă „sari” sau „scapi” o singură etapă din dezvoltarea puiului, acest lucru poate să-i afecteze performanţa ulterioară. Concurenţa fiind acerbă, crescătorii nu se uită la bani când e vorba să ofere condiţiile cele mai bune de dezvoltare puilor de ogari. După împlinirea vârstei de 3 luni, puiul poate să ia două căi: fie este vândut, fie rămâne în canisă pentru a creşte forţa de reproducţie a acesteia. Prin urmare, aşa cum am spus, de cele mai multe ori este vândut unei persoane sau mai multor persoane care formează un sindicat.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

little-girl-kissing-kitten

PISOII, o provocare pentru copii (I)

Copiii au adesea relații privilegiate cu pisoii. Dar pentru ca între cei doi parteneri să existe un model de complicitate constructivă, etapele edificării relației trebuie supravegheate îndeaproape de către părinți. De altfel, aceste etape prind contur cu ajutorul adulților, înainte ca pisoiul să își cunoască viitorul partener.

Este important ca schimbările pozitive ce intervin în viața de familie să fie percepute corect de către pisoi. Dacă transformările ce au loc în cămin îl afectează, el va reacționa în consecință și va avea grijă să vă amintească în fiecare zi că vă încălcați promisiunile pe care i le-ați făcut atunci când l-ați adoptat. Pisoiul acceptă un nou membru în familie doar dacă va beneficia în continuare de același confort. El are pretenția să i se acorde aceeași atenție și să își petreacă la fel de mult timp cu „părinții” săi.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Tocmai de aceea, în ultimele luni de sarcină, viitoarea mămică ar trebui să îi acorde mai puțin timp pisoiului, pentru ca acesta să se obișnuiască cu ideea că va fi îngrijit și hrănit de un alt membru al familiei. Este adevărat că pisoiul nu va accepta fără să comenteze aceste schimbări. Este puțin probabil ca el să adopte o atitudine ofensivă, dacă îi veți oferi ceea ce el își dorește: spațiu și timp. Primele contacte pe care pisoiul le va avea cu copilul sunt hotărâtoare pentru relația ce urmează a fi construită. Iar aici intervine atitudinea părinților. Dacă pisoiului i se va refuza dreptul de a se apropia de copil și se va simți exclus, el poate recurge la un comportament extrem, care nu este de dorit. Se poate resemna sau poate deveni foarte agresiv. Bineînțeles că este indicat ca o astfel de situație să fie prevenită, și în acest sens trebuie să vă asigurați că nu îi lipsește nimic.

Chiar dacă în viața dumneavoastră a apărut un copil, pisoiul nu trebuie tratat altfel decât a fost obișnuit. El are nevoie de dumneavoastră ca și cel mai tânăr membru al familiei și așteaptă să îi oferiți dragoste și devotament. După primele luni de acomodare, se poate spune că rolurile se schimbă. Dacă, în prima perioadă, pisoiul este cel care încearcă să înțeleagă ce îi poate oferi copilului, în timp, acesta din urmă se va strădui să observe și să învețe de la prietenul său cum trebuie să se poarte.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

ogari 2

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (II)

În momentul de faţă cele mai implicate ţări în sportul curselor de ogari sunt: SUA, Australia, Marea Britanie, Irlanda şi Noua Zeelandă. În ultimii ani, sportul acesta a cunoscut o dezvoltare foarte accentuată şi în ţările scandinave, Olanda, Danemarca, Belgia, Ungaria, Vietnam, Cipru, etc. Aşadar, după cum putem observa, imperiul Britanic a avut rolul cel mai important în răspândirea sportului. Tradiţia britanică şi-a spus cuvântul şi în ce priveşte acest sport.

Dar haideţi să vedem cum se organizează desfăşurarea acestui splendid sport şi ce înseamnă cu adevărat o cursă de ogari englezi. Poate vă întrebaţi de ce se fac curse de ogari preponderent cu ogari englezi, Greyhound? Ei bine, datorită vitezei incredibile pe care o pot dezvolta, între 60 şi 80 de km pe oră (depinde de suprafaţa pe care aleargă). Nicio altă rasă nu poate concura cu o asfel de viteză. Sigur că se organizează curse şi între alte rase de ogari (Whippet, Sloughi, Ogar maghiar, etc.) dar acestea se organizează mult mai rar şi la un nivel mult mai redus ca amploare decat cele de Greyhoud.

Pentru început, aş dori să menţionez că aceste curse de Greyhound sunt organizate şi supravegheate de cluburi de curse, profesioniste sau de amatori. În FCI sunt acceptate doar cluburi de curse de amatori care nu oferă câştiguri în bani. Cluburile de curse profesioniste dau câştiguri substanţiale în bani crescătorilor, antrenorilor şi mai ales proprietarilor exemplarelor câştigătoare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Cluburi FCI de curse de ogari există în aproape toate ţările membre FCI, la noi nu, dar sunt foarte puţin dezvoltate în comparaţie cu cele de curse profesioniste. Prin urmare, am să descriu de data aceasta, fără a avea pretenţia de a fi exhaustiv, sistemul de curse profesionist. Pentru început haideţi să vedem cum şi când au debutat aceste cluburi profesioniste de curse.

În SUA, totul a început odată cu invenţia lui Owen Patrick Smith (1912). Inventatorul iepurelui mecanic a facut posibilă organizarea curselor pe piste circulare (ovale) special amenajate. Aşadar, prima pista circulara din SUA a fost deschisă în 1919 în orasul Emeryville, California. Începând cu acel an, în SUA, industria curselor de ogari a cunoscut o continuă dezvoltare, astăzi existând peste 50 de stadioane care organizeaza doar curse de ogari pe tot teritoriul SUA.

Organismele care supraveghează şi controlează buna desfăşurare a acestui sport în SUA sunt National Greyhound Association şi American Greyhound Track Operators Association. Aceste organisme aplică un cadru de reguli foarte exacte şi bine puse la punct care au în vedere, în primul rând, bunăstarea psihică şi fizică a ogarilor. Premiile au ajuns în acest an la un apogeu istoric, finale de competiţii importante au ajuns să aibă ca premii peste un milion de dolari, premii fără precedent până în acest an. Cea mai mare parte a acestor premii se duc către proprietarii ogarilor.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.