caine la periat

Atenție, se apropie năpârlirea!

Dacă ești proprietarul unui câine, cu siguranță, acesta ocupă un loc deosebit de important în viața și în familia ta. El participă activ la bucuriile familiale, de aceea, o igienă corespunzătoare îl va menține într-o stare de sănătate bună și îi va oferi o viață lungă și fără probleme, iar tu vei fi un stăpân fericit.

Năpârlirea, un fenomen normal şi periodic
Mulţi dintre proprietarii de câini se plâng că animalul lor pierde mult păr, însă, în cea mai mare parte a cazurilor, năpârlirea este un fenomen normal. Năpârlirea este un proces periodic de înnoire a blănii câinilor, determinat de factori endocrini. Ea este mai accentuată în perioadele de trecere de la un anotimp la altul. Astfel, primăvara câinele dă jos “hainele groase de iarnă”, pentru ca toamna să le îmbrace din nou.
Procesul de schimbare al părului nu este unul permanent, ci mai degrabă unul ciclic. Fiecare etapă presupune o fază de creştere, una de tranziţie şi una de stagnare. Etapele sunt influenţate de mai mulţi factori. Printre cei mai importanţi se numără: alimentaţia, hormonii, starea de sănătate a animalului, cantitatea de lumină şi schimbările de temperatură ale mediului înconjurător.
În general, câinii au tendinţa de a năpârli de două ori pe an, primăvara şi toamna, adică în perioadele în care temperatura variază, iar mărimea zilei suferă modificări. Pe măsură ce mercurul din termometre urcă şi coboară, sau zilele cresc şi scad, creierul ordonă foliculilor piloşi să-şi intensifice activitatea. Astfel, în creşterea părului, putem distinge o maximă vara şi o minimă pe perioada iernii.
Vara părul este mai aspru, mai scurt, mai rar şi slab izolator, iar vara acesta este lung, des, moale şi de culoare mai închisă.

Câinii de interior năpârlesc tot timpul anului
Animalele de interior trec constant prin schimbări de temperatură (interior-exterior) şi de lumină (lumină artificială aprinsă sau stinsă). Aşa că, în cazul acestora, se observă o pierdere constantă a părului.
Dacă observi că animalul tău pierde o cantitate anormală de păr, adresează-te urgent medicului veterinar. Acesta îi va face câinelui un examen complet. În cazul în care nu este depistată nicio problemă de sănătate, pot fi aplicate alte metode de minimizare a fenomenului de năpârlire.

Alimentaţia şi igiena – factori importanţi
Alimentaţia are un efect deosebit de important asupra sănătăţii animalului şi a părului acestuia. Dacă vrei să ai un animal sănătos, trebuie să-i asiguri întotdeauna o alimentaţie echilibrată.
În cazul în care năpârlirea se datorează unei carenţe de acid gras, trebuie să i se administreze suplimente alimentare care au în compoziţia lor acid gras omega.
De asemenea, periatul zilnic este benefic pentru blană şi permite stăpânilor să strângă părul direct de pe câine, înainte să cadă prin casă.
Frecvenţa băilor şi tipul de şampon au de asemenea influenţă asupra căderii părului. Şamponul destinat consumului uman poate cauza o pierdere excesivă a părului şi, de asemenea, irită pielea animalului. Băile prea dese pot să usuce firul de păr şi să ducă la o năpârlire pronunţată.
Învelişul păros al câinelui este format din trei feluri de păr:
-păr protector lung, situat pe părţile expuse ale corpului, pe gât, spinare şi pe părţile laterale;
-păr semilung, mai scurt şi mai subţire decât primul;
-puful sau subpărul, care este fin, scurt şi des.

Năpârlirea este un proces periodic de înnoire a blănii câinilor, care apare în special în perioadele de trecere de la un anotimp la altul.
Este de preferat să-ţi perii câinele cât de des poţi, în loc să aduni părul căzut prin toată casa.

Deoarece, în apartament organismul câinelui nu percepe schimbarea anotimpurilor, cei mai mulţi câini năpârlesc constant, pe tot parcursul anului.
Îngrijirea părului poate fi o experienţă plăcută atât pentru câine cât şi pentru proprietar, cu condiţia să fie practicată în mod regulat.