pisici albe 1

ALBĂ CA… PISICA (I)

Pisicile albe au fost întotdeauna foarte admirate și apreciate, altfel decât surorile lor, pentru că păreau mai deosebite, mai nobile. Genetica însă reduce acest fenomen la o apariție obișnuită – nu este vorba de nimic special, ci, pur și simplu, de lipsa de culoare. Mai precis, în firul de păr nu sunt prezente granule de pigmenți care determină o anumită culoare. Există trei mecanisme genetice care duc la acest fenomen, mecanisme total diferite între ele.

PISICILE ALBINO
În cazul pisicilor albino, organismul nu produce deloc pigmenți sau îi distruge imediat după ce i-a produs. Acest tip de alb se propagă ca recesiv. Pisicile albino apar atunci când în codul genetic este prezentă perechea „ca/ca” (din care rezultă pisica cu ochii de culoare albastru foarte pal) sau perechea „cc” (din care rezultă pisica albă cu ochii roz – un albino „total”). Când vedem o pisică cu ochii roz, ne vom da seama imediat, fără să cunoaștem codul genetic, că este vorba de tipul albino, ceea ce nu putem să știm cu siguranță în cazul unei pisici cu ochii albastru pal.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

PISICILE BICOLOR (acoperite complet de suprafețe albe)
La aceste pisici, prezența albului se datorează genei „S” – responsabilă pentru apariția petelor albe și despre care o să vorbim mai pe larg cu altă ocazie. Pisicile la care este prezentă perechea „SS” (homozigote) sunt în general acoperite cu suprafețe albe mult mai mari decât cele cu perechea „Ss” (heterozigote). În cazul pisicilor care au o mare parte din blană albă și doar pe câteva zone mici prezintă o culoare diferită (de exemplu negru) sau pata cu desenul tabby, oamenii vor crede că este vorba despre o pisică albă care are o pată, când de fapt este invers – pisica este neagră, respectiv tabby, și este acoperită cu pete albe (unde albul predomină).

Câteodată, aceste pete acoperă toată blana pisicii și noi credem că avem de-a face cu o pisicuță complet albă, însă codul ei genetic este „bicolor”, total diferit de „pisica dominant albă”.

PISICA DOMINANT ALBĂ
Al treilea tip de alb la pisici este „albul adevărat”, acela în care, în codul genetic, apare gena „W” – responsabilă pentru culoarea albă. Această genă este dominantă, adică este suficient să fie prezentă în numai una dintre perechile de gene, pentru a determina culoarea albă a pisicii („Ww” sau „WW”).

Altfel spus, pentru ca o pisică să nu fie albă, trebuie să aibă ambele gene colorate, adica „ne-albe” („ww”) în perechea de gene responsabile de culoare. Doar în acest caz este posibil să iasă în evidență adevărata culoare pe care o poartă pisica (roșu, argintiu, tabby, culoarea siamezei etc.).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.