cat 2

Aberații ale comportamentului parental (II)

Sunt cazuri în care masculul (după ce încearcă să monteze o femelă care alăptează și este refuzat) va încerca, din cauza frustrării sexuale, să monteze un pui de pisică. Acesta, la rândul lui, poate fi omorât prin ruperea gâtului, din cauza forței exercitată de maxilarul motanului. În majoritatea cazurilor, motanii atacă puii de pisică numai când mamele acestora sunt plecate. S-au semnalat, totuși, situații (foarte rare) în care mamele și-au omorât proprii pui. Este posibil ca acest comportament să fie determinat de o deficiență hormonală care este responsabilă în timpul gestației și al nașterii de declanșarea instinctului matern.

La unii motani aceste atacuri sunt declanșate de instinctul de vânătoare. Puii de pisică sunt mici, au mișcări rapide și haotice și un mieunat ascuțit, devenind astfel prada ideală. Comportamentul maternal Sunt și pisici (în special cele care nu au pui) care pot ataca din joacă puii altor pisici. O femelă observă mult mai repede puii care prezintă anumite anormalități, cu excepția celor evidente, și poate hotărî dacă mai este necesară cheltuirea energiei pentru îngrijirea și alăptarea acestora. Aceasta se mai poate întâmpla în cazul puilor bolnavi, dar care pot fi depistați numai de către pisică, datorită mirosului ei foarte dezvoltat. În plus, din cauza energiei pierdute în timpul fătării, unii pot fi mâncați în întregime sau parțial (uneori numai placenta și învelitorile fetale), doar pentru a fi recuperată o parte din energia pierdută.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

O altă explicație ar fi aceea că puii morți, placentele și membranele sunt consumate doar pentru a nu intra în putrefacție și, astfel, se evită riscul de a atrage diferiți prădători în apropierea cuibului. Puii pot muri și din cauze naturale, iar apoi pot fi mâncați din același motiv amintit mai sus; mai târziu, când se va observa lipsa puilor, atitudinea pisicii față de aceștia va fi interpretată greșit. La pisicile sălbatice, puii care se nasc la începutul primăverii, sfârșitul toamnei sau în timpul iernii au o șansă foarte mică de supraviețuire. Din această cauză, o parte din pisici își vor omorî puii pentru a economisi din energia necesară creșterii lor în aceste momente ale anului, când posibilitatea de a-și găsi hrana zilnică este redusă.

Recuperarea nutrienților pierduți prin gestație și prin fătare determină pisica să intre mai repede în călduri și, astfel, șansele de supraviețuire a puilor fătați în următorul sezon cresc. Se cunoaște faptul că o pisică simte dacă puii sunt atinși de alte persoane sau vizitați de un anumit prădător natural; atunci ea va încerca să îi mute sau să îi ascundă într-un alt loc (în cazuri extreme îi poate omorî din cauza instinctului de protecție). Orice atingere a puilor de către anumite persoane determină impregnarea acestora cu un miros care nu mai este recunoscut de către mamă ca fiind al ei. Ea va recurge la respingerea acestora. Sunt cazuri în care puii sunt omorâți accidental atunci când aceștia sunt mutați (ex. strecurarea lor în spații foarte strâmte).

Chiar și prezența feromonilor unui motan poate aduce la disperare o pisică cu pui. În unele cazuri, din cauza îngrijirii excesive a puilor, pot avea loc diferite accidente. Puii fiind foarte fragili, pot fi ușor răniți din cauza linsului excesiv, urmarea fiind producerea sângerărilor, mutilarea sau moartea puilor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.