KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

10 pași spre silueta perfectă

În sălbăticie, un animal mănâncă exact cât are nevoie și nu pentru că ține la… siluetă, ci pur și simplu, fiindcă pentru a ajunge la momentul mesei trebuie să depună efort. În plus, nevoile sale sunt adaptate tipului de hrană la care are acces, astfel încât aceasta îi satisface nevoile nutriționale, în condițiile unui mediu 100% natural.

Spre deosebire de animalele sălbatice, patrupedele domestice au totul la discreție și la îndemână. Nu trebuie să vâneze ca să mănânce, și de multe ori se hrănesc din pură plictiseală. Pisicile nu fac excepție de la regulă și de aceea multe dintre ele ajung obeze și predispuse la îmbolnăviri.
În plus, multe dintre pisicile neîngrijite corespunzător ajung să aibă un metabolism leneș.
Glanda lor tiroidă și ficatul sunt, de asemenea, afectate de obiceiurile alimentare incorecte și de lipsa mișcării, astfel încât organismele lor nu sunt în stare să elimine suficient de repede toxinele sau lipidele în exces.
Îți prezentăm câteva reguli simple, în urma aplicării cărora vei reuși să menții în formă pisica ta de apartament și, dacă e deja cam grăsuță, să o ajuți să mai scape de greutatea în plus. Nu uita că este absolut necesar ca, înainte de a impune un nou regim de viață animalului tău de companie, să consulți un veterinar care-i cunoaște bine obiceiurile și starea de sănătate precum și care este cea mai bună mâncare pentru pisici. Specialistul ar trebui, de asemenea, să ajute la monitorizarea progreselor făcute de pisicuța ta.

1 Joacă-te cu ea! Acesta este primul pas pe care este bine să-l faci ca să o ajuți să se mențină în formă. Ajut-o să scape de calorii, încurajând-o să fie activă. Aruncă-i jucării pe care să le prindă, folosește teezer-ele sau baghetele jucărie, determin-o să alerge și să sară cât mai sus. Montează-i o jucărie – sisal ceva mai înaltă sau cumpără-i un ansamblu de joacă.
2 Înlocuiește crochetele pe care i le dădeai drept mulțumire pentru că a făcut ceva bine, cu o mângâiere. Căci atunci când cerșește „ceva bun“, de fapt cere atenție, fiindcă tu ai învățat-o că, în astfel de circumstanțe, primește de mâncare… Însă, orice învăț are și dezvăț, așa că mângâi-o, periază-i blănița sau „discută“ cu ea, în loc să-i dai mâncare, ca expresie a dragostei tale.

3 Nu ceda rugăminților ei „fierbinți“. Este foarte greu să nu bagi în seamă stăruințele pisicii, ochii ei mari și frumoși, căpșorul aplecat ușor într-o parte și mieunatul implorator. Aceasta mai ales dacă ai învățat-o că, în timpul mesei, primește și ea hrană din farfuria ta… Ține însă minte care este scopul – pisica trebuie să fie în formă, dacă vrei să fie sănătoasă. La început, o poți închide temporar într-o altă cameră decât cea unde mănânci, ca să nu fii tentat să cazi pradă insistențelor sale.

4 Nu exagera. Dacă ai o pisică grasă sau una mai în vârstă, nu o forța din prima să facă prea mult efort. Pune-te în locul ei! Dacă ai avea prea multe kilograme și nu ai fi tocmai în formă, ai fi de acord ca la prima sesiune de antrenament să faci 50 de flotări și să alergi trei kilometri? Nu o extenua și nu o fugări, până când ajunge să respire greu.

5 Scoate-o la plimbare. O poți plimba folosind lesa pentru pisici, pe afară sau chiar prin casă. Destule pisici sunt dispuse să își urmeze stăpânul în lesă, dacă sunt pregătite și dresate corespunzător, încă de la vârste fragede. În plus, dacă o scoți pe afară, orizontul i se va lărgi și va avea ocazia să cerceteze în voie.

6 Dacă ai mai multe pisici, hrănește-le separat. Ideal ar fi ca fiecare să mănânce în propria încăpere, astfel încât să nu se ajungă în situația ca una dintre ele – cea mai puternică – să se lacomească și să bage boticul și în mâncarea celorlalte. De asemenea, în acest fel, vei ști cu siguranță și că mâțele mai „slabe“ au mâncat cât trebuie.

7 Aport! Nu este câine, deci nu va aduce neapărat jucăria la tine, ca să o mai arunci încă o dată. Însă, poți să-i arunci crochetele, una câte una. În acest fel, te asiguri că pisica are parte și de bunătăți, și de un pic de exercițiu. Nu exagera însă!

8 Hrănește-o cu alimente de bună calitate, care au un conținut echilibrat de proteine, grăsimi, carbohidrați și fibre ușor digerabile. Cere sfatul specialiștilor, înainte de a decide care este hrana cea mai bună pentru pisică. Ține minte că, dacă îi place, nu înseamnă neapărat că îi și face bine.

9 Hrănește-o mai des, în cantități mici. Ca și în cazul oamenilor, este preferabil să aibă parte de mai multe mese rezonabil porționate, decât de una sau două foarte bogate. Asta o va ajuta, printre altele, să ardă calorii mai repede.

10 Cântărește-o, din când în când. Multe pisici nu sunt dispuse să aștepte liniștite pe cântar, cât timp le înregistrează stăpânul greutatea. Însă poți folosi un cântar pentru bebeluși. Sau o poți lua în brațe și să te urci cu ea pe cântar, scăzând apoi greutatea ta din greutatea totală înregistrată. Dacă pisica e la cură de slăbire, e indicat să faci asta măcar o dată la două săptămâni.