203800160EdQzXA_fs

Pisica la vârsta a treia (I)

Chiar dacă se spune că au nouă vieți, nici măcar pisicile nu scapă de ireversibila îmbătrânire. Și așa cum se întâmplă în cazul oamenilor, vârsta înaintată își pune amprenta pe comportamentul și stilul de viață al micuțelor feline. Află, mai jos, ce înseamnă să ai o pisică bătrână și cum îi poți face viața mai ușoară.

Majoritatea specialiștilor consideră că o pisică este bătrână după vârsta de 10 ani. Ca și în cazul oamenilor, pe măsură ce pisica îmbătrânește apar o serie de schimbări în organism, iar sistemul imunitar scade, afectându-i atât stilul de viață, cât și sănătatea. Așa se face că majoritatea pisicilor bătrâne suferă de artrită, iar unele pot suferi de disfuncții ale văzului sau auzului. Din acest motiv, la vârste înaintate au nevoie de mai multă atenție din partea ta și de îngrijiri speciale.

Principalele semne ale îmbătrânirii
Semnele care apar pe măsură ce pisica îmbătrânește sunt următoarele: scade senzația de sete, și poate apărea deshidratarea; apare intoleranța la temperaturi scăzute sau ridicate aceasta fiindcă scade capacitatea de termoreglare a organismului; văzul, auzul, echilibrul, mirosul, gustul își pierd din acuitate; sistemul imunitar scăzut permite apariția infecțiilor; apar probleme dentare precum paradontoza și pierderea dinților. De asemenea, apar dificultăți în a înghiți mâncarea din cauza scăderii producției de salivă, iar stomacul și intestinele nu mai pot digera mâncarea foarte bine astfel apărând probleme de natură digestivă. Funcțiile ficatului și ale rinichilor sunt și ele afectate, iar riscul de apariție a cancerului este mai mare. Un alt semn al îmbătrânirii este faptul că mușchii își pierd din vigoare și tărie, că presiunea sângelui crește, iar oxigenul nu mai ajunge ușor în sânge pentru că plămânii devin mai puțin flexibili și mușchii implicați în procesul de respirație slăbesc în putere.
Totodată, diminuarea numărului de celule la nivelul creierului duce la încetinirea timpului de reacție, la pierderi parțiale de memorie, la iritabilitate și dezorientare. De aceea, după ce pisica împlinește 10 ani, orice proprietar de pisici, indiferent de rasă, trebuie să acorde o atenție specială dietei, controalelor medicale, monitorizării pisicii și exercițiilor fizice.

Modificări comportamentale
Pisicile tind să dezvolte diferite probleme comportamentale, pe măsură ce înaintează în vârstă. Cu un diagnostic și cu un tratament corespunzător, multe dintre acestea pot fi corectate, însă e nevoie de multă răbdare.
Problema cea mai des întâlnită este legată de nevoile fiziologice. Altfel spus, pisica începe să urineze, să își lase excrementele sau să își „marcheze teritoriul“ în cele mai nepotrivite locuri. De cele mai multe ori, un astfel de comportament ascunde o afecțiune medicală, așa că primul pas e să duci pisica la veterinar pentru un set de analize. De obicei, problemele comportamentale dispar atunci când boala este tratată și vindecată. Între timp, îți poti ajuta pisica amplasând litiera într-un loc mai accesibil sau răspândind prin casă mai multe tăvițe cu nisip.
Trebuie, de asemenea, să ai în vedere că, pe măsură ce pisica înaintează în vârstă, preferă să moțăie în loc să se joace sau să se hârjonească cu alte pisici, iar dacă doarme profund, nu o deranja.
Însă chiar dacă nu mai are aceeași agilitate ca înainte, este ceva mai retrasă și morocănoasă sau își pierde răbdarea foarte repede, pisica poate răspunde cu afecțiune preocupărilor tale de a o face fericită și de a o răsfăța.

În această perioadă, pisicile se pot stresa mult mai ușor. Acceptă mult mai greu o pisică nouă în casă sau un alt animal. De asemenea, evită pe cât posibil să o iei cu tine în călătorii. Dacă ai o felină căreia nu-i place să stea prin preajmă când ai musafiri, este de preferat să o ții într-o cameră separată atunci când primești vizite, cu atât mai mult cu cât vor fi prezenți și copii. Aceștia pot chinui pisica și o pot stresa involuntar.