old-cat-sleeping

Pisica la vârsta a treia (III)

Cum îi faci viața mai ușoară
Ca primă regulă, este indicat să eviți schimbările majore și bruște din casă. Apoi, ocupă-te mai mult de ea, arată-i că o iubești, chiar dacă nu mai e la fel de sprintenă și de jucăușă precum era în tinerețe, iar dacă nu vrea să o deranjezi cu demostrațiile de iubire, mai bine las-o să doarmă liniștită.
Dacă animalul mestecă greu, nu are poftă de mâncare și pierde în greutate, gândește-te și la probleme dentare. Formarea tartrului pe dinți și inflamația gingiilor poate duce și la pierderea definitivă a dinților. De aceea e recomandat să folosești produse pentru îndepărtarea tartrului la pisici.

Atenție la blană!
Blana unei pisici în vârstă necesită îngrijiri speciale, mai ales în cazul în care felina ta nu mai acordă aceeași importanță propriei igiene. Astfel, va trebui să o piepteni mai des decât o făceai în mod obișnuit. Pentru a elimina toate impuritățile din blană, este bine să folosești o perie cu perii cât mai deși.

Urechi curate
Acordă o atenție deosebită urechilor, fiindcă pisicile bătrâne pot suferi adesea de infecții. Deși nu este o regulă, unele dintre ele surzesc complet, altele doar parțial. Este, totuși, important pentru sănătatea pisicii ca urechile să fie curățate periodic, iar în cazul în care observi nereguli să consulți medicul veterinar.

Taie-i gheruțele
Faptul că pisica nu mai acordă importanță mobilei nu înseamnă că nu trebuie să-i mai tai gheruțele. Acestea pot crește în exces și o pot incomoda sau chiar răni în momentul în care se scarpină. Unghiile trebuie tăiate periodic, la fel cum făceai și până în prezent.

Adaptează-ți casa!
O pisică bătrână nu mai este la fel de energică și flexibilă în mișcări, și este foarte posibil să nu mai poată ajunge în locurile preferate sau să se rănească atunci când sare de pe obiectele de mobilier. Deși pisicile aterizează întotdeauna în picioare și pot sări de la înălțimi mari, fără a păți nimic, la bătrânețe nu se mai aplică în totalitate aceste reguli. Așa că, pentru a-i ușura accesul în locurile preferate, cum ar fi pervazul casei, ar fi bine să pui lângă acesta un scaun sau să montezi o mică rampă pe care pisica să poată urca și coborî în siguranță. De asemenea, evita să îi facilitezi accesul către corpurile de mobilier foarte înalte. Odată ce ajunge acolo poate fi tentată să sară direct jos și astfel să se poate răni.

Schimbă-i litiera!
De asemenea, este indicat să pui litiera într-un loc cât mai accesibil pentru ea. Totodată, în cazul în care ai optat pentru o litieră cu pereții înalți și observi că întâmpină greutăți să intre, ar fi bine să o schimbi cu o litieră cu pereții mai mici.
Și nu uita să o cureți și să-i schimbi nisipul zilnic, astfel ca pisica ta să aibă la dispoziție un așternut igienic corespunzător. Dacă vei urma aceste sfaturi, vei reuși să-i faci viața mai ușoară senioarei tale, arătându-i astfel că o prețuiești și o respecți.

P: Cea mai buna mancare pentru pisici sterilizate o găsești pe www.petmagazin.ro


Hrănește-o corect!

Cu timpul, pofta de mâncare a pisicii bătrâne scade, iar digestia se îngreunează, deci este foarte important să o hrănești cu mâncare de calitate, bogată în substanțe nutritive necesare seniorilor.
În special pentru pisicile care și-au pierdut dinții este bine să se evite hrana uscată sau alimentele tari. De asemenea, pisicile bătrâne au nevoie de mai multe proteine în alimentație, pentru a-și menține greutatea și buna funcționare a sistemului imunitar.
De altfel, dieta unei pisici bătrâne trebuie să conțină mai puține calorii pentru că, pe măsură ce îmbătrânește, pisica este mai puțin activă. De asemenea, trebuie să eviți excesul de proteine, fosfor și sodiu, iar din hrana de zi cu zi nu ar trebui să lipsească vitaminele A, B1, B6, B12 și E, precum și grăsimile nesaturate.