dami7205.4

OBEDIENCE – Sportul disciplinei (I)

Începuturile unui sport… disciplinat!
Prima persoană care a iniţiat sportul canin denumit „Obedience” a fost doamna Helene Whitehouse Walker. În ianuarie 1931, aceasta a importat din Anglia un Pudel standard maro numit Nymphaea Jason. Fiind deosebit de încântată de personalitatea acestui câine, doamna Walker i-a importat şi pe fraţii acestuia, Nymphaea Jasper şi Ch. Whippendell Poli of Carillon. Astfel, Helene Walker s-a hotărât să devină crescătoare de Pudeli, înfiinţându-şi canisa numită Carillon. O dată cu sosirea celor trei câini doamna Walker s-a abonat la câteva reviste cu profil chinologic din Anglia, devenind foarte interesată de concursurile de disciplină canină ţinute în această ţară, întrebându-se dacă nu cumva acest tip de sport s-ar potrivi şi în Statele Unite ale Americii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Prima competiţie de Obedience (pentru toate rasele de câini) s-a desfăşurat la Mount Kisco, în octombrie 1933, pe proprietatea doamnei Walker. În concurs au fost înscrise opt exemplare canine dintre care şi trei Pudeli. Câinele trebuia să meargă la pas alături de conductor, să răspundă prompt la chemarea acestuia, să recupereze un butuc de aport, să sară la comandă şi să rămână în „şezi” sau „culcat”, etc. În anul care a urmat, tot la Mount Kisco, aveau să se desfăşoare alte două competiţii de Obedience, de data aceasta incluzând şi o probă de urmă.

În mai 1934, Helene Whitehouse Walker l-a importat pe Tango of Piperscroft, un Pudel apricot antrenat pentru Obedience de doamna Grace Boyd. O dată cu Tango, a sosit şi o scrisoare cu „instrucţiuni de folosire”: comenzile vocale şi semnele făcute cu mâna. „M-am dus pe terenul de antrenament cu scrisoarea într-o mână şi cu câinele în cealaltă şi am încercat să urmăresc instrucţiunile”, povesteşte doamna Walker, „dar, mi-am dat seama că doar într-un singur fel voi învăţa perfect acele comenzi: mergând direct la sursă”.

Astfel că, în vara lui 1934, Helene Walker şi-a petrecut şase săptămâni în Anglia pentru a obţine cunoştinţe de primă clasă în materie de Obedience şi pentru a-şi da seama ce trebuie să facă pentru a-l promova cât mai bine, în Statele Unite. În activitatea de promovare şi consolidare a acestui sport, alături de Helene Walker s-a aflat şi Blanche Saunders. În 1935, şase cluburi canine au desfăşurat competiţii de Obedinece. În vara aceluiaşi an, doamna Grace Boyd (Anglia), cu ocazia unei vizite în Statele Unite, a oferit o frumoasă demonstraţie de Obedience împreună cu trei dintre Pudelii săi, dresaţi special pentru acest gen de competiţii. La sfârşitul anului 1935, doamna Walker a scris şi a publicat broşura intitulată „Competiţii de Obedience – procedeuri pentru arbitri, conductori şi cluburile organizatorice”. Broşura conţinea şi şase fotografii înfăţişând-o pe Helene Walker alături pe Pudelul Tango. Încetul cu încetul, acest sport începea să prindă contur.

În decembrie 1935, Helene Walker a înaintat o scrisoare către American Kennel Club, care conţinea rezumatele competiţiilor de Obedience organizate până la acea dată, cerând, în acelaşi timp, recunoaşterea şi aprobarea acestui sport (aceasta din urmă a fost obţinută în martie 1936).
Primele competiţii autorizate de Obedience, organizate sub patronajul American Kennel Club, s-au desfăşurat la North Westchester, pe 13 iunie 1936 şi la Orange Kennel Club, pe 14 iunie 1936.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui accesați www.proferma.ro