kid or child playing doctor with stethoscope and cat

NECESITATEA VACCINĂRII

Nu de puține ori am întâlnit la clinică oameni uimiți că pisica lor suferă de o boală contagioasă. Aceștia nu își puteau explica modul în care animalul a contactat acea boală, afirmând că pisica lor nu iese niciodată din casă.

Tot așa motivează majoritatea și faptul că pisica nu este vaccinată – operațiune total inutilă, după părerea lor, în cazul animalelor care trăiesc exclusiv în apartament! Și totuși, iată că nici aceste pisici, oricât de ferite ar fi de alte pericole ce le pândesc dincolo de ușa casei, nu sunt scutite în vreun fel de suferințele aduse de bolile contagioase. E drept că riscul de contaminare este mai mic în cazul animalelor care își desfășoară viața într-un mediu închis – indoor – decât la cele cărora li se permite să iasă afară, dar lipsa contactului direct cu alte pisici posibil bolnave nu înseamnă neapărat că animalul nu poate intra în contact cu elementul care declanșează boala contagioasă – virus, bacterie sau parazit.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti jucarii interactive pisicimancare pentru caini mici dar si sistem iluminare acvariu.

Chiar dacă se exclude posibilitatea unui contact direct cu un alt congener, crearea unui mediu închis, în care animalul să fie complet ferit de o eventuală întâlnire cu un factor declanșator de boală este aproape imposibilă. Astfel, este suficient ca unul dintre membrii familiei să aducă de pe stradă, lipit de încălțăminte, un rest minuscul din materiile fecale ale unei pisici bolnave, să mângâie sau să ia în brațe un animal bolnav, iar apoi să se apropie, fără a se dezinfecta, de pisica proprie. Aceasta va mirosi urmele celeilalte pisici, intrând în contact cu virușii existenți în secrețiile oculare sau nazale ale pisicii bolnave.

La ora actuală, pe piața românească de produse veterinare, există mai multe mărci de vaccin pentru pisici. Aceste vaccinuri și-au dovedit eficiența împotriva celor mai grave boli contagioase ale pisicii: rabia, panleucopenia, rinotraheita virală felină, caliciviroza, chlamidioza și leucemia infecțioasă felină. În funcție de complexitatea vaccinului ales, se poate imuniza animalul împotriva a trei sau mai multe boli. Cele mai multe vaccinuri includ trei valențe, cele pentru panleucopenie, rinotraheită și caliciviroză. La acestea se pot adăuga valența pentru Chlamidia, cea pentru FeLV (leucemia virală felină) și, bineînțeles, valența antirabică. Trebuie precizat, de altfel, că vaccinarea antirabică este obligatorie prin lege și la noi în țară, și recomandată a fi făcută anual, dată fiind gravitatea bolii și posibilitatea transmiterii acesteia și la om. În plus, pe lângă aceste vaccinuri, au fost elaborate produse ce imunizează pisicile împotriva unor boli micotice. Deși sunt utile și eficiente, aceste produse nu sunt însă incluse în schema de vaccinare uzuală.

În ultimii ani, au apărut unele controverse privind eventuale efecte secundare negative ale vaccinării la pisici, unii cercetători, în special americani, susținând că există riscul apariției de carcinoame la locul în care a fost inoculat vaccinul. Incidența acestor cazuri este însă foarte redusă, ceea ce face ca medicii veterinari să recomande fără rezerve vaccinarea tuturor pisicilor ca fiind o operațiune extrem de importantă pentru sănătatea animalelor.

În concluzie, pentru orice proprietar de pisică, indiferent dacă aceasta trăiește numai în casă ori i se permite să iasă și afară, indiferent dacă este de rasă sau nu, deparazitarea și vaccinarea sunt responsabilități la fel de importante ca și celelalte pe care ni le asumăm în momentul în care hotărâm să adoptăm un animal, la fel de importante ca grija de a-i asigura hrana sau afecțiunea de care acesta are nevoie. Și, mai ales, nu uitați că întotdeauna este mai ușor – și mai ieftin! – să previi o boală decât să o tratezi!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.