DSC_0093

De ce câinii mãnâncã iarbã?

Tuturor ni s-a întâmplat mãcar o datã ca, la plimbarea prin parc, sã observãm cum prietenul patruped mănâncă iarba cu plãcere, ca și cum ar face parte din meniul obisnuit al unui animal carnivor.
În cazul în care acest episod se repetã, trebuie sã ne punem problema unei posibile afecțiuni a stomacului. Explicația acestui comportament stã în perceperea senzației de vomã (vomituriției) sau a iritației gastirice, cu diferite cauze.

Gastritele pot evolua acut sau cronic și pot fi hiperacide sau hipoacide. Toate tipurile de gastritã evolueazã cu vomã și dureri abdominale în regiunea epigastricã. Ele sunt produse de cauze alimentare, medicamentoase, hormonale, toxice, alergice sau de sensibilitatea individualã moștenitã.
Gastritele acute sunt produse în special de greșeli în alimentație (indigestii alimentare) sau de ingerarea de obiecte ascuțite și/sau tãioase care lezeazã mucoasa gastricã. Un alt semn caracteristic al acestor afecțiuni este polidipsia (animalul bea multã apã) pe care apoi o poate vomita.
Gastritele cronice au etiologii mai complexe și pot fi și secundare altor boli, cum ar fi insufiența renalã cronicã.
Gastrita hiperacidã se manifestã cu vomã repatatã, mai ales dupa ingestia de apã, dar și dupã hranã. Voma are loc la 10-30 de minute dupã hrãnire și constã în alimente parțial digerate. Animalul saliveazã abundent și adoptã o poziție arcuitã, semn al durerii gastrice și al senzației accentuate de vomã.
Voma se poate repeta și dupã golirea stomacului, în acest caz constând în suc gastric (incolor) amestecat cu spumã albã. Caracteristicã este voma înainte de masa de dimineațã, cu aspect spumos incolor.

Gastritele hipoacide se manifestã asemãnãtor, dar voma se produce mai târziu în timp fațã de momentul hrãnirii, la interval de una sau mai multe ore dupã masã. Materialul vomitat constã în hranã nedigeratã, amestecatã cu suc gastric.
Uneori, în gastritele traumatice, în cele cu Helicobacter pylori sau în cele toxice (cu substanțe caustice), voma ia aspect sangvinolent (strii de sânge, cheaguri sau aspect de zaț de cafea). Într-o asemenea stare, animalul nu mai are poftã de mâncare, stã culcat, încolãcit și are grimase care exprimã durerea.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru caini alergicidistribuitor hrana caini dar si acvariu complet echipat.

La examenul fizic al animalului, la palparea abdomenului, animalul are așa zisa reacție de apãrare abdominalã, adicã încordeazã mușchii abdominali și se arcuiește, astfel încât sã evite durerea produsã de palparea stomacului. Persistența unei asemenea stãri poate duce la deshidratare severã, slãbiciune, dezechilibre hidroelectrolitice.
Se impune diferențierea tipului de gastritã pentru a putea alege tratamentul potrivit.
Pentru diagnosticarea acestor afecțiuni este necesarã, în primul rând, cunoașterea obiceiurilor alimentare ale câinelui (ce mãnâncã de obicei, ce a mâncat cu câteva zile înainte de episodul de vomã, dacã are obiceiul sã roadã sau sã mãnânce de pe jos etc.).
De asemenea, se procedeazã la efectuarea unei ecografii abdominale, în cadrul cãreia se vor urmãri grosimea mucoasei gastrice, conținutul gastric (alimente, lichide, gaze), dimensiunile și poziția stomacului.

Tratamentul gastritei hiperacide constã în administrarea de antiacide (pansamente gastrice), hiposecretorii și regim alimentar (dietele intestinal) sau cu hrana de regim pregãtitã în casã (orez fiert, brânzã de vaci, carne slabã în cantitate micã). Pânã la suprimarea episodului de vomã, animalul nu se va hrãnii și nu va bea apã, reluarea fãcându-se trepatat, cu porții mici și dese, 3-5 mese în 24 de ore.
În gastritele hipoacide se administeazã suplimente cu enzime necesare digestiei (enzime pancreatice, extract de bilã), stimulente ale secreției gastrice (picãturi de zeamã de lãmâie) sau ale motilitãții intestinale. Regimul alimentar constã în alimente bogate în fibre asociate cu alimente ușor digerabile.
Gastrita cu Helicobacter se trateazã tot cu antiacide, la care se asociazã antibiotice și alte antiinfecțioase pe duratã de 12-14 zile. Acest tratament se repetã neapãrat dupã 6 luni de la prima curã, timp în care se va consuma numai hranã dieteticã specialã pentru acest tip de afecțiune.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi gasesti adapatori automate pasariadapatori vaci, dar si accesorii pentru muls si procesarea laptelui