ogari 5

Cursele de ogari – inventate de om sau născute din strânsa legătură om-câine de-a lungul mileniilor? (V)

Antrenamentul: aşa cum probabil vă aşteptaţi, sunt foarte multe metode de antrenament şi combinaţii de atrenament, poate la fel de multe ca şi numărul de antrenori existent în Marea Britanie (câteva mii!). Un bun antrenor nu va antrena toţi ogarii la fel ci va personaliza antrenamentul pentru fiecare ogar în parte. Cele mai folosite metode sunt: alergatul la trap după bicicletă sau pe banda rulantă, galop pe o distanţă de maximum 250 de m, înotul, plimbarea în lesa. Ceea ce probabil nu ştiţi este faptul că aceşti super atleti nu au nevoie de un antrenament foarte intens, fiind câini de viteză şi nu de anduranţă, antrenamentul fizic nu se efectuează zilnic şi nu durează mai mult de 20 de minute/zi.

În acelaşi timp, tot mai mulţi antrenori acordă o atenţie deosebită antrenamentului psihic al ogarului. Socializarea puiului de ogar, liniştea mediului în care trăieşte, eliminarea factorilor de stres din mediu, creşterea încrederii în sine sunt toate aspecte ale antrenamentului psihic pe care trebuie să-l aibă în vedere antrenorul. Cei mai buni dintre antrenori excelează în primul rând în antrenarea psihică a ogarului. De cele mai multe ori un ogar susţine o cursă pe săptămână, o zi de antrenament/săptămână, 2-3 plimbări în lesă/săptămână, în rest se odihneşte şi face fizioterapie dacă e necesar, pentru tratarea micilor accidentări.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Hrana constituie un factor foarte important în atingerea condiţiei de performanţă maximă. Cei mai buni antrenori hrănesc ogarii cu produse naturale crude: carne (pui, vită, cal etc), oase, lapte, gălbenuş de ou, cereale (cornflakes etc.) la care adaugă suplimente minerale şi de vitamine. Totuşi, majoritatea ogarilor sunt hrăniţi cu formule speciale (hrană uscată), pentru ogari de curse. Părerea mea, dar şi a altora, este că performanţa maximă se poate atinge mai uşor hrănind ogarii cu carne cruda, lapte, gălbenuş de ou, cereale etc. Antrenorii trebuie să se asigure că în hrana administrată nu sunt urme de substanţe interzise.
În UK, regulile antidoping sunt foarte stricte.

Este interzisă prezenţa oricăror compuşi chimici în sângele ogarilor. Nici măcar antibiotice sau antiinflamatoare nu se pot administra unui ogar care participă la o cursa. În timpul eventualelor tratamente cu antibiotice sau orice alte medicamente, ogarii nu pot participa la curse. Este permisă administrarea doar a vitaminelor şi mineralelor ca supliment alimentar. Teste antidoping se fac la fiecare cursă aleator sau ţintit la exemplarele care fie au scos un timp cu mult mai bun decât media lor fie au avut un timp mult inferior performanţei obişnuite.

Cei mai mulţi antrenori preferă să hrăneasca ogarii de 2 ori/zi, dimineaţa şi seara, dimineaţa ogarii primesc de obicei lapte cu cereale iar seara primesc masa principală (carne sau hrană uscată). Ogarii care participă la curse nu primesc în ziua respectivă decât micul dejun, lapte cu cereale, până la ora cursei, urmând ca după cursă să primească şi masa principală. Cantitatea de hrană este cântărită zilnic pentru fiecare ogar în parte. Ogarii care au o variaţie mai mare de 1 kg de la o cursa la alta, în plus sau în minus, nu pot participa la cursă pentru a evita eventualele accidentări.

Îngrijirea medicală: toţi antrenorii trebuie să fie pe lista de clienţi a unui veterinar autorizat de NGRC. Fizioterapia se face de obicei de către antrenori cu aparatură specială, laser, ultrasunete, câmp magnetic, piscină pentru înot. Dar chiar şi fizioterapia se face de către antrenor doar la indicaţia medicului veterinar. Un alt aspect de care trebuie să ţină seama un bun antrenor este plasarea ogarului potrivit în cursa potrivită. Adică un bun antrenor nu va plasa niciodată un ogar într-o cursă pe care nu are şanse s-o câştige. Performanţa ogarilor este influenţată de foarte mulţi factori: bagajul genetic joacă rolul cel mai important, antrenamentul, hrana, dar nu în ultimul rând condiţiile atmosferice şi starea pistei. O pistă foarte udă dezavantajează câinii masivi, cu masa corporală mai mare pe când o pistă „dură”, rapidă, îi avantajează.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.