dsc00157

Constipația, simptome, cauze și remedii (I)

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni digestive la pisică este constipația, care apare mai ales la animalele în vârstă. Multe pisici se confruntă cu acest disconfort iar motanii sunt mai predispuși la constipație  decât femelele, însă în prezent există remedii eficiente dar și soluții pentru a preveni apariția acestei afecțiuni.

Constipatia (coprostaza) înseamnă stagnarea îndelungată a fecalelor în colon, cu eliminarea dificilă a unor mici cantități de fecale uscate, uneori cu suprimarea defecării.
Boala este frecvent întâlnită la pisicile în vârstă, care pot face infecții ale glandelor perianale (abcese și fistule), la pisicile sedentare, dar și la cele cu diabet, dar poate apărea și în urma toaletării, când pisica își linge blana care năpârlește și înghite o cantitate prea mare de păr.

Simptome și complicații
Unul dintre primele semne de îngrijorare apare atunci când pisica merge des la litieră, fără a elimina și uneori se forțează sau plânge de durere atunci când încearcă să elimine. De asemenea, atunci când defechează, elimină un scaun tare, uscat, în cantitate mică, uneori cu urme de sânge.
În plus, pisica nu mai are poftă de mâncare, pare slăbită, nu se mai spală așa cum o făcea înainte și uneori manifestă stări de vomă.
Constipațiile repetate pot duce la apariția unei afecțiuni mai grave denumită megacolon (dilatație permanentă și ireversibilă a colonului). La pisică, constipația reprezintă cea mai frecventă cauză a vomei intermitente, cu excepția vomei determinate de necesitatea fiziologică de eliminare a părului înghițit prin lins. Când colonul este plin de fecale dar nu există impulsul de a defeca, materiile fecale se deshidratează datorită stagnării în colon, iar pentru animal este foarte dificil să le elimine.
Ca atare, episoadele repetate de constipație, care determină inflamația peretelui colonului, pot duce la apariția unei alte stări patologice denumită atonia colonului (pierderea capacității de contracție a colonului și, ca urmare, incapacitatea de expulzare a fecalelor). În unele cazuri la pisică, se poate interveni chirurgical, fiind necesară îndepărtarea unei porțiuni de colon sau a colonului în totalitate. În acest fel, intervenția chirurgicală înlocuiește clismele repetate și posibilitatea apariției recidivelor.

Cauze frecvente
În general, apariția constipației are cauze multiple. Pisica poate înghiți smocuri de păr, glandele anale pot fi blocate sau inflamate, prostata mărită, în cazul masculilor necastrați. De asemenea, constipația poate surveni pe fondul unei hernii, a unei tumori intestinale, a unei fracturi pelviene,
sau poate fi un efect advers al unei medicamentații, sau o consecință a lipsei de mișcare și a obezității. Constipația mai poate apare și pe fondul unor dereglări neurologice dar și ca urmare a unui blocaj intestinal cauzat de înghițirea unor obiecte mici sau a unor oase, însă o cauză serioasă poate fi deshidratarea.
Pisicile pot fi, de asemenea, constipate pur și simplu din cauză că nu vor să folosească litiera.

O pisică poate evita litiera din mai multe motive:
– nisipul este murdar sau a fost schimbat cu unul de alt tip, care nu-i place pisicii;
– litiera este poziționată într-o zonă zgomotoasă, intens circulată;
– în casă există mai multe pisici, care se ”bat” pe aceeași litieră
– pisica să fi fost speriată de către o persoană sau un alt animal, în timp ce utiliza litiera și a dezvoltat o fobie.