litter-containment-mat-1

Constipația, simptome, cauze și remedii (II)

Diagnostic și tratament
Dacă o pisică dă semne de constipație este necesar un control veterinar, pentru a exclude posibilitatea unor afecțiuni serioase. Tratamentul constipației se stabilește diferențiat, în funcție de cauză. În cazul constipațiilor repetate, determinate de ingerarea de oase, materiale necomestibile, pot fi adminstrate purgative și efectuate clisme. Pentru constipațiile cronice determinate de anomalii ale colonului, modificări ale transmiterii influxului nervos, existența tumorilor, tratamentul trebuie stabilit diferențiat, pentru fiecare caz în parte. Diagnosticul se pune numai de medicul veterinar, pe baza absenței defecării și palparea abdomenului dar și în urma unei radiografii.
Tratamentul urmărește înmuierea conținutului rectal prin clisme cu apă caldă și glicerină și apoi se execută un ușor masaj abdominal.
Dacă afecțiunea este recentă, se pot administra purgative uleioase (ulei de ricin sau de parafină) sau purgative laxative sau supozitoare cu glicerină.
În niciun caz, nu se vor administra purgative drastice, cum sunt sarea amară.
Schimbarea dietei (de exemplu schimbarea hranei uscate cu hrană umedă) sau prescrierea unei diete speciale de către medicul veterinar sau de către un specialist în nutriție poate da rezultate în tratarea acestei afecțiuni.

Cum putem preveni constipația
În primul rând, putem preveni apariția constipației stimulând pisica să facă mișcare, plimbând-o în lesă, pe afară, antrenând-o în diverse jocuri sau cumpărându-i jucării sau ansambluri de joacă care să o ajute să se mențină în formă, chiar dacă este o pisică exclusiv de apartament.
Apoi, te sfătuim să periezi pisica în mod regulat, pentru a preveni formarea smocurilor de păr.
Dacă ai o felină cu păr lung, este indicat să tunzi blănița în jurul zonei anale și de asemenea, în cazul în care ai mai multe pisici, să pui cel puțin o litieră la dispoziția fiecărei pisici.
O altă măsură pe care o poți lua este să poziționezi litiera în zone liniștite ale casei, cu un trafic redus și să o cureți zilnic. Este de preferat să îi asiguri pisicii o hrană echilibrată și de calitate, bogată în proteine din carne, fibre, hrană cu un conținut scăzut de carbohidrați și să îi oferi inclusiv hrană umedă.
Plasează boluri cu apă în mai multe locuri din casă sau cumpără-i o adăpătoare specială pentru pisici, care are rolul de a asigura tot timpul micuței feline o apă proaspătă și curată.
De asemenea, putem preveni constipația administrând pisicii produse precum: pastă de malț, delicii pe bază de iarbă, care vor fi consumate cu plăcere dar și iarbă pentru pisici, produse pe care le puteți achiziționa din pet-shop-uri.