file-20190423-175521-eimodx

Anomalii congenitale ale sistemului cardiovascular (II)

Defectul septal interatrial
Este o comunicare anormală între cele două atrii, care cauzează o încărcare excesivă a cordului drept. Semnele clinice sunt cele ale insuficienței cardiace drepte (edeme, cianoză, ascită). La auscultație se poate detecta murmurul sistolic caracteristic, determinat de fluxul prea mare de sânge. Trecerea coloanei de sânge prin defectul în sine nu produce murmur. Efectuarea electrocardiografiei și a ecocardiografiei este indicată pentru detectarea dilatării ventriculului drept. Se poate încerca o corecție chirurgicală, dar mortalitatea este ridicată.

Defectul septal interventricular
Este o comunicare anormală între cele două ventricule ale cordului. Deoarece în ventriculul drept presiunea sângelui e mai mare, sângele trece prin acest orificiu anormal, încărcând foarte mult circulația din partea dreaptă a cordului. Gravitatea semnelor clinice este dependentă de severitatea anomaliei. Un defect de mici dimensiuni poate să nu cauzeze nici un semn clinic. Defectele mai mari pot determina insuficiență cardiacă congestivă stângă. La radiografie se poate observa cardiomegalie (mărirea cordului în întregime). Ecocardiografia poate detecta
astfel de defecte. Animalele afectate vor fi scoase de la reproducție, iar tratamentul se va aplica în funcție de severitatea semnelor clinice.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Tetralogia Fallot
Această boală este o combinație de mai multe defecte: stenoza arterei pulmonare, defect septal interventricular, hipertrofia ventriculului drept și anomalii ale arterei aorte. Rasele canine predispuse sunt Bulldogul englez, Poodle, Schnautzer pitic. Proprietarul relatează că animalul are o creștere încetinită, obosește repede la efort, este cianotic și suferă când și când convulsii și chiar colaps. Electrocardiografia arată o dilatare a ventricului drept și aritmie cardiacă. Radiografia relevă mărirea cordului drept și micșorarea arterei pulmonare. Se poate trata cu ßblocante.
Corecția chirurgicală nu se practică pe scară largă, din cauza mortalității ridicate și a costurilor foarte mari.

Anomalii ale valvelor. Valva mitrală
Rasele predispuse la aceste defecte sunt Bull terrier, Ciobănesc german, Dog german. Animalul manifestă semnele insuficienței cardiace stângi: slăbiciune, tuse, intoleranță la efort. La electrocardiografie putem observa aritmii atriale, iar la radiografie, mărirea exagerată a atriului drept și congestia vaselor sangvine pulmonare. În urma efectuării ecocardiografiei se va putea stabili gravitatea anomaliei. Deși terapia include administrarea de diuretice, vasodilatatoare și terapie de susținere, pronosticul acestor animale este rezervat. Valva tricuspidă Cel mai des suferă anomalii ale acestor valve câinii din rasele Ciobănesc german și Golden retriever. Semnele clinice sunt cele ale insuficienței cardiace drepte: edeme, ascită, tahipnee (respirație accelerată) și intoleranță la efort. La auscultație se decelează un murmur sistolic aspru. Defectul poate fi vizualizat prin efectuarea unei ecocardiografii. În tratamentul acestei afecțiuni se vor folosi diuretice, vasodilatatoare și se vor practica puncții abdominale periodice. Pronosticul rămâne însă rezervat.

Concluzii
Pentru a preîntâmpina apariția diverselor probleme legate de aceste defecte, se recomandă proprietarilor ca, imediat după achiziționarea unui pui de câine, acesta să fie prezentat la medic pentru evaluarea stării de sănătate, inclusiv pentru detectarea unor eventuale anomalii cardiace.
Chiar dacă în urma acestei vizite câinele este declarat clinic sănătos, va trebui totuși să se revină la controale periodice, în vederea detectării bolilor care evoluează fără manifestări clinice, cu scopul de a nu fi depistate prea târziu. Vârsta la care apar primele semne clinice coincide cu perioada de creștere accelerată a puilor, iar speranța de viață este de un an, un an și jumătate. Eficacitatea tratamentului depinde de momentul în care s-a luat decizia începerii acestuia, care, la rândul lui, depinde de natura afecțiunii și de momentul depistării bolii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

KITTEN IN LITTER BOX

Tot ce trebuie sã știți despre NISIPUL ABSORBANT (I)

„De unde știe motãnelul meu sã facã asta?” – te întrebi tu mirat, privindu-l cum urcã foarte serios și concentrat în tãvița mai mare decât el ca sã-și facã datoria. Acest lucru este un mister pentru mulți proprietari de pisici. Ei nu știu cã acest comportament este cât se poate de firesc. De-a lungul timpului, pisica a dobândit ceea ce noi denumim astãzi „instincte”, adicã informațiile stocate în codul genetic, care transmit pisoiașului comportamentul strãmoșilor.

Pisoiașul tãu nu a fost „bine educat” de persoana de la care l-ai cumpãrat, ci i s-a transmis unul dintre instinctele de bazã ale felinelor. În secolele de conviețuire dintre om și pisicã, s-au schimbat tot mai multe lucruri, pisica având din ce în ce mai numeroase posibilitãți de a se apropia de om pãstrându-și totuși spontaneitatea, caracterul, natura, așa cum erau la începuturi. În mod sigur vã puneți mai multe întrebãri atunci când vã hotãrâți sã adoptați o pisicã, dintre care cele mai frecvente ar fi: „Oare este curatã? Nu face prin casã? Eu nu locuiesc la curte…”

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Soluția la toate aceste probleme a fost gãsitã, aceasta constând în inventarea nisipului artificial, produs în jurul cãruia s-a dezvoltat o întreagã industrie. Utilizarea acestui tip de nisip a avut consecințe numeroase. A crescut numãrul pisicilor, ele putând deveni acum membri ai familiilor, locuind SUB (nu LÂNGÃ) același acoperiș. Pisicile „de casã” au media de viațã de 17 ani, iar cele „maidaneze” (cunoscute și ca pisici „de curte”, „de țarã” sau, mai popular, „tomberoneze”) au o speranțã de viațã de 2-5 ani. Mai mult de 72% dintre pisicile cu stãpân au asiguratã cel puțin o litierã, iar 80% dintre ele sunt pisici de interior, care nu pãrãsesc deloc locuința, lucru ce pãrea imposibil numai cu 40 de ani în urmã.

La început, pisicile ținute în casã aveau în lãdițe nisip obișnuit sau talaș. O adevãratã revoluție a avut loc spre sfârșitul anilor patruzeci, când un vânzãtor de argilã a descoperit cã produsul comercializat de el poate fi folosit mult mai eficient întrun domeniu care urma sã explodeze în urmãtorii ani. Edward Lowe a fãcut primul nisip artificial, bazat pe lut, astfel nãscându-se o afacere profitabilã. În anul 1984 apare o idee nouã, țomas Nelson reușind sã producã un tip de nisip artificial bazat pe argilã, care mai avea și calitatea de a se transforma în bulgãri atunci când se uda. Acești bulgãri absorbeau urina și mirosurile neplãcute, iar întregul proces de înlãturare devenea mult mai simplu și mai plãcut. De atunci, piața a explodat.

Existã o mulțime de producãtori și de cercetãtori care acordã mare atenție acestui subiect, fapt care se vede clar și din statisticile pentru anul fiscal 1999-2000: cifra de afaceri în acest domeniu a depãșit 950 de milioane de dolari, s-au produs mai mult de 200 de milioane de tone de nisip artificial… și asta doar în America de Nord!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

Veterinarian-03

Anomalii congenitale ale sistemului cardiovascular

Bolile cardiace congenitale sunt principala cauză a morții premature în cazul puilor afectați. La unele dintre aceste afecțiuni se suspectează o predispoziție de rasă. Importanța descoperirii lor stă în faptul că prin caracterul lor genetic, acestea pot afecta nu doar un individ, ci un întreg cuib.

La câini, anomaliile cardiace includ: defecte ale valvelor atrio-ventriculare, stenoza arterei pulmonare, stenoza subaortică, defecte septale interatriale sau interventriculare, tetralogie Fallot. Persistența arcului aortic drept Din cauza persistenței arcului aortic și a faptului că acesta înconjoară esofagul la nivelul bazei cordului, are loc stenozarea esofagului.

Semnul clinic caracteristic manifestat de câinii afectați este regurgitarea. Aceasta se manifestă din momentul în care câinele începe să consume hrană solidă. Inițial, regurgitarea are loc imediat după înghițirea hranei, ca pe măsură ce afecțiunea evoluează, esofagul să se dilate și să rețină din ce în ce mai mult timp hrana. Puii afectați sunt de obicei subdezvoltați pentru vârsta lor. Drept complicație frecventă, apare pneumonia de aspirație, semnele clinice asociate fiind respiratorii (tuse, febră, scurgeri nazale).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

S-a observat o predilecție de rasă la Ciobănescul german și la Setterul irlandez. Se recomandă tratament chirurgical, până la acest moment fiind indicată o conduită specială, după cum urmează: animalul va fi hrănit cu mâncare de consistență semilichidă, des și în cantități mici, plasată pe un plan mai înalt, astfel încât câinele să stea cu membrele anterioare mai sus decât cu cele posterioare.

Stenoza aortică
Afectează cu predilecție Boxerii și Golden retrieverii. Deși semnele clinice apar precoce, ele nu sunt evidente, proprietarul relatând intoleranță la efort și sincope pasagere. Animale care nu au fost bolnave niciodată, pot muri subit. La auscultație se poate auzi murmurul caracteristic, cu intensitate dependentă de gravitatea stenozei. Trebuie ținut seama că murmurul poate fi detectat abia în jurul vârstei de 6 luni, până la această vârstă netrebuind să scăpăm din vedere posibila existență a acestui defect. Pentru diagnosticare, se pot efectua electrocardiografia și ecocardiografie, care vor releva dilatarea ventricului drept și vor oferi o imagine a defectului. Exemplarele afectate vor fi scoase de la reproducție.

Se recomandă tratament chirurgical, prin care se vor plasa stenturi (balonașe care vor dilata zona îngustată). În lipsa tratamentului specific, afecțiunea determină epuizarea cardiacă și moartea înainte de vârsta de un an și jumătate. Stenoza arterei pulmonare Animalele afectate prezintă intoleranță la efort, ascită (lichid în abdomen) și edeme periferice. Electrocardiografia și ecocardiografia vor arăta dilatarea ventricului drept, localizarea și gravitatea stenozei. Se poate aplica o terapie constând în diuretice și vasodilatatoare, dar defectul se corectează numai chirurgical, prin metode asemănătoare celei descrise anterior.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

maxresdefault

Cum îi facem baie pisoiului?

Pisicile au, în general, oroare de apã. Și totuși, dacã sunt tratate cu blândețe, ele acceptã sã fie spãlate. Bineînțeles cã este importantã prima experiențã. Dacã pisoiul dumneavoastrã se sperie, nu își va mai dori niciodatã sã treacã prin acele momente…

Fãrã spumã în ochișori
Pisica poate accepta baia și, cu timpul, chiar își poate dori ca aceastã experiențã sã se repete. Singura condiție este aceea ca dumneavoastrã sã fiți foarte atent la detalii. În primul rând trebuie sã aveți grijã ca temperatura din încãperea în care îi faceți baie sã fie acceptabilã, iar apa sã aibã 39oC. Cu o mãnușã specialã (pe care o puteți procura din magazinele de specialitate) umeziți-i corpul, lãbuțele și apoi gulerașul. Pe urmã stropiți-o progresiv cu jetul de la duș, având grijã ca presiunea apei sã fie minimã.

Folosiți un șampon special pentru pisici și asigurați-vã cã nu îi intrã spumã în ochișori sau în urechi. Și nu treceți cu vederea faptul cã anumite produse necesitã o clãtire repetatã, și nici faptul cã pisica nu își poate ține respirația în general și, cu atât mai puțin, sub apã… Este foarte important, de asemenea, ca în tot acest timp sã-i vorbiți pe un ton blând și sã o mângâiați. Oricum aceste acțiuni nu trebuie sã dureze prea mult, pentru cã riscați ca pisicii sã i se facã frig și sã rãceascã… Dacã pisoiul dumneavoastrã se teme însã de apã, nu îl forțați sã accepte aceastã idee, pentru cã își va pierde complet încrederea în dumneavoastrã. În aceastã situație nu vã rãmâne decât sã așteptați ca el sã vã rãsplãteascã într-o bunã zi rãbdarea…

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Fãrã pudrã
Șamponul trebuie sã fie un produs destinat exclusiv pisicii, pentru cã cele obișnuite nu corespund cerințelor felinelor. PH-ul pisicilor este total diferit de cel al proprietarilor lor, și anumite produse chiar sunt toxice pentru ele. Și încã ceva foarte important: dacã pisica s-a atins, sã spunem, de o bancã proaspãt vopsitã, încercați sã o ștergeți cu un șervețel absorbant și sã o spãlați cu apã cãlduțã. În cazul în care nu reușiți sã îndepãrtați vopseaua, tãiați-i acele șuvițe de pãr. Dar în nici un caz nu folosiți dizolvanți!

În funcție de tipul de pãr trebuie sã alegeți și balsamul sau cremele texturizante potrivite. Fiți foarte atenți însã la pudrã. Ea nu pune întotdeauna în valoare frumusețea blãnii, iar dacã o aplicați pe pãrul umed riscați sã-i creați pisicii serioase tulburãri digestive, pentru cã sigur o va ingera.

Fãrã zgomot
Pisica nu se scuturã, așa cã trebuie sã o înfãșurați într-un prosop și sã îi faceți un… masaj. Treceți mâna prin pãrul ei și periați-l, pentru a nu i se încurca. Cu cât îi veți peria mai mult blana în toate sensurile, cu atât aceasta i se va usca mai repede. Este indicat sã folosiți un uscãtor silențios, pe care sã îl reglați la o temperaturã redusã. Aveți grijã sã îl țineți la o distanțã de cel puțin 20 de centimetri de corpul pisicii pentru cã altfel riscați sã îi ardeți blãnița…

Trebuie sã știți totuși cã, în ciuda bunãvoinței dumneavoastrã, blana nu va fi complet uscatã decât dupã câteva ore. Așa cã aveți grijã sã instalați pisica într-un spațiu confortabil, în care temperatura sã atingã 22-28o C. Oricum, este suficient sã spãlați pisica o datã la trei luni,
pentru cã bãile prea frecvente îi eliminã sebumul protector al pãrului și compromit sinteza vitaminei D pe care ea o va înghiți atunci când se linge. Dupã aceste experiențe, evident trebuie sã o alintați și sã îi oferiți o recompensã.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

5ea9a178698525202a45f467

PUTEȚI AJUTA O PISICĂ SPERIOASĂ SĂ DEVINĂ ÎNCREZĂTOARE

Anxietatea este o problemă obișnuită în rândul pisicilor, iar cauzele ei sunt multiple. ªi totuși, este tratabilă în majoritatea cazurilor, prin modalități care variază de la desensibilizarea gradată până la folosirea unei medicații antianxiolitice. Natura și alimentația contribuie în mod egal la apariția și dezvoltarea sentimentului de anxietate. De asemenea, materialul genetic poate constitui o cauză a acestei afecțiuni și s-a constatat că rasele orientale sunt mult mai sensibile și, de aceea, predispuse să sufere de anxietate.

Majoritatea pisicilor anxioase, un procent estimat la 90%, devin fricoase din cauza unei socializări necorespunzătoare cu oamenii, după ce suferă o traumă, cum ar fi: un abuz, neglijarea sau agresarea de către un alt animal. Pe măsură ce incidentul se desfășoară, creierul pisicii primește un val de adrenalină, care îi creează o amintire de neșters. Interesant este că pisicile care devin anxioase din cauza unei traume nu renunță definitiv la contactul cu oamenii – ci numai la acel gen de persoane care le-au agresat (de obicei un bărbat sau un copil). Frica se poate manifesta în trei moduri, care poti denumite „Triunghiul Bermudelor anxietății”. Primul este teama de oameni, alte pisici sau alte animale, cum ar fi câinii. Al doilea este teama de obiecte statice sau de sunete, cum ar fi cel al aspiratorului. Cel de-al treilea aspect este frica de anumite situații, de exemplu mersul a veterinar sautate totală și animalul este într-o stare deplorabilă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

Oamenii de știință consideră majoritatea tipurilor de anxietate ca un răspuns la agresiuni și la sperieturi. Când pisicile se tem sau se simt amenințate, ele au ca reacție rămânerea pe loc sau fuga. Majoritatea pisicilor preferă să fugă în loc să se confrunte cu o situație în care să fie în pericol. Teama excesivă poate avea urmări grave asupra unei pisici și a stăpânului său. Stresul cronic poate cauza:
􀁺 slăbirea sistemului imunitar, ceea ce face ca pisica dumneavoastră să fie mai predispusă la boli și îi reduce capacitatea de a lupta împotriva unora, cum ar fi cancerul;
􀁺 evitarea litierei;
􀁺 toaletare excesivă;
􀁺 atașament anormal față de stăpân;
􀁺 evitarea oamenilor în general.
Cel mai trist lucru este că nu poți ajunge să te bucuri de calitatea interacțiunii pe care o dorești, deoarece pisica stă tot timpul ascunsă. hiar și atunci când nu se ascunde, nivelul stresului face ca ea să nu fie cea mai bună companie. Anxietatea reprezintă deseori mai mult decât o simplă înrăutățire a stării unei pisici – ea poate pune în pericol viața acesteia. Natura precaută a pisicilor face dificil de determinat dacă un anumit comportament este normal sau dacă indică o teamă ieșită din comun. Ca o regulă de bază, precauția este o reacție temporară. Majoritatea pisicilor se ascund când au vizitatori străini, dar curiozitatea lor naturală învinge și ele reapar cu intenții prietenoase.

La polul opus, o pisică excesiv de fricoasă rămâne ascunsă mult timp după ce străinii pleacă. Pentru problema anxietății ar trebui să vă adresați unor specialiști atunci când este afectată calitatea vieții pisicii sau a stăpânului și interacțiunea dintre ei. Un control veterinar poate exclude stresul și frica – conducând spre probleme precum dificultăți cardiace, F.I.V. și peritonite infecțioase feline. Dacă totul se dovedește a fi în regulă pe plan fizic, stăpânul ar trebui să consulte un specialist în comportament, deoarece, cu cât o face mai repede, cu atât va ajunge mai ușor la cauza problemei; cu cât aceasta se agravează, cu atât mai greu va fi de tratat.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

caine copil

Totul despre relaţia câine-copil (II)

Aducerea unui câine într-o familie cu copii
Dupã ce ai hotãrât cã un câine sau un cãţeluș este alegerea potrivitã pentru familie și dupã ce ai ales unul, pregãtește locuinţa pentru aducerea lui și achiziţioneazã câteva lucruri necesare pentru acesta. În momentul în care aduci câinele acasã, lasãl câteva zile sã se acomodeze înainte de a-l epuiza jucându-te cu el. Întocmește câteva reguli pentru copii în ceea ce privește câinele și așeazã-le undeva la vedere.

Stabilește locul în care va dormi câinele. Nu uita cã orice copil trebuie învãţat cum sã se poarte cu un câine, așa cã alocã-ţi sufi cient timp pentru a educa atât câinele, cât și copilul. Câinele va rãmâne în familie o perioadã îndelungatã de timp, așa cã investește de la bun început timpul necesar pentru a evita un comportament nedorit în viitor. Cumpãrã și citiţi cãrţi de specialitate și educã-l pas cu pas.

Venirea pe lume a unui copil întro familie cu animale
O situaţie care-i îngrijoreazã în mod frecvent pe cei care vor deveni pãrinţi este cum va reacţiona câinele lor când bebelușul va apãrea în casã. Mulţi pãrinţi sunt deseori îngrijoraţi în legãturã cu posibilele riscuri de sãnãtate ale copiilor, aspect pe care îl vom discuta de-a lungul acestui articol. În momentul în care afl i cã vei avea un copil în familie, începe sã modifi ci programul câinelui din timp pentru ca acesta sã nu fie derutat de numerosele schimbãri ce pot apãrea brusc. Lucreazã mai mult anumite comenzi pentru câine, de exemplu comanda “șezi”.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

Câinele nu trebuie sã sarã pe un copil mic sau pe o femeie însãrcinatã. Cea mai mare parte a câinilor nu are probleme când un bebeluș
apare în familie. La început câinii vor fi curioși și se vor simţi neglijaţi, dar aceste sentimente dispar curând. Dacã atât înainte, cât și dupã nașterea copilului pãrinţii își vor aloca timpul suficient pentru a se juca, a educa și pentru a face toaleta câinelui, perioada de tranziţie va fi mult mai ușoarã. Câinele trebuie învãţat cum sã se poarte în preajma copiiilor, indiferent de vârsta acestora. Trebuie sã se obișnuiascã sã fie mângâiat sau înghiontit. Copiii vor încerca sã-l prindã de urechi, de coadã sau sã bage mâna în gura câinelui.

Câinele trebuie învãţat sã renunţe la orice jucãrie sau aliment dacã un om pune mâna pe acestea. Antrenarea și educarea câinelui sunt lucruri esenţiale pentru a stabili o ierarhie în cadrul familiei. Nu câinele este stãpânul, ci omul! Încearcã, dacã este posibil, sã amenajezi camera noului nãscut cu o lunã sau douã înainte de venirea lui pe lume, astfel încât câinele sã se obișnuiascã cu aceasta. Nu lãsa niciodatã câinele în camera copilului dacã nu existã un adult în preajmã. Ţine ușa închisã la aceastã camerã și învãţã câinele sã aștepte liniștit în altã parte momentul în care îl vei duce în camera copilului.

Ideal ar fi sã obișnuiești câinele cu sunete și mirosuri specifi ce pentru nounãscuţi, evitând în acest fel un comportament ciudat din partea patrupedului. Poţi lãsa câinele sã priveascã cum schimbaţi copilul sau cum îl hrãniţi, atâta timp cât pastreazã distanţa și este liniștit, apoi oferiţi-i ceva drept rãsplatã. În perioadele de somn ale copilului, nu neglija câinele, joacã-te cu el sau du-l la plimbare. Pãstreazã relaţia pe care ai avut-o cu câinele înainte de nașterea copilului.

Majoritatea problemelor apar atunci când copilul începe sã facã primii pași și invadeazã teritoriul câinelui. Copilul pânã la 2 ani nu are capacitatea de a înţelege reguli și deci nu ne putem aștepta “sã lase câinele în pace”. Aceasta este perioada în care câinele ar fi mai fericit dacã ar avea propriul lui spaţiu.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

kid-dog-reading-outside-summer-ArtMarie-56b750f43df78c0b135f9269

Totul despre relaţia câine-copil (I)

Câţi dintre noi nu cunosc povestea lui Lassie care i-a salvat viaţa lui Timmy sau viaţa vreunui alt copil? Sau povestea lui Rin Tin Tin și a lui Rusty? Cine nu-și amintește de Nana din povestea lui Peter Pan? Cine n-a auzit de cazuri în care un animal de companie a accidentat un copil? Câte animale nu sunt abandonate atunci când în familie se naște un copil? Câinii și copiii pot fi cea mai bunã, dar și cea mai nefericitã asociere, important este sã gãsim modalitatea de a stabili o relaţie perfectã între ei.

Socializarea și antrenarea unui câine atunci când este adus prima datã în casã reprezintã elementul esenţial pentru a putea face faţã unor situaţii diferite. Cãţelușii ar trebui sã înveţe sã accepte în jurul lor oameni de toate vârstele. Legãtura care se stabilește între câine și om este foarte importantã și, chiar dacã nu intenţionaţi sã aveţi copii, câinele trebuie sã fi e obișnuit cu aceștia. Copiii pot constitui o ameninţare pentru câini: nu sunt prea înalţi în comparaţie cu câinii, au vocea mai subţire, mișcãri mai rapide și pot avea un comportament imprevizibil. Asigurãte cã patrupedul este obișnuit cu diverse mișcãri din jurul sãu, precum și cu diferite sunete și mirosuri.

Copiii și câinii reprezintã o combinaţie fi reascã, dar, din cauza staturii mici a copilului și a comportamentului imprevizibil al acestuia, existã câteva lucruri pe care orice stãpân al unui animal de casã sau orice pãrinte ar trebui sa le cunoascã. Vom prezenta în continuare câteva informaţii care îi vor ajuta pe pãrinţi sã hotãrascã ce câine este cel mai potrivit pentru copii mici, precum și modul de a introduce un câine într-o familie cu copii.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Vom discuta de asemenea riscuri legate de sãnãtateși probleme obișnuite de comportament care pot apãrea între câini și copii. Aceotia pot fi cei mai buni prieteni dacã veţi ţine cont de urmãtoarele sfaturi.

Alegerea câinelui potrivit la momentul potrivit
Cele mai multe probleme se întâlnesc la copiii sub 6 ani. Dacã aveţi copii sub aceastã vârstã, va trebui sã vã implicaţi și sã investiţi destul timp pentru a alege un câine. Trebuie evitaţi câinii de talie mare care au fost crescuţi pentru pazã, câinii care mușcã sau cei care sunt cunoscuţi ca fi ind agresivi. Nici câinii mari, foarte energici care pot dãrâma un copil sau câinii care latrã excesiv nu sunt o alegere bunã. Pãrinţii care au copii mici sunt de obicei foarte ocupaţi și nu au timpul necesar sau plãcerea de a plimba un câine mare și de a-i face toaleta.
La început, puii au nevoie sã fi e îngrijiţi tot la fel de mult ca și un copil, așa cã, ar fi bine sã vã întrebaţi dacã sunteţi pregãtiţi pentru a aduce un cãţeluș în familie. Cele mai multe probleme apar atunci când este cumpãrat un câine pe motiv cã ar fi bun pentru copii, sau când copiii își implorã pãrinţii sã le cumpere unul, deși aceștia nu vor cu adevãrat un câine. Dacã pãrinţii nu sunt în totalitate convinși cã pot îngriji un câine, ar fi mai bine sã nu achiziţioneze unul, altfel nu ar fi corect nici pentru ei, și nici pentru animal.

Când copiii au 7 ani sau mai mult, unii dintre ei încep sã-și priveascã cu alţi ochi câinele. Dacã vreţi sã afl aţi ce înseamnã adevãrata fericire, priviţi un copil de 8 ani care strânge în braţe un cãţeluș pentru prima datã. Câinele îl poate învãţa pe copil ce înseamnã responsabilitatea, rãbdarea, afecţiunea și compasiunea. Însã nu trebuie uitat cã nici un copil nu este capabil de a educa un câine în totalitate, așa cã, în final, pãrintele trebuie sã-și asume întreaga responsabilitate pentru creșterea acestuia.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

hand-holds-out-pills-for-cat-SW

NU medicamentelor hormonale!

Am întâlnit de multe ori cazuri în care oamenii recurg la diferite soluții, multe provenite din propria „experiență”, pentru problemele cu care se confruntă pisicile lor. Mulți ignoră complet părerea medicilor veterinari, dar sunt nevoiți să apeleze la aceștia atunci când lucrurile le scapă de sub control.

Una dintre situațiile cu care m-am confruntat în mod frecvent este aceea în care oamenii apelează la produse hormonale, de multe ori de uz uman,
pentru întreruperea ciclului sexual al pisicilor lor. Trebuie știut că administrarea acestor substanțe, fără asistență veterinară de specialitate, conduce la apariția unor probleme de sănătate grave ale pisicilor, atât în cazul femelelor, cât și în cel al masculilor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

Cei care, în mod inconștient, apelează la folosirea produselor hormonale pentru că pur și simplu se simt deranjați de miorlăituri și de comportamentul pisicilor, atunci când acestea intră în călduri, nu își dau seama de riscurile la care își expun animalul. Astfel, în cazul femelelor, administrarea de produse hormonale, fără supravegherea medicului veterinar, duce la apariția endometritei purulente sau a chisturilor ovariene foarte mari ca volum, acest lucru întâmplându-se din cauza supradozării medicamentului respectiv și a folosirii lui de către neinițiați.

În cazul masculilor, folosirea hormonilor are efecte secundare în special asupra ficatului. Din păcate, eliberarea produselor hormonale nu este controlată în farmacii, astfel încât oricine le poate cumpăra și folosi în voie. Stăpânii de pisici trebuie să înțeleagă că, prin utilizarea inadecvată a substanțelor hormonale, funcțiile organismului pisicii sunt dereglate în urma acestui tratament abuziv. Nu vă mirați deci dacă pisica dumneavoastră este apatică, dacă îi cade blana, i se mărește abdomenul sau refuză hrana. Acestea sunt numai câteva dintre efectele folosirii inconștiente a acestor produse.

Sfatul meu este să consultați medicul veterinar ori de câte ori intenționați să aplicați vreun tratament medicamentos pisicii, pentru că ea este singura care va avea de suferit de pe urma neglijenței dumneavoastră. În plus, trebuie să învățăm să renunțăm la mentalitatea conform căreia noi ne pricepem la toate, pentru că de cele mai multe ori ne putem înșela, iar cu sănătatea nu este de glumit.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

epilepsia

Epilepsia – manifestare şi tratament

Epilepsia primară este o afecţiune caracterizată prin contracţii musculare tonico-clonice sub formă de accese, însoţite de pierderea cunoştinţei şi tulburări comportamentale. Crizele au un caracter repetativ la diferite intervale de timp şi au durată şi intensitate variabilă. Se mai numeşte: idiopatică, genetică, adevărată sau înnăscută. Nu se cunosc cauzele acestei afecţiuni. Cu toate acestea, aspectul genetic este foarte important. Epilepsia primară este determinată genetic la rasele: Beagle, Ciobănesc german, Cocker, Caniche, Golden retriever, Setter irlandez. Boala poate afecta orice rasă de câine, inclusiv metisii. Vârsta de debut a crizelor este cuprinsă între 1 şi 5 ani, dar se întâlneşte şi la căţei, atunci când provin din părinţi epileptici.

Patogenie: procesul epileptic reprezintă o activitate nervoasă anormală care are drept cauză o tulburare a metabolismului cerebral. Este un sindrom de disritmie neuronală paroxistică, o descărcare neuronală hiperfrecventă, tradusă clinic prin accese convulsive şi semne vegetative (urinare, defecare, salivaţie). Aceste descărcări anormale ale unor grupe de neuroni (din lobul frontal şi temporal) se pare că au loc în prezenţa unor tulburări metabolice care se produc din diverse cauze şi duc la scăderea pragului de excitaţie nervoasă. Manifestarea clinică a bolii variază în funcţie de localizarea neuronilor disritmici. Contracţiile pot fi parţiale sau generalizate, acestea din urmă întâlninduse cel mai des la câini. În forma generalizată, neuronii ambelor emisfere cerebrale se descarcă simultan şi produc contracţii simetrice ale corpului. Crizele generalizate se mai numesc şi “grand mal” sau “crize de mare rău”. Câinele poate prezenta semne premergătoare sau “aura” crizei: manifestări subite de comportament, frică, poziţie imobilă. Această fază este foarte scurtă, uneori trece neobservată sau poate să lipsească.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

De cele mai multe ori, crizele se declanşează în somn. Animalul îşi pierde cunoştinţa, cade în decubit lateral şi prezintă extensii involuntare ale membrelor, capului şi trunchiului. Dispare reflexul cornean, cu dilatarea pupilei. Aceasta este faza tonică ce durează câteva secunde. Urmează faza tonico-clonică cu contracţii musculare generalizate şi mişcări de pedalare, salivaţie, urinare şi defecare spontană. Această fază durează minim un minut. În faza de recuperare, animalul este epuizat, stă culcat în decubit sau se clatină încercând să meargă. După trecerea crizei devine deosebit de afectuos, mănâncă şi bea excesiv, după care adoarme. Cauzele parţiale de “petit mal” (micul rău epileptic) sunt mai puţin dramatice; câinele rămâne conştient, dar este speriat. Modificările comportamentale asociate crizelor, includ: frica, agresivitatea, lătratul excesiv, tendinţa nefirească de a fugi sau de a “înghiţi muşte” (mişcări de masticaţie repetate), voma sau diareea. Cele mai multe crize parţiale, durează câteva minute şi pot fi urmate de o criză generalizată. Câinii de talie mică au de obicei crize de “petit mal” cu păstrarea cunoştinţei. La rasele mari, crizele sunt dramatice şi frecvente. În perioada dintre crize, animalul nu prezintă absolut nici un simptom.

O formă clinică particulară este “status epilepticus”, o criză continuă care durează 30 de minute sau chiar mai mult, sau o cascadă de crize repetate la intervale de timp foarte mici, în care animalul nu îşi recapătă cunoştinţa. Aceasta reprezintă o urgenţă medicală în care terapia se impune imediat, în considerare posibilele sechele sau faptul că animalul poate muri. Pentru stabilirea diagnosticului este importantă observarea corectă a semnelor clinice. Se precizează diagnosticul de epilepsie idiopatică atunci când nu se decelează nici un alt simptom neurologic sau organic, în afară de crize. Se diferenţiază de epilepsia siptomatică sau “crizele epileptiforme” date de alte cauze, intracraniene (encefalite , hidrocefalie) sau extracraniene.

Crizele epileptiforme de origine extracranian ă pot fi date de: hipoglicemie, intoxicaţi i, encefalopatie hepatică sau uremică. Precizarea acestor situaţii se face cu ajotorul examenelor de laborator (sânge şi urină). Tratamentul cu anticonvulsivante este urmat de animal toată viaţa. Dacă la rasele mici se instituie în momentul agravării semnelor clinice, la rasele mari, terapia începe imediat, din cauza severităţii crizelor şi a riscului crescut de rezistenţă la tratament (epilepsie refractară). Medicamentul de efect la câine, rămâne fenobarbitalul, pentru că este eficient, economic şi sigur. Se poate administra de 2 ori/zi, eventual în combinaţie cu altele (de exemplu carbamazepină) în dozele stabilite de medic. Educaţia deţinătorilor de câini epileptici are o mare însemnătate pentru succesul terapiei. Ei trebuie să ştie că boala nu se vindecă, dar poate fi ţinută sub control cu anticonvulsivante. Scopul terapiei este de a reduce durata, intensitatea şi frecvenţa acceselor, cu înregistrarea unor efecte secundare minime. Fiecare animal trebuie tratat individual, alegerea medicamentului şi doza fiind stabilite în funcţie de răspunsul clinic. Se obţin rezultate foarte bune în cazul asocierii a două medicamente anticonvulsivante cu avantajul potenţării efectului, în condiţiile reducerii dozelor şi a efectelor secundare.

Efectul terapiei devine vizibil după mai multe zile de la instituire, astfel că proprietarul nu trebuie să se alarmeze dacă mai apar eventuale crize. Efectele secundare ale anticonvulsivantelor (somnolenţa, incoordonarea mersului, polifagia, poliuria) se reduc sau dispar în câteva săptămâni. În nici un caz nu se opri brusc administrarea unui anticonvulsivant! Proprietarul se va prezenta periodic cu câinele la control şi va monitoriza atent numărul crizelor şi descrierea acestora, dozele şi orice schimbare survenită în viaţa animalului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

orange-cat-in-fuzzy-bed

Somnul pisicii mai mult decât un „somn de veghe”

Multe ore de somn
Pisicile petrec o mare parte din viață dormind. În medie, ele dorm 13- 18 ore pe zi. Numărul exact al orelor pe care acestea le acordă somnului poate varia în funcție de vârsta și de personalitatea fiecăreia. Cele care își petrec timpul singure acasă sunt tentate să doarmă pe tot parcursul zilei. Somnul puilor de pisică poate să dureze chiar și o zi întreagă, aceasta fiind o modalitate perfectă de a asigura o creștere sănătoasă. Cu trecerea timpului, somnul lor se modifică, în concordanță cu vârsta.

Când dorm pisicile?
Fiind prin natură prădători de noapte, pisicile sunt tentate să doarmă pe tot parcursul zilei, iar noaptea să stea treze. În orice caz, timpul de somn al pisicii poate fi modificat în funcție de activitatea dumneavoastră. Astfel, dacă pe parcursul unei zile veți furniza pisicii o cantitate mare de stimuli, ca de exemplu jucării, sau dacă îi aduceți o altă pisică drept companion, ea este mult mai tentată să rămână trează ziua și să doarmă în timpul nopții. Dacă doriți să îi reduceți activitatea din timpul nopții, atunci pisica ar trebui să petreacă în compania dumneavoastră mai mult timp. Puteți iniția o serie de jocuri interactive, pentru a o obosi înainte de culcare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Faimosul „somn de veghe”
În comparație cu oamenii sau cu câinii, pisicile pot petrece multe ore într-o stare de somn relativ ușor, așanumitul „somn de veghe”. Dacă încercați să treziți pisica, trebuie să știți că aceasta poate trece rapid de la starea de somn profund la acțiune. Nu are nevoie decât de câteva secunde! De asemenea, pisica poate „servi” un somn scurt, de veghe, cu ochii pe jumătate sau în totalitate deschiși.

Unde dorm pisicile – locuri preferate
Pisicile își caută întotdeauna un loc pentru somn, unde să se simtă în siguranță și care să aibă o temperatură potrivită. În perioada verii, ele preferă locurile răcoroase, ferite de soarele puternic. Pe timpul iernii, cele mai multe pisici vor căuta compania razelor de soare și vor sta mai mult în locurile călduroase (de exemplu, pe calorifer). Temperatura influențează și poziția în care pisica își face somnul. Când este frig, ea se încolăcește și își pune fața între lăbuțe, pentru a încetini pierderea căldurii. Îi puteți confecționa pisicii un pat moale și călduros, sau îi puteți procura din pet-shop-uri un culcuș din material plușat. Totuși, în caz că nu știați, locul preferat de către pisici este, desigur, patul în care dormim noi, oamenii. Pentru pisicuțe, patul nostru constituie un loc moale, confortabil, sigur, cu un miros plăcut, cu alte cuvinte… locul ideal pentru un somn de zile mari.

Împărțind acest loc cu una sau cu două pisici, cu siguranță veți strânge legătura dintre voi, ca să nu mai vorbim despre modul de răsplată al pisicii, manifestat prin renumitul tors și nesfârșita afecțiune. Noapte bună tuturor și vise plăcute!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

dog-tug-of-war

Mic tratat de bună dispoziție (II)

Cautã și gãsește
Jucãtori: un câine, un om.
Câinele așteaptã în timp ce tu ascunzi undeva la vedere o bucãțicã de ceva bun sau o jucãrie. Întoarce-te și spune: “Cautã!” și în același timp fã câțiva pași cãtre locul respectiv . Gradual, poți a s c u n d e jucãriile în locuri cât mai depãrtate și provocatoare. Este un joc excelent mai ales pentru cei care sunt nevoiți sã-și lase mai mult timp câinele singur acasã, ascunzându-i diferite bunãtãți și obligându-l astfel sã aibã o ocupație (în afară de rosul mobilei).
Beneficii: câinele poate învãța comanda “Așteaptã!” cu ușurințã, joc indicat pentru câinii cu teamã de singurãtate sau pentru cei care au obiceiul de a uita pe unde își lasã jucãriile, sau folositor pentru oamenii care uitã pe unde își lasã cheile!
Reguli:
-câinele nu trebuie sã se ridice pânã ce nu primește comanda “Cautã!”, de obicei trebuie ținut în lesã pentru a nu gãsi recompensa dacã se ridicã prea repede.
-nu trișa și nu îl ajuta. Dacã nu gãsește, mai repede ascunde din nou jucãria decât sã-i arãți locul unde se află. Din moment ce este ajutat o datã, va aștepta ajutor mereu, decât sã-și dea silința de a gãsi prin propriile forțe.
-jucãriile nu se ascund în spatele unor obiecte care l-ar putea încuraja sã fie distructiv, cum ar fi covoare sau canapea.

Prinsul din zbor
Jucãtori: un câine, un om.
Câinele așteaptã în poziție “Șezi!”. I se aruncã diferite bucãțele de mâncare pe care trebuie sã le prindã. De fiecare datã când reușește este rãsplãtit. În schimb, dacã rateazã de mai multe ori la rând, ține bucãțica deasupra nasului lui, astfel încât sã o prindã mai ușor. Când învațã despre ce e vorba, mâncarea poate fi înlocuitã cu o minge sau poți încerca sã-i arunci bucãțele stând cu spatele spre el, peste umãr.
Beneficii: câinele învațã bunele manire, își îmbunãtãțește capacitãțile de coordonare și atenție și îl învațã sã nu mai muște atunci când este hrãnit din mânã.
Reguli:
-câinele nu are voie sã sarã pentru a prinde bucãțica. Dacã nu înțelege, spune “Nu!” și ascunde bobița pânã când câinele reia poziția șezi.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

De-a v-ați ascunselea
Jucãtori: un câine, mai mulți oameni.
Unul dintre jucãtori ține câinele, iar celãlalt se ascunde undeva în câmpul vizual al animalului. Imediat câinele primește comanda “Cautã!” și este eliberat. Persoana ascunsã strigã câinele pe nume și când este gãsit îi aruncã animalului cu repeziciune câteva bucãțele de hranã sau i le aruncã efectiv pe jos. Oamenii schimbã rolurile și jocul se repetã. Gradual, ascunzãtorile pot fi mai depãrtate și mai provocatoare.
Beneficii: joc distractiv, câinele exerseazã totodatã comanda “Vino!” și mai ales te poate ajuta sã gãsești copiii ascunși pe te miri unde când vine vremea prânzului și ai la masã ciorbã de legume.
Reguli:
-persoana ascunsã nu trebuie sã strige câinele pânã ce acesta nu primește comanda “Cautã!”.
-câinele nu trebuie ajutat și nici nu trebuie sã i se indice locul ascunzãtorii.

Întotdeauna jocul presupune cãi frumoase și cãi greșite de a fi dus la bun sfârșit. Este foarte important ca animalul sã știe cã tu ești cel care conduce jocul, cã tu decizi când acesta începe și care sunt regulile. Toate acestea te vor ajuta sã-ți menții credibilitatea ca lider al grupului. Trebuie evitate cu desãvârșire jocurile care încurajeazã câinele sã devinã dominant, sau mai rãu, agresiv. Niciodatã ca material didactic nu se vor folosi pãrți ale corpului sau haine. Întotdeauna încercã sã incluzi în joc comenzile “Șezi!” și “Stai!”.

Și nu uita: tu ești cel care decide când jocul se sfârșește, și nu câinele. Cel mai bun moment pentru a pune capãt unui joc este atunci când câinele este încã dornic de joacã. Și dacã din cine știe ce motive el pare cã încã nu înțelege jocul, încearcã sã iei totul de la început sau lasã-l baltã și încearcã într-o altã zi. Și mai ales, nu te înfuria dacã este puțin mai greu de cap și “se prinde” mai greu. Pânã la urmã, e doar un joc!

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

WashingMachineCat_54913309_xl-2015-scaled-e1581609190327

PERICOLE LA TOT PASUL (II)

Parfum interzis
Pisicile sunt, așa cum am mai spus, foarte curioase, iar obiectele decorative sau plantele le trezesc interesul. Este important să cunoașteți că peste 40 dintre plantele de apartament sunt considerate toxice. Dacă amintim doar câteva dintre ele – ficușii, narcisele, crinii, lalelele, violetele sau azaleele – trebuie să recunoașteți că, indiferent de cât sunt de frumoase și de ce parfum lasă în încăpere, ele reprezintă un real pericol. ªi asta pentru că pisoilor le place să se joace cu frunze sau să le muște. Deși nu este o soluție perfectă, este de preferat să țineți plantele pe etajere aflate la o înălțime considerabilă. Dacă pisoii reușesc să ajungă la ele și să înghită câteva frunze, li se poate face rău. De cele mai multe ori vomită. Este adevărat că nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar dacă această stare persistă și își pierd și pofta de mâncare, trebuie să discutați cu medicul veterinar.

Paza bună…
Produsele menajere reprezintă la rândul lor un factor de risc. Majoritatea crescătorilor de pisici cunosc acest fapt, dar vă reamintim că este important să ordonați cu grijă aceste produse, fie că se găsesc în casă sau în garaj. ªi aici este vorba despre detergenți, înălbitori sau substanțe folosite în deratizare. Este suficient să lăsați un recipient cu capacul neînfiletat, pentru ca un pisoi neastâmpărat să aibă grijă să îl răstoarne și să se joace cu dâra care se prelinge pe parchet… Dacă soluția îi rămâne pe lăbuțe, mai târziu o va linge. În cazul în care vomită, tremură și respiră dificil, este clar: a înghițit un produs toxic. Nu trebuie însă să îl faceți să vomite, pentru că îi puteți agrava leziunile. Pentru fiecare produs există o procedură diferită de urmat și de aceea este indicat să nu luați nici o măsură înainte de a vorbi cu medicul veterinar. El este cel care vă va spune ce aveți de făcut până ajungeți la cabinet.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Un somn prea lung
ªi medicamentele pot deveni extrem de periculoase. Dacă anumite tablete vă pot ameliora dumneavoastră starea de sănătate, aceleași produse farmaceutice pot fi fatale pentru un pisoi. Acesta este motivul pentru care pisicile nu trebuie să aibă acces la ele. În situația în care sunt înghițite accidental, trebuie să reacționați ca și în cazul produselor toxice. Adică să contactați medicul veterinar și să îi spuneți exact ce tabletă a înghițit pisoiul.

300 de rotații pe minut
Este adevărat că suntem încântați să vedem un pisoi jucându-se, dar, dacă este vorba de un cablu sau de un elastic, ar trebui să ne întrebăm ce se poate întâmpla dacă motanul rămâne nesupravegheat… El riscă să se spânzure sau să se electrocuteze, pentru că îi place să muște din cablurile electrice. Tocmai de aceea încercați să nu le lăsați la vedere și să le izolați. Dacă pisoiul își pune imaginația la încercare, își poate propune chiar să tragă un pui de somn în mașina de spălat. Este suficient un moment de neatenție pentru ca el să se strecoare în cuva acesteia și să se ascundă printre rufe. ªi atunci este ușor de înțeles ce se poate întâmpla, în momentul în care o puneți în funcțiune…

Pentru ca pisoiul dumneavoastră să nu devină victima unor astfel de accidente, el trebuie să înțeleagă care este teritoriul în care se poate plimba sau juca și, bineînțeles, să vă asculte…

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.