JACK RUSSELL TERRIER, JACK RUSSELL TERRIER

S.O.S. Câinele mi-a ros… casa! (I)

Tocmai ţi-ai cumpărat un câine adorabil! În mai puţin de o săptămână, mica “bestie” ţi-a mâncat vreo trei perechi de pantofi şi vreo patru romane de Sadoveanu, iar acum câteva ore tocmai ţi-a ros cablul de la calculator, după care a trecut la portofelul tău, considerând că minunatele cărţi de credit sunt un adevărat deliciu? Deja treaba asta devine costisitoare pentru tine şi cam periculoasă pentru cățel?!

Întotdeauna ţi-ai dorit un câine, însă te-ai gîndit la asemenea păţanii? Te întrebi ce e de făcut în asemenea situaţii? În primul rând, după cum sigur cred că ştii, trebuie să mergi cu el la veterinar. Medicul o să-ţi spună dacă are vreo problemă de sănătate sau dacă există o problemă cu dantura căţelului. În cazul în care aceasta din urmă este perfect normală şi sănătoasă, înseamnă că rosul este doar o tendinţă specifică vârstei. Din momentul în care ţi-ai cumpărat un câine, îţi asumi responsabilitatea pentru siguranţa obiectelor personale. Dacă doreşti ca acestea să ajungă în posesia câinelui, atunci lasă-le la îndemâna lui! “Micul rozător” nu va lăsa în urmă decât mici bucăţi!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

Poate şi ţie ţi s-a întâmplat să-l prinzi savurând liniştit telecomanda! Desigur că din punctul de vedere al televizorului nu-i nicio problemă, deoarece tehnologia avansată ne va permite să ne cumpărăm una nou-nouţă, însă din punctul de vedere al sănătăţii câinelui, crezi că este ok? Atenţie! O bucată de plastic sau de cauciuc sau chiar de ţesătură poate provoca o adevărată tragedie, aşa că te sfătuim să-ţi pui hainele, pantofii, telefonul mobil şi …telecomanda în locuri cât mai puţin accesibile pentru “rozătorul” canin!

Un lucru este cert: până va învăţa ce îi este permis să roadă şi ce nu, puiul va gusta câte un pic din fiecare obiect. Rosul reprezintă o manifestare normală a căţelului pe toata perioada schimbării dentiţiei şi la scurt timp după aceea. Pentru a putea controla şi preveni apariţia problemelor trebuie conştientizat rolul pe care îl avem noi şi mediul de viaţă al câinelui. În timp ce rosul este un comportament normal al unui pui în creştere, există părţi favorabile şi defavorabile ale acestuia. Asemănător copiilor care se dezvoltă cu ajutorul simţurilor tactile, la fel şi căţeii se folosesc de papilele gustative. Ca şi copiii, căţeluşii au nevoie de o atenţie specială, deoarece există foarte multe obiecte inofensive pentru noi, oamenii, însă deosebit de periculoase pentru el.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

A photo of funny red american bobtail cats three monthes old on blured background

BOBTAIL JAPONEZ – TALISMANUL ASIATIC (III)

CAPUL – deși pare alungit și fin cizelat, el aproape că formează un triunghi echilateral (care nu include urechile) cu linii curbe fine, pomeți ridicați, o zonă de îmbinare a mustăților puternic marcată și un nas lung și bine încadrat de două linii paralele.URECHILE sunt mari, expresive, dispuse la o distanță apreciabilă una de cealaltă
BOTUL este destul de lat și de rotunjit, nici ascuțit, nici teșit.
Bărbia trebuie să fie compactă.
OCHII sunt mai mult ovali decât rotunzi, mari și alerți.

CORPUL are o mărime medie, masculii fiind proporțional mai mari decât femelele.
Torsul este lung, suplu și elegant, cu un sistem muscular bine dezvoltat, fără a-i conferi un aspect greoi, fiind de preferat aspectul general armonios.
Gâtul nu este nici prea lung, nici prea scurt, proporțional cu lungimea corpului.
MEMBRELE sunt proporționale cu restul corpului, lungi și suple, fără a fi fragile. Membrele posterioare sunt în mod evident mai lungi decât cele anterioare.
LABELE sunt ovale, cu cinci degete la membrele anterioare și patru la cele posterioare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

BLANA – la exemplarele cu păr scurt, blana este fină și mătăsoasă, fără a prezenta un strat vizibil de subpăr. La pisicile cu păr lung, blana are lungime medie spre lung, și este la fel de fină și de mătăsoasă. Este de preferat prezența unui „guler” frontal, blana putând fi mai scurtă și mai lipită de corp la nivelul umerilor. Sunt de preferat smocurile de păr la urechi și la degete. Blana trebuie să fie dispusă astfel încât să scoată în evidență contururile corpului.COADA este un element unic, și nu este specifică numai rasei, ci fiecărui exemplar în parte. La fel ca și amprentele noastre, nu există două cozi asemănătoare la pisicile Bobtail japonez. Coada trebuie să fie vizibilă și este compusă dintr-una sau mai multe curbe, unghiuri sau orice combinații ale acestora. Coada poate fi flexibilă sau rigidă și trebuie să aibă o mărime de maximum 7,5 centimetri.

CULOAREA – Culoarea pielii nasului, a pernițelor și a ochilor trebuie să se armonizeze cu cea a blănii. Se admit ochii de culoare albastră, precum și cei de culori diferite. Pisicile Bobtail japonez pot avea blana colorată în diverse nuanțe, cele de bază fiind următoarele:
ALB: o nuanță pură, strălucitoare
NEGRU: dens, cu aceeași nuanță de la rădăcină până la vârfurile firelor de păr
ROȘU: puternic, strălucitor, fiind de preferat nuanțele de roșu aprins
NEGRU ªI ALB: nuanțe solide, perfect distincte
ROȘU ȘI ALB: zonele de culoare roșie pot prezenta tipare tabby sau pete de culoare
MI-KE (tricolor): negru, roșu și alb (zonele de culoare roșie pot prezenta tipare tabby sau pete de culoare)
TORTOISESHELL: negru, roșu și crem
ALTE CULORI SOLIDE: albastru și crem

SE PENALIZEAZă: capul rotund, aspectul greoi al corpului.
SUNT DESCALIFICATE: absența oaselor caudale sau o lungime a cozii mai mare de 7,5 cm.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

caine anxios2

De ce se tem câinii de… singurătate? (II)

Trucuri pentru cazurile mai grave:
Tratamentul primar pentru cazurile grave este un proces sistematic prin care câinele este obişnuit treptat să stea singur.
– începe prin a face gesturile normale unei plecări (ia cheile, pune haina pe tine), apoi aşează-te din nou jos. Repetă aceste gesturi până când câinele nu va mai reacţiona urât;
– mergi până la uşă, deschide-o apoi revin-o în casă;
– deschide uşa, păşeşte afară apoi revin-o în casă;
– în final, păşeşte afară, închide uşa după tine, apoi revin-o imediat; încet, încet câinele se va obişnui să fie singur preţ de câteva minute.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Procedează gradual, pas cu pas, repetând fiecare etapă până când câinele nu mai dă semne de stres (numărul repetiţiilor diferă în funcţie de gravitatea problemei). Dacă vreo etapă produce un răspuns negativ din partea câinelui, înseamnă că nu ai procedat corect. Revin-o la faza anterioară şi exerseaz-o până când câinele va da semne că este dispus să treacă la o altă etapă.
Dacă animalul începe să stea singur câteva secunde, măreşte treptat perioada. Dacă-l găseşti calm la întoarcere repetă exerciţiul. Dacă devine nervos, aşteaptă până se linişteşte şi ia-o de la capăt.
Încearcă să lipseşti cât mai des însă nu mai mult de 10 minute. Stai cu el suficient de mult timp între perioadele de plecare pentru a se relaxa. Odată ce se obişnuieşte, măreşte perioada de timp la 30-90 minute.

Dacă prin toate aceste tehnici, problema nu se rezolvă ar fi bine să:
– consulţi un veterinar care poate să-i prescrie un tratament medicamentos. Acesta nu are scopul de a-l seda ci de a-i reduce stresul, soluţia fiind una temporară;
– îl laşi cu un prieten sau cu un vecin;
– îl iei cu tine la serviciu măcar o jumătate de zi.

Învaţă-l comenzile “şezi” şi “stai”:
Exersează aceste comenzi însă nu pedepsi niciodată câinele dacă nu te ascultă. Ideea este ca el să înveţe să stea calm într-un loc până te întorci. De exemplu, dacă te uiţi la televizor iar câinele stă cu tine, spune-i “şezi”şi pleacă din cameră. Când te întorci recompensează-l.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

mekong-bobtail-cat-1024x768

BOBTAIL JAPONEZ – TALISMANUL ASIATIC (II)

Având în vedere faptul că adoră compania oamenilor, pisicile Bobtail japonez „vorbesc” de fiecare dată când li se adresează câteva cuvinte. Le place să ducă diverse lucruri în gură și să aducă obiectele aruncate de stăpân. Sunt foarte bune partenere de călătorie. Nu intră în panică atunci când participă la expoziții sau când sunt nevoite să călătorească, se adaptează perfect alături de câini sau alte animale și se înțeleg foarte bine cu copiii.

Sunt permise toate culorile, cu excepția tiparului specific Siamezei sau al Abisinienei de tip agouti. Factorul genetic care a influențat apariția rasei de Bobtail japonez este total diferit de cel care stă la baza rasei Manx, pisica fără coadă. Cele două rase nu sunt înrudite în nici un fel, tipurile corporale fiind complet diferite.

ÎNTREȚINERE
Se recomandă operațiunile de întreținere obișnuite, adică scurtarea ghearelor, curățarea ochilor și a urechilor. Este important de știut că, pentru fiecare pisică în parte, în funcție de textura blănii, pot fi necesare diverse abordări sau produse ce vizează igiena. Unele tehnici de periaj pot fi folosite atât pentru exemplarele cu păr lung, cât și pentru cele cu păr scurt. Nu uitați de asemenea nici de hrănirea corespunzătoare, pentru a vă menține pisica într-o perfectă stare de sănătate.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

PISICILE ÎN ARTĂ
Aceste pisici au fost întotdeauna parte integrantă a culturii și a artei japoneze. Într-o suburbie a orașului Tokyo se află Templul Gotokuji, dedicat lui Maneki Neko, pisicuța cu lăbuța ridicată, care este de mult timp considerată drept un talisman aducător de noroc, în special în afaceri. Prezentă de obicei în vitrinele magazinelor, figurina este confecționată din materiale variate, acoperind toată gama, de la hârtie până la porțelan. Poate apărea sub formă de jucărie, dar și ca un sofisticat obiect de artă de mare valoare. Majoritatea crescătorilor de
Bobtail japonez colecționează astfel de obiecte.

STANDARD
Exemplarele de Bobtail japonez trebuie să dea impresia generală a unor pisici de mărime medie, cu siluetă armonioasă și sisteme osos și muscular bine dezvoltate. Sunt mai degrabă zvelte decât greoaie. Amplasarea unică a ochilor, combinată cu pomeții ridicați și cu nasul lung, conferă un aspect distinctiv feței, în special în ceea ce privește profilul, diferit față de alte rase orientale. Coada lor scurtă ar trebui să semene cu cea a unui iepure, camuflându-i structura osoasă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

caine anxios

De ce se tem câinii de… singurătate? (I)

Câinii sunt fiinţe foarte sociabile care adoră compania stăpânilor. Însă, unii dintre ei, în momentul în care rămân singuri devin foarte stresaţi, suferind de aşa numita teamă de singurătate.

Determinarea factorului care-i provoacă frica va fi, pentru mulţi proprietari, punctul esenţial pentru reuşita tratamentului.Un câine care este din punct de vedere genetic predispus la anxietate, sau care a fost insuficient socializat în decursul dezvoltării sale, nu va răspunde probabil repede şi bine la tratament.
Cele mai cunoscute reacţii ale unui astfel de câine sunt:
– sapă, zgârie, muşcă din uşi şi geamuri în încercarea de a-şi regăsi stăpânii;
– latră şi plânge în speranţa că, auzindu-l, aceştia se vor întoarce;
– îşi face nevoile peste tot.

Nu se ştie sigur de ce unii câini se manifestă aşa, iar alţii nu. Este important de ştiut cauzele care le provoacă un astfel de comportament.
Principalele motive sunt:
– câinele nu a mai fost lăsat singur acasă;
– câinele a petrecut mult timp în compania stăpânului;
– câinele este luat de la un adăpost;
– a avut loc o schimbare în familie (plecarea unui copil, schimbarea de domiciliu, modificarea programului, venirea în casă a unui nou animal sau a unei persoane necunoscute).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Cum îţi dai seama că animalul tău suferă de teama de singurătate?
Pentru că sunt multe motive asociate cu teama de singurătate, este esenţial să-i corectezi comportamentul prin tratament. Dacă marea majoritate sau o parte din aceste afirmaţii sunt adevărate, câinele are o problemă comportamentală.
ccomportamentul său se agravează când este lăsat singur acasă;
– te urmăreşte din cameră în cameră;
– comportamentul se agravează chiar dacă este lăsat singur o perioadă mică de timp;
– devine depresiv şi anxios când te pregăteşti să pleci de acasă;
– nu-i place să stea singur nici măcar în curte.

Trucuri pentru cazurile simple:
Pentru o problemă simplă de anxietate poţi utiliza următoarele tehnici:
– când soseşti acasă, ignoră câinele timp de câteva minute, apoi, cu calm, mângâie-l uşor;
– când pleci, lasă lângă el un obiect de-al tău de îmbrăcăminte;
– stabileşte un semn: un cuvânt sau un gest pe care să-l foloseşti ori de câte ori pleci, prin care să înţeleagă că te întorci curând. Câinii învaţă de obicei să asocieze semnele cu absenţele scurte ale stăpânilor. De exemplu, când duci gunoiul, câinele ştie că nu lipseşti mult şi nu devine anxios. Mai puteţi utiliza ca semne: un aparat de radio sau un televizor deschis, un os sau o jucărie.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

 

bobtail

BOBTAIL JAPONEZ – TALISMANUL ASIATIC (I)

O pisicuță cu lăbuța ridicată ne salută din prag. Pisica este din ceramică și reprezintă simbolul tradițional japonez al norocului. Este modelată după tiparul faimoasei și îndrăgitei pisici japoneze cu coada scurtă. Documentele atestă faptul că pisica domestică și-a făcut apariția în Japonia, acum cel puțin o mie de ani, fiind provenită din China sau Coreea. Rasa Bobtail japonez a existat în mod sigur în Japonia timp de mai multe secole, fiind portretizată în multe documente și picturi antice.

În anul 1968, Elizabeț Freret a importat din Japonia primele trei pisici Bobtail în Statele Unite. În 1971 a obținut un statut provizoriu în FCA și a putut să participe în competiții de gen în 1976. În anul 1993 varietatea cu păr lung a pisicii Bobtail japonez a fost acceptată de FCA, aceasta existând de secole în Orient, ca și varietățile cu păr scurt. Două exemplare ale acestei rase apar și într-un tablou datând din secolul al XV-lea, expus în Galeria de Artă a Institutului Smițsonian din Washington.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

DESCRIERE GENERALĂ
Inteligente, amuzante, jucăușe, afectuoase, alintate, elegante, frumoase. Oricine ar putea găsi un număr nesfârșit de atribute care să portretizeze personalitatea și aspectul acestor pisici speciale. Exemplarele de Bobtail japonez sunt puternice și robuste. De obicei au cuiburi formate din 3-4 pui, care sunt foarte mari spre deosebire de alți semeni nou-născuți.

Comparativ cu reprezentanții altor rase, aceștia încep să meargă, devin activi și totodată fac năzbâtii mult mai devreme. Această rasă este renumită prin rezistența crescută la boli și printr-o rată foarte scăzută a mortalității în rândul nounăscuților. Puii nu se nasc complet lipsiți de coadă, dar nici cu o coadă normală. Sunt pisici active, inteligente și foarte „vorbărețe”. Sunt capabile de o mulțime de „tonuri” ale vocii, acest lucru făcându-i pe mulți să afirme că sunt pisici care „cântă”.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

BATARD, MUTT

Câinele tău e răsfățat?

“Înghesuită sub o umbrelă şi încercând să mă feresc de picăturile de ploaie care băteau mai mult spre mine, săptămâna trecută pe când mă întorceam de la serviciu, am avut ocazia să observ un lucru care m-a lăsat cu gura căscată. Trecând pe lânga scara unui bloc, am văzut o femeie mai în vârstă care încerca să se adăpostească de ploaie, însă fără prea mult succes, deoarece umbrela pe care încerca să o ţină era îndreptată împotriva ploii adăpostind sub ea un Caniche alb ca spuma laptelui.

Nu am putut să mă abţin şi am întrebat-o, pe un ton ironic ce-i drept: “Credeţi că se topeşte dacă se udă puţin?” M-aş fi aşteptat la cu totul şi cu totul alt răspuns din partea doamnei, de altfel foarte prezentabilă. “Să ştiţi că este destul de dulce, ca să se poată topi! Adevărul este că nu-i place să se murdărească, iar dacă se udă, se enervează, se supără pe mine şi nu mai vrea să pape!” Am rămas impresionată de tonul grijului pe care doamna l-a afişat, însă înainte de a pleca am întrebat-o politicos: ”Nu cumva câinele dumneavoastră este prea răsfăţat?”

Ştim cu toţii că “cel mai bun prieten al omului este câinele” însă, de multe ori, gradul la care omul a recompensat câinele a ajuns destul de ridicat. Dovezile clare sunt exprimate prin mâncarea, special preparată sau cumpărată, pe care o oferim câinelui, sau prin accesoriile cu care îl răsfăţăm, bijuteriile, sau diferitele hăinuţe create special pentru el. Suntem de acord cu toţii când spunem că patrupedul trebuie să fie foarte bine îngrijit, însa o bună educaţie canină şi un mediu sănătos absolut necesare, uneori sunt diferite de ceea ce noi poate considerăm că este normal ca un câine să le aibe din partea noastră.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Cu toate că nu recunoaştem, mulţi dintre noi ne răsfăţăm patrupedele uneori peste măsură. Câţi nu am pierdut nopţi întregi, deoarece am oferit perna căţeluşei noastre “ Missy “ care nu dormea destul de bine la capătul celălalt al patului, sau poate că “Bull” , al nostru Chihuahua, se zbătea de fiecare dată când încercam să ne întoarcem de pe o parte pe alta? Poate nu o să-ți vină să crezi, însă există cupluri care dorm în paturi separate de dragul căţelului. Cum aşa? Pur şi simplu de teamă ca nu cumva câinele să nu fie înghesuit, deoarece mulţi crescători au obişnuit câinele să doarmă în pat cu aceştia.

Dacă aducem în prim plan mâncarea, situaţia se schimbă! Câinele devine un adevărat exemplu până îşi primeşte porţia de mâncărică, preparată cu atât de multă dragoste. Păi cum să nu stea el ca un îngeraş, când pe toată durata zilei am gătit numai pentru el sau am alergat prin oraş după granulele lui preferate? Trebuie să ne simţim totuşi onoraţi când ştim că patrupedul nostru nu mănâncă orice mâncare, ci numai un anummit tip de conservă, cu un anumit tip de carne, într-un anumit tip de sos. Atenţie! Dacă este picant, totul se transformă într-o adevărată tragedie! Ce-i drept dacă ar putea, ne-ar mulţumi, însă, drept răsplată ne lasă marea onoare de a ieşii cu el la o plimbare în parc sau de a-i fi alături pe jumătatea cealaltă de pat.

Acum că am stabilit clar că ne rasfăţăm câinii, hai să încercăm să spunem câteva cuvinte şi în apărarea noastră. Cu siguranţă, câinii noştri ne iubesc la fel de mult cum îi iubim şi noi, chiar dacă am încerca “să le tăiem din porţie”, sau să îi băgăm mai puţin în seamă , sentimentele lor ar rămâne neschimbate faţă de noi. Până la urmă, de-a lungul anilor, după cum şi istoria susţine, câinii şi-au dat viaţa pentru stăpânii lor! Dragostea unui câine pentru stăpân este necondiţionată, pură şi nu trebuie să existe nici măcar un dubiu în privinţa asta. Câinii ne înveselesc viaţa, şi ne fac să ne simţim iubiţi şi importanţi, de aceea merită să le acordăm toată atenţia de care au nevoie şi, de ce să nu recunoaştem: merită să fie răsfăţaţi! Însă trebuie să fim atenţi pentru că există şi un revers al medaliei, exprimat printr-o zicală românescă: “ce-i mult strică!”

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

cat 2

Aberații ale comportamentului parental (II)

Sunt cazuri în care masculul (după ce încearcă să monteze o femelă care alăptează și este refuzat) va încerca, din cauza frustrării sexuale, să monteze un pui de pisică. Acesta, la rândul lui, poate fi omorât prin ruperea gâtului, din cauza forței exercitată de maxilarul motanului. În majoritatea cazurilor, motanii atacă puii de pisică numai când mamele acestora sunt plecate. S-au semnalat, totuși, situații (foarte rare) în care mamele și-au omorât proprii pui. Este posibil ca acest comportament să fie determinat de o deficiență hormonală care este responsabilă în timpul gestației și al nașterii de declanșarea instinctului matern.

La unii motani aceste atacuri sunt declanșate de instinctul de vânătoare. Puii de pisică sunt mici, au mișcări rapide și haotice și un mieunat ascuțit, devenind astfel prada ideală. Comportamentul maternal Sunt și pisici (în special cele care nu au pui) care pot ataca din joacă puii altor pisici. O femelă observă mult mai repede puii care prezintă anumite anormalități, cu excepția celor evidente, și poate hotărî dacă mai este necesară cheltuirea energiei pentru îngrijirea și alăptarea acestora. Aceasta se mai poate întâmpla în cazul puilor bolnavi, dar care pot fi depistați numai de către pisică, datorită mirosului ei foarte dezvoltat. În plus, din cauza energiei pierdute în timpul fătării, unii pot fi mâncați în întregime sau parțial (uneori numai placenta și învelitorile fetale), doar pentru a fi recuperată o parte din energia pierdută.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

O altă explicație ar fi aceea că puii morți, placentele și membranele sunt consumate doar pentru a nu intra în putrefacție și, astfel, se evită riscul de a atrage diferiți prădători în apropierea cuibului. Puii pot muri și din cauze naturale, iar apoi pot fi mâncați din același motiv amintit mai sus; mai târziu, când se va observa lipsa puilor, atitudinea pisicii față de aceștia va fi interpretată greșit. La pisicile sălbatice, puii care se nasc la începutul primăverii, sfârșitul toamnei sau în timpul iernii au o șansă foarte mică de supraviețuire. Din această cauză, o parte din pisici își vor omorî puii pentru a economisi din energia necesară creșterii lor în aceste momente ale anului, când posibilitatea de a-și găsi hrana zilnică este redusă.

Recuperarea nutrienților pierduți prin gestație și prin fătare determină pisica să intre mai repede în călduri și, astfel, șansele de supraviețuire a puilor fătați în următorul sezon cresc. Se cunoaște faptul că o pisică simte dacă puii sunt atinși de alte persoane sau vizitați de un anumit prădător natural; atunci ea va încerca să îi mute sau să îi ascundă într-un alt loc (în cazuri extreme îi poate omorî din cauza instinctului de protecție). Orice atingere a puilor de către anumite persoane determină impregnarea acestora cu un miros care nu mai este recunoscut de către mamă ca fiind al ei. Ea va recurge la respingerea acestora. Sunt cazuri în care puii sunt omorâți accidental atunci când aceștia sunt mutați (ex. strecurarea lor în spații foarte strâmte).

Chiar și prezența feromonilor unui motan poate aduce la disperare o pisică cu pui. În unele cazuri, din cauza îngrijirii excesive a puilor, pot avea loc diferite accidente. Puii fiind foarte fragili, pot fi ușor răniți din cauza linsului excesiv, urmarea fiind producerea sângerărilor, mutilarea sau moartea puilor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

kennel 5

Pensiunea canină – o soluție eficientă?

Vin Sărbătorile, concediul mult aşteptat… Şi totuşi, din diferite motive, câinele nu ne poate însoţi. Ce este de făcut? Să renunţăm la planurile noastre? Să rugăm (iar) vecinul să aibă grijă de căţel? Cu toată bunăvoinţa cunoscuţilor, aceştia s-ar putea să aibă timp limitat şi cunoştinţe insuficiente pentru a face faţă tuturor situaţiilor neprevăzute care s-ar putea ivi. Dar dacă ar exista o soluţie? Dacă ar exista un loc unde căţelul sa fie la fel de bine îngrijit ca acasă, astfel încât să poţi pleca în concediu liniştit şi sigur că e pe mâini bune? Soluţia, în această situaţie, este pensiunea canină. În continuare, vom încerca să vă oferim o serie de sugestii utile, pentru a face o alegere corectă.

– Cazarea câinilor se va face în ţarcuri spaţioase (sau în casă), acoperite, finisate cu grijă pentru a preveni posibilele accidentări, eventual securizate prin sisteme de alarmă. Ţarcurile vor fi neapărat betonate, oferind o bună aderenţă, precum şi posibilitatea întreţinerii unei igiene corespunzătoare, prin spălare şi dezinfectare zilnică.

– Cuşti de lemn, adaptate taliei “locatarului”, vor oferi un refugiu confortabil. Pe durata sezonului rece, va trebui să urmărim şi existenţa unui sistem de încălzire a cuştii, precum şi o bună izolare a acesteia.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariuhranitoare pasari dar si custi rozatoare.

– Apa proaspătă nu trebuie să lipsească. Unii proprietari vor prefera să aducă propria mâncare, în timp ce alţii vor solicita hrănirea cu mâncare de la pensiune.

– Supravegherea este de dorit să fie permanentă, iar asistenţa medicală trebuie să fie asigurată în cel mai scurt timp. Necesarul de mişcare al câinilor va fi acoperit de cel puţin trei plimbări pe zi. Câinii îşi vor putea consuma energia într-un spaţiu îngrădit pentru joacă.

– În mod ideal, o pensiune ar trebui să ofere o serie de servicii opţionale, începând de la înotul în bazin, plimbări la pădure, până la toaletaj general şi prezentare în expoziţii chinologice. Pentru stăpânii curioşi, cu acces la Internet şi webcam, unele pensiuni vor oferi scurte “întâlniri” cu prietenul patruped.

– Acceptarea câinelui în pensiune se va face pe baza carnetului de sănătate indicând vaccinările şi deparazitările la zi, fiind de preferat ca rezervarea să fie făcută din timp.

– O activitate conexă, cu tradiţie în alte ţări, dar nouă în România, grădiniţa se adresează în special câinilor tineri, care au nevoie de o educaţie bună încă de la început. Indiferent de ceea ce aştepţi în viitor de la căţelul tău (companion, câine de pază), baza educației este aceeaşi. În cadrul programului de grădiniţă canină, prietenul tău patruped va beneficia de:
Socializare – căţelul va deprinde bunele maniere în preajma altor câini, oameni, situaţii noi, etc.
Siguranţă – multe pericole “domestice” pândesc un căţel curios, lăsat mult timp singur în casă.
Modalităţi plăcute de a-şi consuma energia, deoarece plictiseala îl poate îndemna să se “răzbune” pe mobila cea nouă, pantofii tăi preferaţi etc.
Predresaj – ceea ce deprinde câinele în primele luni de viaţă va influenţa comportamentul lui în viitor.

Nu trebuie să aştepţi pentru dresaj până la o vârstă “înaintată”, este mai bine să prevenim decât să corectăm mai târziu. Orele petrecute de stăpân la serviciu vor însemna pentru căţel ore de relaxare, petrecute într-un mediu deosebit de plăcute.
Toate cele de mai sus, precum şi alte facilităţi sunt oferite de grădiniţa şi pensiunea canină “Petland”, o premieră în peisajul chinologic arădean.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru cainiincalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Caucasian_Shepherd-3

Ciobanescul caucazian – putere, vigilenţă, devotament (III)

Standard F.C.I. nr.238/30.01.1985
Aspect general: câine de talie medie spre mare, cu o construcţie robustă, aproape masivă. În ceea ce priveşte comportamentul, este neîncrezător faţă de persoanele străine, pe care chiar le atacă feroce. În plus, este rezistent, nepretenţios, se adaptează la condiţiile climaterice variate, astfel încât e utilizat în aproape toate regiunile fostei Uniuni Sovietice. Principalele zone unde se afl ă efective importante de Ciobăneşti Caucazieni sunt Giorgia, Armenia, Azerbaigjan, republicile autohtone, Kabardino – Balkaria, Daghestan şi Kalmukia, zonele de stepă din Caucazul de Nord şi împrejurimile regiunilor Astrakhan. În Transcaucazia, tipul constituţional este mai masiv, în timp ce regiunile de stepă Ciobăneştii Caucazieni sunt ceva mai uşori, înalţi pe picioare şi, deseori, au părul mai scurt.

Proporţii importante: raportul dintre lungimea corpului x 100 şi înălţimea la greabăn este egal cu 102-108.

Comportament/caracter: câine activ, cu psihic puternic, echilibrat şi calm. Instinct de apărare puternic dezvoltat, ferocitatea şi neîncrederea lui faţă de străini sunt caracteristici.

Cap
Regiune craniană: craniu masiv, cutie craniană lată şi arcade zigomatice puternic dezvoltate. Fruntea lată, plată, cu silonul median lejer marcat. Stopul nu este net marcat.
Regiune facială: trufă puternică, mare, neagră. La exemplarele albe sau de culoarea paiului, se admite trufa maro. Bot mai scurt decât craniul, subţiindu-se uşor spre vârf. Buze puternice, uscate şi bine întinse pe maxilar.
Dentiţie: dinţi albi, puternici, bine dezvoltaţi fără spaţii libere între ei. Muşcătura în foarfece, 42 de dinţi.
Ochi: de culoare închisă, mici ovali bine înfundaţi în orbite.
Urechi: atârnânde, prinse sus, cupate scurt.
Gât: puternic şi scurt. Purtat destul de jos, formează cu orizontala un unghi de 30-40 de grade.
Corp: greabăn lat, musculos, bine marcat. Spate lat, drept şi musculos. Zonă renală scurtă, lată, uşor arcuită. Crupă lată, musculoasă, aproape orizontala. Piept lat, cu coaste uşor rotunjite şi adânci ajungând până la nivelul coatelor, sau chiar mai jos. Linia inferioară a trunchiului moderat ascendentă către abdomen.
Coada: prinsă sus, este purtată în jos, atingând jaretul. Către vârf, se curbează în formă de seceră, de cârlig, sau formează un inel. Cuparea cozii este admisă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Membre anterioare: văzute din faţă sunt drepte şi paralele. Unghiul scapulohumeral de aproximativ 100 de grade. Antebraţ drept, puternic, lung dar nu excesiv. Lungimea membrului anterior, până la cot, este egală sau un pic mai mare decât 1⁄2 din înălţimea la greabăn (indicele de înălţime a membrelor anterioare este de 50-54).
Membre posterioare: văzute din spate sunt drepte şi paralele. Angulaţia unghiului este uşor deschisă. Gambă scurtă, jareţi înalţi şi puternici, cu o angulaţie un pic deschisă. Metatars gros şi vertical.
Labe: şi cele anterioare şi cele posterioare sunt mari, ovale, şi cu degetele strânse.
Aluri: mers degajat cu pas regulat. Alura caracteristică este trapul scurt care la viteză mai mare de deplasare se transformă de obicei într-un galop oarecum greoi. În mişcare, membrele trebuie să se mişte în planuri verticale, cu doar o uşoară acoperire a posterioarelor de linie mediană. Articulaţiile membrelor lucerază uşor, fără rigiditate. În mişcare, spatele şi zona renală sunt elastice. La trap, crupa şi greabănul trebuie să se afl e pe acelaşi nivel.
Roba: părul de acoperire are fi rul drept şi gros, subpărul este foarte abundent şi are o culoare mai deschisă. Pe cap şi pe faţa anterioară a membrelor, părul este bine culcat pe piele şi mai scurt.
Culoare: gri în diverse nuanţe, cu “ape” care sunt, de obicei, în tonuri mai deschise sau aproape roşcate. De asemenea, coloritul de bază poate fi roşcat-ruginiu, culoarea spicului de grâu, bej-gălbui, pământiu, alb. Aceste culori de fond pot fi tigrate, sau cu pete, albul poate fi presărat cu stropi sau cu pete de culoare închisă.
Înălţimea la greabăn: masculi – minim 65 de cm., femele – minim 62 de cm.
Defecte: orice abatere de la cele prezentate mai sus constituie un defect. Fiecare defect se va penaliza în funcţie de gravitatea acesteia.

Defecte grave:
-câine fricos, foarte prietenos cu străinii sau apatic;
-deviere mare de la tipul sexual;
-cap uşor sau îngust;
-bot ascuţit sau clar disproporţionat în raport cu lungimea craniului;
-bărbie teşită;
-dinţi mici, rari, insufi cient dezvoltaţi, incisivi implantaţi neregulat, smalţul dinţilor puternic afectat;
-heterocromie oculară; pleoape inferioare căzute, dezgolind o parte a membranei sclerotice;
-piept lat, îngust sau insufi cient dezvoltat;
-spate puternic înşeuat sau foarte arcuit;
-crupă îngustă, scurtă;
-membrele anterioare: umăr drept sau puternic angulat, antebraţ îngust sau subţire, devieri mari ale aplomburilor, metacarp foarte slab;
-membrele posterioare: angulaţii foare deschise sau prea închise, devieri importante ale aplomburilor, membre arcuite;
-labe late sau cu degete foarte depărtate;
-mişcare grea, împiedicată; la trap, crupă puternic ridicată faţă de nivelul greabănului; oscilaţie verticală importantă a crupei; mers în buiestru;
-păr moale, absenţa subpărului;
-culoare de fond aproape neagră cu pete roşcate, culoare de fond maro, în combinaţie cu pete de alte culori;
-talie: înălţimea la greabăn – masculi – sub 25 de cm, femele – sub 62 de cm.
N.B.: Masculii trebuie să aibă două testicule, ambele dezvoltate normal şi bine coborâte în scrot.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

cat 1

Aberații ale comportamentului parental (I)

Cu toate că pisicile sunt considerate animale solitare, ele sunt totuși organizate în grupuri sociale. Aceste grupuri sunt de tip matriarhal (fiind dominate de femele), iar masculii pot fi prezenți numai când o femelă este în călduri. Există situații în care o pisică solitară sau un grup de pisici au un mascul permanent.

De regulă, un motan își stabilește un teritoriu unde se află câteva pisici sau grupuri de pisici, iar scopul acestuia este de a respinge alți masculi sau de a omorî puii care provin de la un alt mascul și care prezintă caracteristicile genetice ale rivalului. Acest teritoriu poate fi limitat și la un spațiu mic, cum ar fi o singură cameră dintr-un apartament.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Cum recunosc motanii ai cui sunt puii?
Pisicile se bazează mult pe miros și pe marcarea teritorială, putând astfel detecta prezența altor pisici. Dacă un motan simte prezența feromonilor unui rival, poate simți dacă anumiți pui din „haremul” lui provin de la acest rival și poate lua decizia dacă acești pui vor trăi. Acest comportament are două obiective: în primul rând, motanul se asigură că femela care îi aparține nu va crește pui de la un alt mascul; în al doilea rând femela intră, de obicei, în călduri în următoarele zile, iar el își asigură o montă, în urma căreia puii vor avea caracteristicile lui genetice.

Comportamentul paternal
Când un motan nou dobândește sau moștenește un teritoriu, fie că „proprietarul” anterior a fost îndepărtat, castrat sau a murit, acesta poate distruge orice pui sub o anumită vârstă pentru „a-și crea propria linie”. Acesta este un comportament instinctiv care constă în transmiterea genelor proprii, singura șansă de supraviețuire. Sunt și cazuri, rare, în care motanii își omoară proprii pui. Unii motani, în special cei castrați, sunt mult mai binevoitori față de alți pui; comportamentul agresiv se limitează doar la lupte cu puii care devin maturi din punct de vedere sexual. Deși motanii nu contribuie la creșterea puilor, există situații când masculii necastrați pot aduce mâncare; ei au tendința de a muta puii sau se pot juca cu aceștia, mergând până la a-i lăsa să sugă de la el.

Răspunsul automat al unui pui, atunci când este prins de gât, este de a se lăsa moale pentru a fi ridicat de către mama lui. De la prinsul de gât la mușcat este un pas foarte mic. Mușcatul de gât se poate întâlni atât în timpul montei, cât și în comportamentul dominant, identic cu al câinilor, dar nu atât de frecvent. Un motan poate încerca să domine un pui de pisică și, în special, pe cel mai neastâmpărat, prin prinderea de gât. În unele situații, acest comportament poate deveni extrem.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

cat spraying

MARCAREA TERITORIALĂ LA PISICI

Odată cu creșterea numărului de pisici de apartament apar și o serie de probleme comportamentale, dintre care unele sunt absolut normale (fiziologice), ceea ce nu înseamnă că sunt ușor de acceptat de proprietarii acestora.

Una dintre acestea, foarte supărătoare și frustrantă, o reprezintă marcarea teritorială. Diferența dintre marcat și urinatul normal sau anumite boli ale tractului urinar o constituie poziția specifică, cu coada în sus și urinarea în cantitate mai mică, în special pe suprafețele verticale. Locurile preferate sunt ușile și holurile de acces, geamurile care asigură contactul vizual cu pisicile vecine, mobila și hainele care păstrează mirosul proprietarului. Față de urinarea la litieră, după care pisica miroase locul respectiv și încearcă să îl acopere, la marcare mai întâi miroase locul și după aceea îl marchează.

Cauze și semnificații
Marcarea unui teritoriu semnalizează de fapt prezența unui „proprietar” în acel spațiu. Pentru masculi mai poate reprezenta disponibilitatea față de femele sau îndepărtarea altor rivali, iar pentru femelele în călduri înseamnă căutarea unui partener pentru montă. De asemenea, marcarea poate apărea când pisicile se simt amenințate sau când sunt stresate. Introducerea în același spațiu a unei alte pisici și prezența la geamuri sau la ușă a pisicilor vecine pot constitui o amenințare teritorială. Trebuie amintit că pisicile posedă un simț al mirosului extrem de dezvoltat. De aceea, un mascul poate simți o femelă în călduri de la câteva străzi distanță, iar în multe cazuri acest lucru poate fi extrem de neplăcut pentru proprietarul unei femele necastrate.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Stresul poate fi determinat de modificarea habitatului: redecorarea apartamentului, achiziționarea de noi obiecte de mobilier, mutarea la o altă adresă, apariția unui nou membru în familie, vizitele frecvente. Mutarea într-un loc nou, unde a fost prezentă o altă pisică, va determina
imediat remarcarea noului teritoriu. O piesă nouă de mobilă va fi interpretată ca o invazie a teritoriului. De aceea, unele pisici se vor ascunde de acest obiect mai multe zile, iar altele vor recurge la o măsură extremă – marcarea. O altă cauză importantă de stres este și anxietatea provocată de lipsa proprietarului de acasă un timp îndelungat, dar și de anumite pedepse nejustificate. Sunt și afecțiuni ale tractului urinar care pot duce la manifestări asemănătoare marcării. Dintre acestea fac parte infecțiile urinare (cistitele), litiaza urinară sau renală, insuficiența renală, leucemia sau imunodeficiența felină, afecțiuni ale glandelor perianale.

Soluții
Există mai multe opțiuni contra marcării, dar fiecare necesită o perioadă de aproximativ 2-3 luni până la remiterea completă. O variantă ar fi reducerea numărului de pisici din același apartament, limitarea accesului la ferestre sau la uși pentru evitarea contactului vizual, auditiv sau olfactiv cu pisicile vecine, mărirea timpului petrecut de dumneavoastră în compania pisicii sau aranjarea unor locuri cât mai plăcute de joacă și mâncare față de cele în care mod obișnuit marchează. În cazul în care dețineți mai multe exemplare, se recomandă cel puțin o litieră în plus față de numărul pisicilor din apartament.

De asemenea, se vor asigura locuri de joacă și de odihnă pentru toate pisicile, chiar dacă va fi nevoie de crearea de spațiu suplimentar și pe verticală. Celelalte alternative implică un tratament chirurgical sau medicamentos. Tratamentul chirurgical constă în orhidectomie (castrarea motanilor) sau ovariohisterectomie (castrarea pisicilor). Castrarea va duce la scăderea intensității mirosului urinei și a nevoii de marcare, dar nu în totalitate.

Un număr mic dintre motanii castrați (10%), în special cei castrați la vârste înaintate și dintre pisicile sterilizate (5%) vor continua să marcheze. Motanii castrați la vârsta de 6-8 luni marchează mai puțin decât cei castrați la vârste înaintate. Se recomandă ca tratamentul medicamentos să fie efectuat sub strictul control al medicului veterinar, din cauza multiplelor efecte secundare ale sustanțelor folosite. Cel mai des utilizate sunt benzodiazepinele, antidepresantele triciclice, progestinele și antihistaminicele.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.