DOG 36 FORMAT 210x295

Igiena cavității bucale și sănătatea dinților

Asigurarea igienei cavității bucale și prevenirea diverselor afecțiuni ce pot apărea la nivelul dinților au un rol important în menținerea stării de sănătate a câinelui. Deseori, aceste afecțiunile de natură stomatologică sunt diagnosticate de către medicul veterinar cu ocazia prezentării câinelui pentru vaccinare sau pentru controale de rutină.
Ceea ce proprietarul observă la câine, dar nu întotdeauna consideră că este important de semnalat, este respirația bucală urât mirositoare. La carnivorele sălbatice, dantura are un rol important în prinderea și uciderea prăzii (și aici ne referim la canini), tranșarea bucăților de carne (pentru că se folosesc de incisivi), tăierea și mărunțirea bucăților pentru a putea fi ingerate (cu ajutorul premolarilor și al molarilor). Contactul repetat al dinților cu o hrană dură înseamnă de fapt o acțiune abrazivă la nivelul suprafeței acestora și exercitarea unei anumite presiuni asupra țesuturilor din jurul dintelui, ceea ce înseamnă regenerarea și înlocuirea acestora.

Din păcate, în cazul câinilor, se poate discuta despre afecțiuni stomatologice ireversibile, bolile periodontale fiind semnalate la peste 80% dintre ei, dar mai ales în cazul raselor de talie mică (Teckel, Yorkshire terrier, Schnauzer pitic, etc.) Gingivita (inflamația gingiilor), periodontita (în cazul căreia este afectată gingia, suportul osos precum și țesuturile moi din jurul dintelui), caria (ce presupune apariția unei zone de decalcifiere în smalțul dintelui, având ca rezultat o cavitate), pioreea (inflamația gingiei și a alveolei dentare ce provoacă pierderea dintelui și eliminarea unei secreții mucopurulente) sunt afecțiuni ce pot fi diagnosticate de medicul specialist, chiar și în cazul unui control de rutină.
Placa bacteriană dentară, cel mai frecvent dușman al dintelui, este de fapt prima fază de organizare a unei depuneri aderente la smalț, în timp ce tartrul dentar este o depunere brungalbuie, de consistență crescută, care apare ca rezultat al calcificării plăcii dentare netratate, prin precipitarea sărurilor de calciu în condițiile unui pH salivar alcalin.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti jucarii interactive pisicimancare pentru caini mici dar si sistem iluminare acvariu.

În timp, excesul de tartru determină inflamarea gingiilor, distrugerea structurilor de fixare a dintelui în alveola dentară și, în cele din urmă, pierderea dintelui. Este adevărat că există și situații în care acesta rămâne stabil, dar infecția difuzează la nivelul rădăcinii, cuprinzând pulpa dentară. De altfel abcesul se poate extinde și la nivelul osului și al țesuturilor moi învecinate. În astfel de cazuri, starea generală a animalului este alterată și sunt semnalate febră, durere, salivație, scurgeri mucopurulente.

Mai mult decât atât, se pot forma fistule oro-nazale (comunicații între cavitatea bucală și cea nazală), prin care drenează abcesele de la nivelul caninilor sau incisivilor superiori. În cazul infecțiilor molarilor inferiori se poate ajunge chiar și la osteomielită sau fracturi andibulare.
Se poate spune că prezența continuă a bacteriilor și a toxinelor la nivelul cavității bucale afectează starea generală de sănătate a câinelui, prin diseminarea germenilor în circulația generală și localizarea în diverse organe (inimă, rinichi, ficat, articulații, etc.) ªi astfel pot apărea afecțiuni secundare, ca endocardita, pielonefrita, hepatita sau stări reumatismale, etc. Bineînțeles că un rol important îl are proprietarul, care trebuie să conștientizeze cât de importante sunt aplicarea măsurilor igienico-dietetice și controlul periodic la medicul veterinar.

Trebuie menționat însă că hrana uscată este de preferat celei umede, pentru că presupune o acțiune abrazivă mai bună la nivelul suprafeței dentare. Producătorii de hrană uscată au în vedere, mai ales în cazul sortimentelor destinate anumitor rase sau grupuri de rase, prin crearea unei anumite forme a granulei, și aspectele legate de igiena dinților. Cu toate acestea, în contact cu saliva, și hrana uscată își pierde din consistență și nu asigură o curățare perfectă. În completare, proprietarul îi poate oferi câinelui produse comerciale dietetice (oase de piele deshidratată, biscuiți, etc.) sau jucării speciale care au rolul de a preveni depunerea plăcii bacteriene. Este adevărat că există situații în care, prin masticație, nu se poate asigura nici măcar o curățare parțială (ex.: defecte de implant dentar, ocluzia defectuoasă a maxilarului și a mandibulei, etc). Tocmai de aceea, proprietarul trebuie să știe că perierea zilnică a dinților câinelui, cu o pastă specială, ajută la prevenirea formării plăcii și a tartrului dentar. De altfel pot fi utilizate materiale moi, impregnate cu substanțe antibacteriene (ex.: clorhexidină) sau comprimate pe care câinele trebuie să le mestece.

În concluzie, dantura câinelui trebuie verificată periodic. În situația în care acțiunile de prevenire a afecțiunilor descrise mai sus au fost depășite, proprietarul trebuie să apeleze la medicul veterinar.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

woman combing British cat on white background

CUM SĂ ÎNGRIJIM CORECT BLANA PISICII (II)

FRECVENȚA ȘEDINȚELOR DE TOALETARE
Frecvența periajului depinde de o serie de factori, cum ar fi textura și lungimea firului de păr, temperamentul pisicii, etc. În general, pisicile cu păr scurt trebuie periate de două ori pe săptămână, pe când pentru cele cu păr mediu și lung toaletarea trebuie făcută în fiecare zi, în
funcție de lungimea și grosimea firului de păr. De obicei, nu este necesar să faceți baie unei pisici cu păr scurt, decât în cazul în care blana s-a murdărit foarte tare sau este acoperită cu substanțe pe care nu doriți să le ingereze.

Pisicile cu păr lung trebuie spălate cu regularitate, deoarece pot întâmpina greutăți în a-și curăța singure blana. Dacă însă sunteți proprietarul unei pisici cu pedigree, cereți sfatul unui crescător, care vă va indica modalitatea corectă de toaletare a blănii. Nu omiteți faptul că pregătirea pisicii de rasă pentru expoziții implică o procedură suplimentară de îngrijire complexă, începută cu câteva săptămâni înaintea show-ului. Ținând cont de toate aceste aspecte, veți hotărî frecvența cu care puteți întreține părul pisicii. Este bine să vă stabiliți un program fix de îngrijire, în funcție de timpul liber de care dispuneți.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti pompa filtrare apa acvariu, hranitoare pasari dar si custi rozatoare.

PIEPTĂNAREA
Așa cum am precizat mai devreme, pieptănarea și perierea se vor face în funcție de lungimea și textura firului. Prin urmare, pieptănați cu grijă în direcția de creștere a firului de păr, pentru a netezi suprafața și pentru a descâlci eventualele noduri. Dacă părul pisicii este foarte încurcat și nu poate fi descâlcit, nu insistați și, cu ajutorul unei foarfece, tăiați cu grijă nodurile formate. Nu uitați că pieptănarea pisicilor cu păr lung trebuie realizată cu un pieptene cu dinți rari și apoi cu unul mai des. Dacă pisica are părul prea aspru sau năpârlește, iar acțiunea de pieptănare îi provoacă disconfort, este indicat să apelați la ajutorul unui specialist, care vă va indica cel mai potrivit mod de toaletare.

PERIEREA
Ca și pieptănarea, perierea se realizează în sensul creșterii firelor de păr. Aceasta va ajuta la îndepărtarea firelor moarte, a impurităților și la descâlcire. După ce ați curățat cu atenție și răbdare blana pisicii, următorul pas este netezirea suprafeței cu ajutorul unei mănuși speciale pentru periere și masaj, care contribuie totodată la distribuirea uniformă a sebumului pe toată suprafața blănii.

CONCLUZII
Pisica este foarte atentă la igiena personală și se îngrijește permanent de menținerea blănii într-o stare de perfectă curățenie. Asta nu înseamnă că nu o puteți ajuta, procurându-vă accesorii speciale pentru pieptănarea și perierea blănii, contribuind astfel la sănătatea și fericirea ei.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru caini, incalzitor acvariu dar si substrat acvariu.

Obedience-Training-Why-Bother

OBEDIENCE – Sportul disciplinei (III)

Prezentarea exerciţiului de Obedience – Clasa debutanţi
I. Sociabilitate:
Concurentul, cu câinele în lesă, se prezintă arbitrului. De obicei, după prezentare, arbitrul trebuie să se asigure de sociabilitatea câinelui, mângâindu-l uşor, învârtindu-se în jurul lui, fără a face gesturi provocatoare. Acest exerciţiu nu are scopul de a enerva câinele înainte de parcursul lui, ci permite verificarea comportamentului său social. Acest exerciţiu nu trebuie sa dureze prea mult timp.

II. Conducere cu lesa: câinele trebuie să-şi urmeze conductorul, păşind alături de el, cu capul sau umărul pe linia genunchiului acestuia. Exerciţiul va fi executat cu pas normal urmând schema stabilită, care cuprinde: două schimbări de direcţie la stânga, două la dreapta, două stânga-mprejur, o oprire. La sfârşitul acestui exerciţiu lesa va fi scoasă.

III. Conducere fără lesă: directivele pentru executarea exerciţiului sunt identice celor de conducere cu lesa.

IV. Chemare simplă: după ce conductorul pune câinele în poziţia „culcat” la locul indicat de arbitru, se îndepărtează 15 m, se întoarce spre câine şi, după autorizarea arbitrului, cheamă câinele la picior.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

V. Culcat în timpul mersului: conductorul, cu câinele la picior, înaintează în linie dreaptă pentru circa 10 metri, la indicaţia comisarului se opreşte şi câinele trebuie să se pună în poziţia „şezi” fără comandă. Conductorul, după autorizare, cere câinelui să execute poziţia „culcat” şi înaintează singur pentru alţi 10 metri. Se întoarce la câine şi îl repune în poziţia de bază după autorizarea comisarului.

VI. Ţinerea unui obiect: în punctul indicat, cu câinele în poziţia de bază, la indicaţia comisarului, conductorul va comanda câinelui să ia obiectul şi să-l ţină în gură pentru cel puţin cinci secunde. Obiectele personale utilizate vor fi de uz curent (mănuşi, etui, port-ochelari, etc.) sau, eventual, un aport de lemn sau plastic. Jucăriile nu sunt autorizate.

VII. Săritura în înălţime: conductorul cu câinele se plasează în faţa obstacolului, la distanţa pe care o doreşte, pe partea indicată de comisar. În urma comenzii, conductorul trimite câinele să sară, fără obligaţia de a-l face să revină sărind. Conductorul recheamă câinele şi îl pune în poziţia de bază.

VIII. Poziţii la distanţă: câinele va fi aşezat în locul indicat de Comisar în poziţia şezut. Conductorul se îndepărtează cu circa 5 m. Comisarul se pune la 5 metri în spatele câinelui, astfel încât să poată semnala conductorului poziţiile pe care trebuie să le ia câinele („culcat” şi „şezi”). După ce a efectuat poziţiile şi după autorizare, conductorul revenine la câine şi îl pune la picior în poziţia de bază.

IX: Culcat singur 1 minut: conductorul pune câinele în poziţia “culcat” în zona indicată de comisar, apoi se îndepărtează 20 de m, însoţit de comisar. Câinele trebuie să rămână în acea poziţie timp de 1 minut. După autorizare, conductorul revine la câinele lui şi îl repune în poziţia de bază.

X: Evaluare generală: aceasta ţine cont de mai mulţi factori: raport de colaborare câine/conductor în timpul exerciţiilor; plăcerea pe care o are câinele în timpul lucrului şi voinţa de a executa; temperamentul diferitelor rase; prezentarea şi comportamentul conductorului.

(extras din regulamentul internaţional de examinare Obedience al Federaţiei Chinologice Internaţionale)

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

cat-grooming-mistakes-1-1280x720

CUM SĂ ÎNGRIJIM CORECT BLANA PISICII (I)

Noi, oamenii, cunoaștem prea bine tabieturile dragelor noastre pisici. Am observat că acestea au un „traseu” zilnic bine definit, începând cu drumul către castroanele cu hrană, apoi joaca, somnul… Însă deprinderea cea mai precisă și fixă este curățarea și îngrijirea zilnică a blănii.

Desigur, pentru ca pisica să arate bine și să se simtă în formă este necesar și ajutorul nostru. În mod sigur, putem contribui la menținerea unui aspect sănătos și strălucitor al blănii ei prin pieptănare, periere, dar și multă afecțiune.

„PISICA SE SPALĂ SINGURĂ, DE CE ARE NEVOIE DE AJUTORUL MEU ?”
Aceasta este poate prima întrebare pe care ne-am pus-o atunci când am devenit stăpânii unei pisicuțe sau ai unui motănel cu blană scurtă, medie ori lungă. Trebuie să știm că îngrijirea zilnică a blănii implică mai mult decât o simplă înfrumusețare a părului. În același timp, întreținerea stimulează circulația sangvină, înlocuiește părul căzut cu fire puternice și sănătoase și previne căderea acestora. Pe lângă aceste avantaje, nu trebuie omis faptul că timpul pe care îl petreceți în compania pisicii va contribui considerabil la consolidarea relației dintre voi. De asemenea, pieptănarea și perierea ajută la depistarea și tratarea eventualelor leziuni ale pielii și la îndepărtarea „musafirilor nepoftiți” – căpușele sau puricii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti adapatoare fantana pisicijucarii pisici dar si cușcă porcușor de guineea.

Însă, pentru toate acestea, este foarte importantă tehnica pe care o adoptați. Este necesar să studiați îndeaproape comportamentul pisicii atunci când începeți operația de toaletare. Astfel, învățați unde îi place să fie periată, în zona capului, pe spate, în zona abdominală sau… pe coadă. Desigur că aceste zone nu sunt preferate de toate pisicile, care, de cele mai multe ori, vor reacționa ușor agresiv, mai ales dacă insistați și apăsați prea tare. De aceea, această activitate trebuie practicată cu grijă, delicatețe și cu multă dragoste.

TOALETAREA PISOILOR
Dacă sunteți proprietarul unor pui de pisică este bine să știți faptul că aceștia sunt cel mai ușor de acomodat cu sesiunile de pieptănare și periere. Chiar dacă au învățat de la mamă cum trebuie să se spele și să-și aranjeze blana, este sănătos să îi ajutați, mai ales având în vedere faptul că sunt prea mici și prea stângaci, iar acțiunea de curățare a părului nu se poate realiza în cele mai bune condiții. Bineînțeles că, la început, puiul va reacționa nefavorabil, va fi speriat și va căuta un loc să se ascundă, departe de perie ori pieptene. Cu multă răbdare din partea dumneavoastră, el vapercepe manevra de toaletare ca pe ceva obișnuit, plăcut și odihnitor. În timp, se poate întâmpla ca, fără ca voi să faceți vreun gest, pisica devenită adultă să vă ceară ea însăși să o periați.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare pentru pisici mofturoase, lampa led acvariu dar si hrana super premium pentru caini.

kid or child playing doctor with stethoscope and cat

NECESITATEA VACCINĂRII

Nu de puține ori am întâlnit la clinică oameni uimiți că pisica lor suferă de o boală contagioasă. Aceștia nu își puteau explica modul în care animalul a contactat acea boală, afirmând că pisica lor nu iese niciodată din casă.

Tot așa motivează majoritatea și faptul că pisica nu este vaccinată – operațiune total inutilă, după părerea lor, în cazul animalelor care trăiesc exclusiv în apartament! Și totuși, iată că nici aceste pisici, oricât de ferite ar fi de alte pericole ce le pândesc dincolo de ușa casei, nu sunt scutite în vreun fel de suferințele aduse de bolile contagioase. E drept că riscul de contaminare este mai mic în cazul animalelor care își desfășoară viața într-un mediu închis – indoor – decât la cele cărora li se permite să iasă afară, dar lipsa contactului direct cu alte pisici posibil bolnave nu înseamnă neapărat că animalul nu poate intra în contact cu elementul care declanșează boala contagioasă – virus, bacterie sau parazit.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti jucarii interactive pisicimancare pentru caini mici dar si sistem iluminare acvariu.

Chiar dacă se exclude posibilitatea unui contact direct cu un alt congener, crearea unui mediu închis, în care animalul să fie complet ferit de o eventuală întâlnire cu un factor declanșator de boală este aproape imposibilă. Astfel, este suficient ca unul dintre membrii familiei să aducă de pe stradă, lipit de încălțăminte, un rest minuscul din materiile fecale ale unei pisici bolnave, să mângâie sau să ia în brațe un animal bolnav, iar apoi să se apropie, fără a se dezinfecta, de pisica proprie. Aceasta va mirosi urmele celeilalte pisici, intrând în contact cu virușii existenți în secrețiile oculare sau nazale ale pisicii bolnave.

La ora actuală, pe piața românească de produse veterinare, există mai multe mărci de vaccin pentru pisici. Aceste vaccinuri și-au dovedit eficiența împotriva celor mai grave boli contagioase ale pisicii: rabia, panleucopenia, rinotraheita virală felină, caliciviroza, chlamidioza și leucemia infecțioasă felină. În funcție de complexitatea vaccinului ales, se poate imuniza animalul împotriva a trei sau mai multe boli. Cele mai multe vaccinuri includ trei valențe, cele pentru panleucopenie, rinotraheită și caliciviroză. La acestea se pot adăuga valența pentru Chlamidia, cea pentru FeLV (leucemia virală felină) și, bineînțeles, valența antirabică. Trebuie precizat, de altfel, că vaccinarea antirabică este obligatorie prin lege și la noi în țară, și recomandată a fi făcută anual, dată fiind gravitatea bolii și posibilitatea transmiterii acesteia și la om. În plus, pe lângă aceste vaccinuri, au fost elaborate produse ce imunizează pisicile împotriva unor boli micotice. Deși sunt utile și eficiente, aceste produse nu sunt însă incluse în schema de vaccinare uzuală.

În ultimii ani, au apărut unele controverse privind eventuale efecte secundare negative ale vaccinării la pisici, unii cercetători, în special americani, susținând că există riscul apariției de carcinoame la locul în care a fost inoculat vaccinul. Incidența acestor cazuri este însă foarte redusă, ceea ce face ca medicii veterinari să recomande fără rezerve vaccinarea tuturor pisicilor ca fiind o operațiune extrem de importantă pentru sănătatea animalelor.

În concluzie, pentru orice proprietar de pisică, indiferent dacă aceasta trăiește numai în casă ori i se permite să iasă și afară, indiferent dacă este de rasă sau nu, deparazitarea și vaccinarea sunt responsabilități la fel de importante ca și celelalte pe care ni le asumăm în momentul în care hotărâm să adoptăm un animal, la fel de importante ca grija de a-i asigura hrana sau afecțiunea de care acesta are nevoie. Și, mai ales, nu uitați că întotdeauna este mai ușor – și mai ieftin! – să previi o boală decât să o tratezi!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

obedience

OBEDIENCE – Sportul disciplinei (II)

Care este scopul acestui sport?
Obedience demonstrează utilitatea câinelui privit ca şi companion al omului, spiritul de echipă instalat între câine şi conductor precum şi încrederea pe care cei doi o au unul în celălalt.
Obedience este o disciplină deschisă tuturor câinilor, având drept scop dezvoltarea unui comportament controlat al acestora şi favorizând buna integrare a câinelui în societate.
În cadrul competiţiilor de Obedience, evaluarea echipei se face de către arbitrii atestaţi care le apreciază din punctul de vedere al corectitudinii realizării exerciţiului. Pe lângă acest lucru, arbitrii notează şi comportamentul conductorului precum şi plăcerea cu care lucrează câinele.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisici, incalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Structura examinărilor
Standardele internaţionale de examinare
Obedience includ următoarele clase:
Examen pentru câini debutanţi: OB 0 Examen pentru câini clasa I: OB 1
Examen pentru câini clasa II: OB 2 Examen pentru câini clasa III: OB 3
a) Clasa debutanţi (numai în probe naţionale): este rezervată câinilor care nu au obţinut calificativul „Excelent” în această clasă şi nu este obligatorie conductorilor de câini care au prezentat deja câini sunt în clasa 3 în proba internationala dar numai pentru câini ai căror proprietari sunt.
b) Clasa 1 (numai în probe naţionale): sunt admişi toţi câinii ce au împlinit vârsta de 12 luni şi nu au obţinut deja calificativul „Excelent” în această clasă.
c) Clasa 2 (numai în probe naţionale): sunt admişi câinii care au obţinut calificativul „Excelent” în clasa 1 şi nu au întrunit cerinţele pentru trecerea în clasa 3 (trei calificative de „Excelent” în clasa 2 de la cel puţin doi arbitri diferiţi.).
d) Clasa 3 (proba internaţională cu regulament F.C.I.): sunt admişi câinii care au împlinit vârsta de 15 luni şi au obţinut trei calificative de „Excelent” în clasa 2 de la cel puţin doi arbitri diferiţi.

La probele de Obedience pot participa:
a) Câini de toate rasele, cu vârsta mai mare de 12 luni (pentru clasele debutanţi, 1 şi 2) şi 15 luni (pentru clasa 3), înscrişi în COR sau într-o carte de origini recunoscută de FCI.
b) În clasele în care nu se dau titluri CAC si CACIOB este admisă participarea şi a subiecţilor neînscrişi în cărţile de origine, cu condiţia să fie în proprietatea conductorului sau a unui membru de familie. Astfel de câini nu participă la selecţia pentru Echipa Naţională de Obedience şi nu pot concura în clasa 3 când sunt în joc titluri CAC sau CACIOB.
c) Participanţii trebuie să deţină carnetul de calificari eliberat de AChR în care sunt notate rezultatele obţinute;
d) Femelele în călduri pot participa, însă vor fi judecate după toţi ceilalţi câini şi vor trebui să fie ţinute în afara terenului de concurs pana cand celelalte perechi încheie concursul.
Nu vor putea participa la probe câinii afectaţi de boli infecţioase sau contagioase, agresivi, surzi, orbi, răniţi sau şchiopi, femelele gestante sau cele care alăptează.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porci, hranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

dami7205.4

OBEDIENCE – Sportul disciplinei (I)

Începuturile unui sport… disciplinat!
Prima persoană care a iniţiat sportul canin denumit „Obedience” a fost doamna Helene Whitehouse Walker. În ianuarie 1931, aceasta a importat din Anglia un Pudel standard maro numit Nymphaea Jason. Fiind deosebit de încântată de personalitatea acestui câine, doamna Walker i-a importat şi pe fraţii acestuia, Nymphaea Jasper şi Ch. Whippendell Poli of Carillon. Astfel, Helene Walker s-a hotărât să devină crescătoare de Pudeli, înfiinţându-şi canisa numită Carillon. O dată cu sosirea celor trei câini doamna Walker s-a abonat la câteva reviste cu profil chinologic din Anglia, devenind foarte interesată de concursurile de disciplină canină ţinute în această ţară, întrebându-se dacă nu cumva acest tip de sport s-ar potrivi şi în Statele Unite ale Americii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Prima competiţie de Obedience (pentru toate rasele de câini) s-a desfăşurat la Mount Kisco, în octombrie 1933, pe proprietatea doamnei Walker. În concurs au fost înscrise opt exemplare canine dintre care şi trei Pudeli. Câinele trebuia să meargă la pas alături de conductor, să răspundă prompt la chemarea acestuia, să recupereze un butuc de aport, să sară la comandă şi să rămână în „şezi” sau „culcat”, etc. În anul care a urmat, tot la Mount Kisco, aveau să se desfăşoare alte două competiţii de Obedience, de data aceasta incluzând şi o probă de urmă.

În mai 1934, Helene Whitehouse Walker l-a importat pe Tango of Piperscroft, un Pudel apricot antrenat pentru Obedience de doamna Grace Boyd. O dată cu Tango, a sosit şi o scrisoare cu „instrucţiuni de folosire”: comenzile vocale şi semnele făcute cu mâna. „M-am dus pe terenul de antrenament cu scrisoarea într-o mână şi cu câinele în cealaltă şi am încercat să urmăresc instrucţiunile”, povesteşte doamna Walker, „dar, mi-am dat seama că doar într-un singur fel voi învăţa perfect acele comenzi: mergând direct la sursă”.

Astfel că, în vara lui 1934, Helene Walker şi-a petrecut şase săptămâni în Anglia pentru a obţine cunoştinţe de primă clasă în materie de Obedience şi pentru a-şi da seama ce trebuie să facă pentru a-l promova cât mai bine, în Statele Unite. În activitatea de promovare şi consolidare a acestui sport, alături de Helene Walker s-a aflat şi Blanche Saunders. În 1935, şase cluburi canine au desfăşurat competiţii de Obedinece. În vara aceluiaşi an, doamna Grace Boyd (Anglia), cu ocazia unei vizite în Statele Unite, a oferit o frumoasă demonstraţie de Obedience împreună cu trei dintre Pudelii săi, dresaţi special pentru acest gen de competiţii. La sfârşitul anului 1935, doamna Walker a scris şi a publicat broşura intitulată „Competiţii de Obedience – procedeuri pentru arbitri, conductori şi cluburile organizatorice”. Broşura conţinea şi şase fotografii înfăţişând-o pe Helene Walker alături pe Pudelul Tango. Încetul cu încetul, acest sport începea să prindă contur.

În decembrie 1935, Helene Walker a înaintat o scrisoare către American Kennel Club, care conţinea rezumatele competiţiilor de Obedience organizate până la acea dată, cerând, în acelaşi timp, recunoaşterea şi aprobarea acestui sport (aceasta din urmă a fost obţinută în martie 1936).
Primele competiţii autorizate de Obedience, organizate sub patronajul American Kennel Club, s-au desfăşurat la North Westchester, pe 13 iunie 1936 şi la Orange Kennel Club, pe 14 iunie 1936.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui accesați www.proferma.ro

 

pisica 381

Pisicile și joaca (II)

Jucăriile – un lucru necesar?
În pet-shop-uri veți întâlni cu siguranță o varietate de jucării care să vă distreze pe deplin pisica. În topul celor mai căutate se află:

LOCUL I – mingiuțele
Aceste obiecte reprezintă pentru feline adevărate „arme”, destinate exclusiv amuzamentului. Pisicile vor rezista cu greu tentației de a prinde mingea și, odată ce obiectul rotund le va capta atenția, rostogolindu-se și sărind de colo-colo prin cameră, cu siguranță acestea vor iniția un atac. Mingiile existente pe piață sunt confecționate din plastic, cauciuc sau burete, multe dintre ele având implantat un clopoțel sau un dispozitiv special care să emită un sunet, asemănător chițăitului unui șoricel.

LOCUL II – șoricelul-jucărie
Jucăriile „șoricei” conțin un mecanism care permite mișcarea circulară pe podea. Pisicile sunt fascinate de orice obiect care se mișcă în jurul lor și pot continua să se joace cu acesta mult timp după ce el s-a oprit. De fapt, șoriceii-jucării sunt niște obiecte simple, care, în funcție de model, pot conține și iarba pisicii. Acest lucru facilitează oarecum aruncarea și prinderea jucăriei, pisicile fiind atrase mai mult de mirosul plantei, decât de obiect în sine. Un veritabil moment de plăcere este generat de capturarea „șoricelului cu blană”, o jucărie acoperită de un păr moale și frumos colorat ce atrage, la propriu, gheruțele pisicilor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti jucarii interactive pisicimancare pentru caini mici dar si sistem iluminare acvariu.

LOCUL III – undița cu moț
Undița cu moț este confecționată dintr-un băț de plastic, la capătul căruia atârnă o jucărie de diverse forme (pește, minge) și culori. Marele avantaj al acestui obiect este că poate fi balansat de la distanță, la aproximativ un metru de pisică. În acest mod, joaca devine interactivă, fără ca persoana participantă să fie zgâriată ori mușcată de micul animal, vizibil entuziasmat de activitatea destinată amuzamentului.

Concluzii
Dacă vă veți îngriji de procurarea jucăriilor, pisica dumneavoastră va avea o viață activă și va fi fericită. Să nu credeți însă că nu se poate descurca și singură în ceea ce privește „inventarea” unor jucării. Astfel, orice obiect mic din plastic, o mingiuță de hârtie, un ambalaj de ciocolată sau o jucărie de pluș pot deveni oricând veritabile instrumente de amuzament. Este important însă ca dumneavoastră să le verificați, pentru că acestea pot conține părți detașabile pe care pisica le poate înghiți. Nu țineți la îndemână pungi de plastic, deoarece curiozitatea caracteristică pisicilor le va îndemna să intre în ele și există pericolul sufocării. Atenție și la substanțele toxice! Pisica le poate ingera, așa că mai bine renunțați la păstrarea lor în casă. Purtați-vă cu pisica exact așa cum ați face-o cu un copil și aveți grijă să puneți toate obiectele periculoase în locuri în care ea nu are acces. Dacă veți proceda așa veți fi scutit de neplăceri, știut fiind faptul că e mai bine să previi decât să suporți consecințele.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.

DSC_0093

De ce câinii mãnâncã iarbã?

Tuturor ni s-a întâmplat mãcar o datã ca, la plimbarea prin parc, sã observãm cum prietenul patruped mănâncă iarba cu plãcere, ca și cum ar face parte din meniul obisnuit al unui animal carnivor.
În cazul în care acest episod se repetã, trebuie sã ne punem problema unei posibile afecțiuni a stomacului. Explicația acestui comportament stã în perceperea senzației de vomã (vomituriției) sau a iritației gastirice, cu diferite cauze.

Gastritele pot evolua acut sau cronic și pot fi hiperacide sau hipoacide. Toate tipurile de gastritã evolueazã cu vomã și dureri abdominale în regiunea epigastricã. Ele sunt produse de cauze alimentare, medicamentoase, hormonale, toxice, alergice sau de sensibilitatea individualã moștenitã.
Gastritele acute sunt produse în special de greșeli în alimentație (indigestii alimentare) sau de ingerarea de obiecte ascuțite și/sau tãioase care lezeazã mucoasa gastricã. Un alt semn caracteristic al acestor afecțiuni este polidipsia (animalul bea multã apã) pe care apoi o poate vomita.
Gastritele cronice au etiologii mai complexe și pot fi și secundare altor boli, cum ar fi insufiența renalã cronicã.
Gastrita hiperacidã se manifestã cu vomã repatatã, mai ales dupa ingestia de apã, dar și dupã hranã. Voma are loc la 10-30 de minute dupã hrãnire și constã în alimente parțial digerate. Animalul saliveazã abundent și adoptã o poziție arcuitã, semn al durerii gastrice și al senzației accentuate de vomã.
Voma se poate repeta și dupã golirea stomacului, în acest caz constând în suc gastric (incolor) amestecat cu spumã albã. Caracteristicã este voma înainte de masa de dimineațã, cu aspect spumos incolor.

Gastritele hipoacide se manifestã asemãnãtor, dar voma se produce mai târziu în timp fațã de momentul hrãnirii, la interval de una sau mai multe ore dupã masã. Materialul vomitat constã în hranã nedigeratã, amestecatã cu suc gastric.
Uneori, în gastritele traumatice, în cele cu Helicobacter pylori sau în cele toxice (cu substanțe caustice), voma ia aspect sangvinolent (strii de sânge, cheaguri sau aspect de zaț de cafea). Într-o asemenea stare, animalul nu mai are poftã de mâncare, stã culcat, încolãcit și are grimase care exprimã durerea.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru caini alergicidistribuitor hrana caini dar si acvariu complet echipat.

La examenul fizic al animalului, la palparea abdomenului, animalul are așa zisa reacție de apãrare abdominalã, adicã încordeazã mușchii abdominali și se arcuiește, astfel încât sã evite durerea produsã de palparea stomacului. Persistența unei asemenea stãri poate duce la deshidratare severã, slãbiciune, dezechilibre hidroelectrolitice.
Se impune diferențierea tipului de gastritã pentru a putea alege tratamentul potrivit.
Pentru diagnosticarea acestor afecțiuni este necesarã, în primul rând, cunoașterea obiceiurilor alimentare ale câinelui (ce mãnâncã de obicei, ce a mâncat cu câteva zile înainte de episodul de vomã, dacã are obiceiul sã roadã sau sã mãnânce de pe jos etc.).
De asemenea, se procedeazã la efectuarea unei ecografii abdominale, în cadrul cãreia se vor urmãri grosimea mucoasei gastrice, conținutul gastric (alimente, lichide, gaze), dimensiunile și poziția stomacului.

Tratamentul gastritei hiperacide constã în administrarea de antiacide (pansamente gastrice), hiposecretorii și regim alimentar (dietele intestinal) sau cu hrana de regim pregãtitã în casã (orez fiert, brânzã de vaci, carne slabã în cantitate micã). Pânã la suprimarea episodului de vomã, animalul nu se va hrãnii și nu va bea apã, reluarea fãcându-se trepatat, cu porții mici și dese, 3-5 mese în 24 de ore.
În gastritele hipoacide se administeazã suplimente cu enzime necesare digestiei (enzime pancreatice, extract de bilã), stimulente ale secreției gastrice (picãturi de zeamã de lãmâie) sau ale motilitãții intestinale. Regimul alimentar constã în alimente bogate în fibre asociate cu alimente ușor digerabile.
Gastrita cu Helicobacter se trateazã tot cu antiacide, la care se asociazã antibiotice și alte antiinfecțioase pe duratã de 12-14 zile. Acest tratament se repetã neapãrat dupã 6 luni de la prima curã, timp în care se va consuma numai hranã dieteticã specialã pentru acest tip de afecțiune.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi gasesti adapatori automate pasariadapatori vaci, dar si accesorii pentru muls si procesarea laptelui

pisica 38

Pisicile și joaca (I)

Joaca este un comportament natural pe care îl manifestă toate pisicile, în special acelea care nu au atins încă perioada maturității. Prin această activitate, ele descoperă natura ce le înconjoară și astfel învață reguli de bază care, mai târziu, la maturitate, le vor guverna viețile. în continuare vom oferi explicații cu privire la joacă – ca mod de manifestare și vom enumera câteva dintre cele mai atractive instrumente de amuzament ce animează zi de zi viața pisicilor noastre.

De ce se joacă pisicile
În general, pisoii petrec mult timp practicând diverse jocuri, în special pe acelea care simulează vânatul sau care încurajează manifestarea violentă față de alte mamifere. Abilitatea de a se juca se dezvoltă gradat și instinctual încă de la naștere. Din acest moment, va începe cu adevărat dezvoltarea armonioasă a corpului. Treptat, acesta va crește ca dimensiuni, mușchii se vor dezvolta, iar abilitățile motorii se vor îmbunătăți considerabil. încă de la o vârstă fragedă, pisoii vor deprinde tehnica jocului, practicându- l împreună cu alte pisici, cu alte animale și chiar cu oamenii. Puii vor învăța de la mamă tot felul de lucruri care țin de comportament, dar în mod special vor deveni interesați de activitățile care presupun „vânarea” unui obiect.

www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti mancare recomandata pentru pisici sau cea mai buna hrana hipoalergenica pentru caini, dar si plante acvariu usor de intretinutmaterial filtrant acvariu si teste apa acvariu.

Instinct primar sau dobandit?
Să privești o felină în plină acțiune, atunci când se joacă singură ori cu alte viețuitoare, este cu adevărat un lucru fascinant. Ca răspuns la stimulii induși de mișcare, pisica își va fixa privirea pe obiectul în deplasare, corpul i se va arcui pregătind asaltul și, după câteva momente de concentrare, își va intercepta „prada” cu mișcări deosebit de rapide și de exacte. Pisicile sunt prin excelență animale de pradă, iar nivelul abilităților se poate observa în special atunci când acestea se joacă. Pe măsură ce înaintează în vârstă, pisica nu va mai simți atât de intens nevoia să se joace, va deveni mai calmă și va reacționa mai puțin la stimuli. Cu toate acestea, pisicile de casă poartă în suflet nostalgia copilăriei, și de aceea multe dintre ele sunt dispuse să se avânte într-o partidă de hârjoneală chiar dacă au depășit de ceva timp vârsta tinereții.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti hrana uscata pisici, aspirator substrat acvariu dar si cusca hamster pitic.

old-cat-sleeping

Pisica la vârsta a treia (III)

Cum îi faci viața mai ușoară
Ca primă regulă, este indicat să eviți schimbările majore și bruște din casă. Apoi, ocupă-te mai mult de ea, arată-i că o iubești, chiar dacă nu mai e la fel de sprintenă și de jucăușă precum era în tinerețe, iar dacă nu vrea să o deranjezi cu demostrațiile de iubire, mai bine las-o să doarmă liniștită.
Dacă animalul mestecă greu, nu are poftă de mâncare și pierde în greutate, gândește-te și la probleme dentare. Formarea tartrului pe dinți și inflamația gingiilor poate duce și la pierderea definitivă a dinților. De aceea e recomandat să folosești produse pentru îndepărtarea tartrului la pisici.

Atenție la blană!
Blana unei pisici în vârstă necesită îngrijiri speciale, mai ales în cazul în care felina ta nu mai acordă aceeași importanță propriei igiene. Astfel, va trebui să o piepteni mai des decât o făceai în mod obișnuit. Pentru a elimina toate impuritățile din blană, este bine să folosești o perie cu perii cât mai deși.

Urechi curate
Acordă o atenție deosebită urechilor, fiindcă pisicile bătrâne pot suferi adesea de infecții. Deși nu este o regulă, unele dintre ele surzesc complet, altele doar parțial. Este, totuși, important pentru sănătatea pisicii ca urechile să fie curățate periodic, iar în cazul în care observi nereguli să consulți medicul veterinar.

Taie-i gheruțele
Faptul că pisica nu mai acordă importanță mobilei nu înseamnă că nu trebuie să-i mai tai gheruțele. Acestea pot crește în exces și o pot incomoda sau chiar răni în momentul în care se scarpină. Unghiile trebuie tăiate periodic, la fel cum făceai și până în prezent.

Adaptează-ți casa!
O pisică bătrână nu mai este la fel de energică și flexibilă în mișcări, și este foarte posibil să nu mai poată ajunge în locurile preferate sau să se rănească atunci când sare de pe obiectele de mobilier. Deși pisicile aterizează întotdeauna în picioare și pot sări de la înălțimi mari, fără a păți nimic, la bătrânețe nu se mai aplică în totalitate aceste reguli. Așa că, pentru a-i ușura accesul în locurile preferate, cum ar fi pervazul casei, ar fi bine să pui lângă acesta un scaun sau să montezi o mică rampă pe care pisica să poată urca și coborî în siguranță. De asemenea, evita să îi facilitezi accesul către corpurile de mobilier foarte înalte. Odată ce ajunge acolo poate fi tentată să sară direct jos și astfel să se poate răni.

Schimbă-i litiera!
De asemenea, este indicat să pui litiera într-un loc cât mai accesibil pentru ea. Totodată, în cazul în care ai optat pentru o litieră cu pereții înalți și observi că întâmpină greutăți să intre, ar fi bine să o schimbi cu o litieră cu pereții mai mici.
Și nu uita să o cureți și să-i schimbi nisipul zilnic, astfel ca pisica ta să aibă la dispoziție un așternut igienic corespunzător. Dacă vei urma aceste sfaturi, vei reuși să-i faci viața mai ușoară senioarei tale, arătându-i astfel că o prețuiești și o respecți.

P: Cea mai buna mancare pentru pisici sterilizate o găsești pe www.petmagazin.ro


Hrănește-o corect!

Cu timpul, pofta de mâncare a pisicii bătrâne scade, iar digestia se îngreunează, deci este foarte important să o hrănești cu mâncare de calitate, bogată în substanțe nutritive necesare seniorilor.
În special pentru pisicile care și-au pierdut dinții este bine să se evite hrana uscată sau alimentele tari. De asemenea, pisicile bătrâne au nevoie de mai multe proteine în alimentație, pentru a-și menține greutatea și buna funcționare a sistemului imunitar.
De altfel, dieta unei pisici bătrâne trebuie să conțină mai puține calorii pentru că, pe măsură ce îmbătrânește, pisica este mai puțin activă. De asemenea, trebuie să eviți excesul de proteine, fosfor și sodiu, iar din hrana de zi cu zi nu ar trebui să lipsească vitaminele A, B1, B6, B12 și E, precum și grăsimile nesaturate.

masare

Masajul terapie pentru trup și suflet (II)

Un masaj de nota 10
1) Proprietarul va efectua masajul câinelui o dată pe săptămână crescând mai apoi şedinţele puţin câte puţin.
2) Este bine să alegeţi un moment calm, fără copii prin jur. Lăsaţi câinele să aleagă timpul şi locul.
3) Nu masaţi niciodată câinele cu mâinile reci, sau dacă aveţi unghii foarte lungi. De asemenea, nu masaţi direct o rană sau o zonă recent operată. Masaţi delicat în jurul zonei respective, pentru a stimula circulaţia sângelui, în vederea reparării ţesuturilor şi vindecării.
4) Purtaţi haine confortabile; evitaţi bijuteriile!
5) Nu efectuaţi masajul dacă aţi consumat băuturi alcoolice în exces!
6) Dacă este necesar, exersaţi mai întâi pe o jucărie de pluş.
7) Nu masaţi niciodată un câine pe care nu îl cunoaşteţi!
8) Nu masaţi niciodată aproape de organele sexuale sau prea apăsat în zona abdomenului!
9) Un câine care este bolnav şi are febră nu trebuie masat!
10) Nu masaţi câinele cu picioarele!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online!

Tehnici de masaj
Există foarte multe dar vă vom prezenta două dintre cele pe care le puteţi efectua cu uşurinţă.
1) Masajul circular al degetelor
Aşezaţi-vă podul palmei pe zona dorită şi masaţi circular în sensul acelor de ceasornic. Dacă animalul este relaxat, puteţi încerca mişcări mai profunde.
2) Frământarea
Pielea este strânsă între degetul mare şi celelalte degete, efectuându-se mişcări lente şi ritmice.
Unde masăm câinele pentru a-l decontracta
Pe spate: masăm circular cu degetele timp de un minut. Este un bun remediu de destindere pentru durerile de artrită. Este recomandat să nu faceţi masaj căţelelor în călduri.
În partea superioară a capului: se utilizează un masaj circular, timp de un minut, apoi masaţi urechile.
Gâtul: pentru masajul acestuia recurgeţi la tehnica de frământare, timp de un minut. Astfel, se decontractă muşchii, lucru foarte apreciat de câini.
Pe burtă: tot un masaj circular. Este excelent pentru digestie, dacă nu împingeţi prea tare.
Câinii care au nevoie de masaj:
● câinii de curse, de vânătoare şi de expoziţii;
● câinii care se recuperează după un accident;
● rasele gigant (este stimulată calcifierea);
● câinii bătrâni;
● căţelele gestante;
● câinii care au probleme comportamen-tale.

Beneficiile masajului
Oasele – Masajul ajută locomoţia şi corectează poziţia; reduce tensiunea musculară şi permite nutrienţilor să alimenteze oasele.
Muşchii – Muşchii sunt relaxaţi şi acidul lactic se elimină. Flexibilitatea articulaţiilor se ameliorează, iar sângele alimentează mai bine muşchii.
Sistemul nervos – În urma masajului, câinele este mai calm şi doarme mai bine. Nivelul de endorfină creşte, fapt ce ajută procesele de refacere celulară.
Respiraţia – Problemele respiratorii, ca hiperventilarea se diminuează.
Digestia – Masajul este bun împotriva constipaţiei şi a spasmelor colonului. El acţionează împotriva reţinerilor de apă.
Circulaţia – Circulaţia sangvină şi limfatică se ameliorează, sistemul imunitar fiind întărit.